کد خبر: ۶۴۹۵

حکیم مهر - رئیس اداره مبارزه با بیماریهای طیور، آبزیان و زنبور عسل دامپزشکی استان زنجان، گفت: برداشتن امعاء و احشاء ماهی توسط برخی فروشندگان می‌تواند یکی از علایم فساد ماهی باشد.

"مجید اسکندرپور"، در رابطه با آشنایی با برخی از تخلفات فروشندگان ماهی، اظهار کرد: بعد از مدتی که ماهی در فروشگاه باقی ماند، فساد شروع شده، ماهی خشک و از ترشحات لزج پوشیده می‌شود و با توجه به اینکه خشک بودن ماهی سوء‌ظن خریدار را برمی‌انگیزد، لذا این فروشندگان دائماً ماهیان را شست‌وشو می‌دهند تا ظاهری طبیعی و مطلوب داشته باشد.

وی با بیان اینکه ماهی مانده فلسهایی بلند شده و میخ مانند دارد که به راحتی کنده می‌شود، افزود: در این حالت برخی از فروشندگان ممکن است اقدام به کندن فسل‌های ماهی کنند تا شک فاسد بودن و مانده بودن ماهی از جانب خریدار از بین برود.

رئیس اداره مبارزه با بیماریهای طیور، آبزیان و زنبور عسل دامپزشکی زنجان، ادامه داد: در صورتی که ماهی تازه نباشد، صلابت نعشی ‌را از دست داده، شل و نرم می‌شود، لذا برخی ماهی‌فروشان به منظور گمراه کردن مشتری، این ماهیها را مدتی در ویترین یخچال یا فریزر قرار داده و زمانی که سخت شد بجای ماهی تازه به فروش می‌رسانند.

وی، کدر و بدون جلا شدن قرنیه چشمها را از دیگر علایم تازه نبودن ماهی عنوان کرد و گفت: در این گونه موارد برخی فروشندگان ماهی، چشمها را از حدقه خارج می‌سازند تا مانده بودن ماهی قابل تشخیص نباشد.

اسکندرپور ابراز کرد: آبششهای ماهیهایی که مدتی مانده باشد دارای رنگ تیره و زننده است و در این حالت جهت گمراه کردن خریدار آن را با خون گاو یا مرغ و غیره یا با رنگهای مصنوعی و قرمز مثل ائوزین و کارمن رنگ می‌کنند و گاهی نیز خون گاو یا مرغ روی سرپوش آبشش یا دهان نیز می‌مالند تا لکه‌های رنگی علایم فساد دیده نشود!

وی با بیان اینکه برخی فروشندگان ماهی گاهی آبششی را که کاملاً آبی تیره شده باشد، به‌طور کامل برمی‌دارند، تصریح کرد: برداشتن امعاء و احشاء ماهی نیز می‌تواند یکی از علایم فساد ماهی باشد.

این مقام مسئول گفت: از دیگر تقلبات متداول، مخلوط بودن ماهیهای تازه و مانده است که تازه‌ها را در رو و مانده‌ها را در زیر قرار می‌دهند یا ماهیان کوچک مانده را در شکم ماهیان تازه قرار می‌دهند و همچنین به منظور مخفی کردن بوی تند ماهیهای مانده، برخی فروشندگان بعد از شست‌وشوی دائم، ماهیها را در بین جلبکهای دریایی قرار می‌دهند تا بوی جلبک‌ها و گیاهان دریایی بوی تند ماهی فاسد را کاهش دهد.

وی در رابطه با خصوصیات و مشخصات ظاهری ماهی تازه و منجمد و فاسد، افزود: اگر ماهی به حالت زنده منجمد شده باشد، دارای رنگ پوست طبیعی است و باله‌های شنا منظم، باز و مستقیم است، همچنین در این حالت مردمک چشم باز و عدسی چشم نیز شفاف است.

اسکندرپور افزود: در صورتی که ماهی زنده بعد از صید منجمد شود دارای باله‌های شنای جمع شده و به بدن چسبیده است و چشمها نیز همسطح با دایره سوراخ چشمی است و از حدقه خارج است.

وی ادامه داد: در صورتی که ماهی بعد از مردن منجمد شود، سرپوش برانشیها در این ماهیها باز است، دهان باز و رنگ پوست بدن تیره‌تر از رنگ طبیعی بدن است.

رئیس اداره مبارزه با بیماریهای طیور، آبزیان و زنبور عسل دامپزشکی زنجان، با یادآوری اینکه اگر ماهی در حین فساد منجمد شده باشد در حالت انجماد بویی از آن به مشام نمی‌رسد، خاطرنشان کرد: برای اثبات فساد می‌توان قسمتی از برانشها را برداشته به وسیله آب گرم شسته، بعد استشمام کرد یا کاردی را در آب داغ فرو کرده و پس از بیرون آوردن، پاک کرده، سپس آن را در عمق عضلات طرفین تیره پشت فرو کرد و بعد استشمام کرد. همچنین می‌توان قطعه‌ای از گوشت ماهی را بریده، بعد از پختن، بو و طعم آن را آزمایش کرد و در این موارد استشمام بوی گندیدگی نشانه فاسد شدن ماهی منجمد است.

 

 

نظر شما
ادامه