دکتر محمد صادق ملکی، متخصص گوش و حلق و بینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در این باره میگوید: این بیماری ویروسی است و اغلب کودکان بالای یک سال را درگیر میکند.
به گفته وی، اوریون در نوجوانان و افراد بالغ نیز مشاهده میشود و شایعترین فصلی که بیماری در آن مشاهده میشود زمستان و اویل فصل بهار است.
این متخصص گوش و حلق و بینی میافزاید: این شدیدا مسری است و معمولا تظاهرات بیماری خود را به صورت سردرد، گلودرد خفیف، تب بالا، کم اشتهایی، خستگی و درد عضلانی نشان میدهد.دکتر ملکی با اشاره به این که شایعترین تظاهرات بالینی در افراد را تورم غدد بزاقی (بخصوص غدد بزاقی بناگوش) تشکیل میدهد، یادآور میشود: تورم غدد بزاقی بناگوشی دردناک هستند و جویدن و غذا خوردن (به دلیل ترشح بزاق) مزید بر علت میشود.
این عضو هیات علمی دانشگاه، نحوه انتشار بیماری را از هوا و دهان عنوان کرده و میافزاید: اشیاء آلوده به این ویروس نیز میتوانند فرد یا افراد دیگری را به بیماری مبتلا کنند.به گفته دکتر ملکی معمولا دوره نهفته این بیماری حدود 2 الی 3 هفته است و از یک هفته قبل از بروز علائم بالینی تا 10روز پس از بروز، بیماری قابل سرایت است، یعنی وقتی فردی بیماری اوریون گرفته است، ممکن است در مدت آن 6 روز ابتدایی، ناقل ویروس اوریون باشد و بیماری را به دیگران سرایت دهد.
ولی آنچه مهم است این که بیماری دارای پیش آگهی خوبی است و معمولا پس از گذشت دوره یک هفتهای، فروکش میکند، بنابراین اگر کودکان دبستانی و پیش دبستانی، دچار این بیماری شدند، بایستی به محض مشاهده علائم بالینی، به آنها استراحت داده شود و تا 10 روز از رفتن آنها به مدرسه و مهدکودک خودداری کرد.
درمان
این پزشک متخصص میافزاید: درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد و درمان آن علامتی است، به این صورت که به فرد استراحت داده میشود و سعی میشود از مایعات به مقدار کافی استفاده شود و گهگاه هنگام بروز گلودرد و سردرد، از مسکن به جای آنتیبیوتیک استفاده میشود.
چه کنیم مبتلا نشویم؟
دکتر ملکی با عنوان این که واکسیناسیون میتواند یکی از راههای مهم پیشگیری محسوب شود، خاطرنشان میکند: این واکسن از ویروس زنده گرفته شده است و به صورت واکسن سهگانه با نام (MMR) در کودکان، مورد استفاده قرار میگیرد و اگر ضرورتی در تجدید آن باشد، در سنین 4 الی 5 سالگی، مجددا تکرار میشود.
طبق تحقیقات انجام شده کودکی که در دو نوبت واکسینه شده باشد، از این بیماری به صورت دائم یا طولانی مدت، مصون خواهد ماند که این مصونیت در مورد افرادی که یک بار به این بیماری مبتلا شدهاند، نیز صدق میکند.وی خاطرنشان میکند: ویروس این بیماری وارد خون میشود و از خون به نقاط مختلف بدن منتشر میشود و ممکن است باعث گرفتاری بقیه ارگانها همچون پرده مغز، گوش، لوزالمعده، بیضه در پسران و تخمدان در دختران شود.به گفته دکتر ملکی، به طور متوسط، 20 درصد از افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، عوارض بیماری را در بیضه و یا تخمدان خود مشاهده میکنند که هر یک از آنها دارای علائم خاصی است، به عنوان مثال اگر بیضهها در این بیماری درگیر شوند با تورم و درد شدید بیضه همراه خواهد بود، که طبق بررسیهای انجام شده، این عارضه در مردان بالغ بسیار شایع است و ممکن است این دسته از بیماران دچار ناباروری شوند، بنابراین توصیه میشود این بیماران به محض مشاهده علایم بیماری، تا جایی که میتوانند استراحت کنند و با مصرف مواد خوراکی، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنند.وی میافزاید: هرگاه دختران در این بیماری، دچار عوارض دل درد در ناحیه زیر شکم شدند، بایستی پی به درگیری تخمدانها برد که گهگاه منجر به نازایی آنها خواهد شد.
گاهی بیماری لوزالمعده افراد را درگیر خود میکند که با بیاشتهایی، تهوع و دل درد همراه خواهد بود.این پزشک متخصص متذکر میشود: در برخی مواقع بیماری پرده مغز را تحت تاثیر قرار میدهد که مننژیت و آنسفالیت (تورم نسج مغز) را به همراه خواهد داشت و با علایمی همچون سردرد، سفتی گردن و تهوع همراه خواهد بود.
به گفته دکتر ملکی، در این بیماری بسیاری از کودکان با کاهش شنوایی شدید و ناشنوایی یک گوش مراجعه میکنند که یکی از علل بسیار شایع در ایجاد ناشنوایی و کری یک طرفه است.
توصیه بهداشتی
وی خاطرنشان میکند: این بیماری پرهیز غذایی ندارد ولی بهتر است بیمار در طول این مدت از مصرف غذاهایی که باعث افزایش بزاق (ترشیجات) میشود، خودداری کند و از تماس بزاق و ترشحات دهانی خود به دیگران بپرهیزد.
آدرس و شماره تلفن مطب دکتر محمد صادق ملکی را می خواهم، اگر اطلاعاتی دارید لطفا به ایمیل من ارسال کنید
با تشکر