حکیم مهر - مدیر مسئول مرکز مجازی پژوهشهای راهبردی دامپزشکی (حکیم مهر) با اشاره به نقش مهم دامپزشکان در تأمین بهداشت مواد غذایی گفت: حضور دامپزشک به عنوان مسئول فنی در کارخانجات شیر ضروری است.
دکتر محمد لطفیزاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تحقق شعار غذای سالم از مزرعه تا میز غذا را در گرو نظارت دامپزشکان دانست و عنوان کرد: عدم حضور دامپزشکان به عنوان مسئول فنی در کارخانجات شیر، اعتماد مردم را نسبت به خرید و مصرف شیر و لبنیات سالم کاهش میدهد.
وی با تأکید بر نقش شیر و لبنیات در انتقال عوامل عفونی به انسان، تصریح کرد: در صورتی که به نقش پیشگیرانه و نظارتی دامپزشکان در تولید شیر و لبنیات سالم توجه نشود، احتمال انتقال عوامل عفونی از جمله عامل بیماری تب مالت، سل و برخی بیماریهای دیگر از طریق مصرف لبنیات ناسالم به انسان وجود دارد.
لطفیزاده با انتقاد از جایگزین شدن دانشآموختگان رشتههای تحصیلی دیگر بجای دامپزشکان در مسئولیت فنی کارخانجات شیر از مراجع مسئول نظیر سازمان دامپزشکی خواست این موضوع را با جدیت پیگیری کنند و در رفع این معضل بکوشند.
مدیر مسئول مرکز مجازی پژوهشهای راهبردی دامپزشکی همچنین با اشاره به ضرورت توجه مضاعف به بهداشت مواد غذایی در فصل تابستان از مردم خواست از مصرف لبنیات محلی و غیرپاستوریزه اکیداً پرهیز و در سفرهای خود از شیر پاستوریزه یا استریلیزه استفاده کنند.
به گفته وی شیر پاستوریزه که میکروبهای بیماریزا در آن وجود ندارند را حدود 5 روز در دمای یخچال و شیر استریلیزه که همه میکروبها اعم از بیماریزا و غیربیماریزا در آن از بین رفتهاند را در صورتی که بستهبندی آن باز نشده باشد حداکثر 6 ماه در دمای محیط و خارج از یخچال میتوان نگهداری کرد.
كدام شير؟؟!!
متاسفانه در حال حاضر وضع لبنيات بسيار اسف بار است. به عنوان مثال ماست، مقدار مجاز اضافه كردن شير خشك در ماست 20% تعيين شده است اما به گفته بسياري از مسئولين فني اين مقدار اغلب به 70% هم ميرسد. تازه شير خشك مجاز بايد گريد انساني باشد اما اينها شير خشك هاي گريد دامي هستند كه بصورت قاچاق از كردستان عراق ميايند. تست اين مسئله بسيار ساده است. در گذشته ماست در اثر ماندن ترش ميشد اما ماست هاي امروزي پس از گذشت چندين روز ترش نميشوند و پس از گذشت زمان زياد تلخ ميشوند كه نشانه تجزيه پروتيئن هاي آن است. همچنين كافي است سري به فروشگاههاي بزرگ بزنيد و ليبل انواع ماست ها را بخوانيد. ماستي ييدا نمي كنيد كه شير خشك به آن اضافه نشده باشد.اين مسئله در مورد بستني و بسياري از فراورده هاي ديگر هم به اشكال مختلف صادق است. بنا بر اين مهمتر از مسئول فني رسيدگي به اصل داستان است.