کد خبر: ۶۵۶۱۹

حکیم مهر: «معصومه فرج الهی» یکی از بانوانی است که ثابت کرد می توان در شهری کوچک و با امکانات اندک اما اراده‌ای قوی شاهراهی به سوی صادرات به بازارهای جهانی ایجاد کرد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، معصومه از آن بانوانی است که با وجود بودن در عنفوان جوانی و شور و حال خاص این دوره، چشم انداز آینده خود را با رقابت در بازار و افکاری بزرگ پیوند زده، فکرش جوان است و ایده هایش نو، در بازار به دنبال رقابت و بهتر بودن است.

به گفته خودش می خواهد با تلاش و کوشش در عرصه تجارت نشان دهد که بانوان در هر کاری می توانند ورود کنند و با وجود برخی محدودیت های موجود، بهترین باشند.

می گوید پدرش ۲۵ سال است در بخش شیلات بهترین منطقه الشتر، دهستان خوش آب و هوای "هنام" به کار پرورش و تکثیر ماهی قزل آلا مشغول است، مزرعه هایشان از بهترین مزارع پرورش ماهی شهرستان سلسله هستند و سالانه بهترین ماهی های قزل آلای پرواری را روانه بازارهای فروش می کنند، او هم سال ۹۸ کارخانه تولید، فرآوری و بسته بندی ماهی دودی با سرمایه گذاری سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان را در شهرستان افتتاح و زمینه اشتغال بیش از ۲۰ نفر را فراهم کرد.

معصومه می گوید یکی از مشکلاتی که اکثر پرورش دهندگان ماهی با آن مواجه هستند نبود بازار برای فروش محصولات تولیدی در فصولی از سال است که باعث وارد شدن ضرر و زیان به مزارع پرورش ماهی می شود، در چنین مواقعی خرید محصولات تولیدی این مزارع و صادرات آنها می تواند هم جلوی ضرر به مالکان مزارع را بگیرد و هم باعث رونق صادرات شود.

وی که با صادرات ماهی پخته به کشورهای امارات، مالزی و روسیه راهی نو در صنعت صادرات شهری کوچک همچون سلسله باز نموده، معتقد است صادرات ماهی پخته روش جدیدی است که می تواند باعث تقاضاهای بیشتری شود و محصولات تولیدی آبزی پروران را نیز با بازار خریدی پایدار تضمین کند.

این بانوی جوان در مورد فرآیند فرآوری ماهی پخته (دودی) چنین می افزاید: امــروزه روش‌های متنوعی جهت حفظ، نگهداری و افزودن زمان ماندگاری فرآورده‌های آبزیان مورد استفاده قرار می گیرد که یکی از این روش‌ها که از قدیمی‌ترین روش‌های فرآوری محسوب می شود دودی کردن است، که نه‌تنها یک روش برای حفظ و نگهداری ماهی بلکه روش بهبود طعم، مزه و رنگ است، در فرآیند دودی کردن به ‌منظور نگهداری بالاتر و طولانی تر، میزان آب میان بافتی ماهی کاهش یافته و باکتری‌های گوشت ماهی از بین می روند.

وی اینگونه ادامه می دهد: ماهی قزل‌آلا با توجه به‌طرفداران بسیاری که دارد و با توجه به خاصیت بسیار آن ‌یکی از مناسب‌ترین ماهی ها برای عمل دود دهی است، دود دهی خوش‌خوراکی این ماهی را ۲ برابر می‌کند، طبق مطالعات انجام‌شده میزان پروتئین این ماهی به تبع کاهش آب افزایش می یابد و به حدود ۲۲ درصد در ۱۰۰ گرم گوشت می‌رسد، میزان چربی ماهی هم پس از دودی کردن افزایش‌یافته و امگا۳ آن نیز حفظ‌ می­ شود

خانم فرج الهی می گوید: در فرآیند فرآوری ماهی پخته (دودی)، ماهی‌ها درون سینی‌های مخصوص در اتاقک‌های دود قرار داده می‌شوندکه محصول نهایی، تا ۳۰ % کاهش رطوبت دارد و ماندگاری آن بسیار بیشتر از ماهی معمولی است.

این بانوی تولید کننده می گوید کشورهای طرف قرارداد از جمله روسیه به تازگی درخواست ارسال ماهی خام را نیز داشته اند اما، در مجاورت کارخانه آنان یک واحد مرغداری فعال وجود دارد که شاکی و مانع احداث سوله ای جدید جهت بسته بندی و قطعه بندی ماهی خام شده است به همین دلیل هم دامپزشکی استان کد "آی آر سی " را برای آنان فعال نکرده است و آنها مجبور هستند برای اینکه این فرصت از دست نرود ماهی خام را به استان های همجوار جهت بسته بندی ارسال کنند که هزینه بر است.

وی درخصوص کد "آی آر سی" اینگونه توضیح داد: تخصیص کد IRC (Iran Registration Code) با ثبت حداقل اطلاعات مربوط به کالا به منظور اجرای فرآیند ترخیص اقلام و فرآورده های سلامت محور از پنجره واحد فرامرزی گمرک بوده و تمامی شرکت ها مکلف هستند نسبت به تکمیل اطلاعات درخواست شده  اقدام کنند.

این تولیدکننده جوان با بیان اینکه هر شرکتی می بایست برای تمامی اندازه یا مدل های یک کالا کد آی آر سی جداگانه ای دریافت نماید، بیان کرد: برای صادرات ماهی خام که اکنون کشور روسیه متقاضی آن است باید کد آی آر سی جداگانه دریافت کنیم که شاکی خصوصی واقع در همسایگی طرح قرار مانع اجرای آن شده است

وی ادامه می دهد: با برگزاری جلسات مکرر، کاشت درخت در حریم کارخانه و رعایت فاصله مناسب توانسته ایم موافقت مالک واحد مرغداری را جلب نماییم اما هنوز دامپزشکی همکاری های لازم را با ما نداشته است.

فرج الهی بیان کرد: در صورتی که دامپزشکی لرستان با صدور کد آی آر سی موافقت کند می توانیم با ایجاد سوله ای جدید در مجاورت کارخانه، با بسته بندی و قطعه بندی ماهی خام، هم توسعه صادرات شهرستان کوچک سلسله و شناسایی آن به بازارهای جهانی را رونق ببخشیم و هم بازاری مطمئن برای خرید تولیدات مزارع پرورش ماهی شهرستان داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه ظرفیت تولید کارخانه در حال حاضر ۷۵۰ تن در سال است که قابلیت افزایش تا یکهزار تن را نیز دارد، عنوان کرد: اکنون بیش از ۱۰ نفر در کارخانه فرآوری ماهی پخته مشغول فعالیت هستند که با ایجاد سوله صادرات ماهی خام و توسعه صادرات می توانیم افراد بیشتری را بکار بگیریم.

رییس شبکه دامپزشکی شهرستان سلسله در این باره به ایرنا گفت: کارخانه فرآوری ماهی پخته به مدیریت معصومه فرج الهی جهت ایجاد سوله جدید برای قطعه بندی و بسته بندی ماهی خام با مشکل پروانه بهداشتی و رعایت حریم با واحد مجاور مواجه بود که با بازدید کارشناسان و رفع مشکلات مربوطه توانستیم اطلاعات مورد نیاز و مخصوص را جهت صدور پروانه تکمیل و به استان ارسال کنیم.

«کیومرث نورمحمدی» افزود: مالک کارخانه باید مراحل لازم صدور پروانه را در دامپزشکی استان طی کند تا در کمترین زمان ممکن بتواند سوله قطعه بندی و بسته بندی ماهی خام را نیز راه اندازی نماید.

وی ادامه داد: شبکه دامپزشکی استان و شهرستان از توسعه طرح های تولیدی در حیطه قانونی حمایت کرده و در حد و حدود اختیارات خود مشکلات پیش پای تولیدکنندگان را رفع خواهند کرد.

 شهرستان سلسله با دارا بودن بیش از ۴۹ مزرعه فعال پرورش ماهی، تولید سالانه بیش از پنج هزار تن ماهی سردآبی(قزل آلا) و تولید و تکثیر بیش از ۵۷ میلیون قطعه بچه ماهی در سال، رتبه اول لرستان را در تولید و تکثیر به خود اختصاص داده است و با توجه به آب و هوای مناسب، این شهرستان ظرفیت توسعه طرح های پرورش ماهی را دارد که وجود کارخانجات فرآوری و بسته بندی در کنار این طرح ها می تواند گامی مهم در توسعه صادرات شیلات این شهرستان کوچک و خوش آب و هوا داشته باشد.

 

نظر شما
ادامه