حکیم مهر: هاری بیماری ویروسی قابل انتقال از حیوانات به انسان است که اگر به پیشگیری توجه نشود، کُشنده خواهد بود.
به گزارش حکیم مهر به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، «دکتر عبدالمحمد خواجهئیان» معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به مناسبت روز جهانی هاری بیان کرد: هاری یک بیماری ویروس قابلانتقال از حیوانات به انسان است که ۱۰۰ درصد قابلپیشگیری با واکسن است.
او افزود: به دلیل ویژگیهای خاص سگها و اینکه در بسیاری از جوامع همواره در کنار انسانها هستند، بیش از ۹۹ درصد موارد هاری انسانی از طریق سگهای مبتلای صاحب دار اتفاق میافتد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ادامه داد: از آنجا که بیماری هاری جزء بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات است، کنترل و پیشگیری از آن نیازمند اقدام هماهنگ تمام سازمانهای دولتی و غیردولتی مرتبط با موضوع در بخش مراقبت حیوانی، مراقبت انسانی و مدیریت محیطزیست است.
جمعیت سگهای ولگرد در مناطق شهری و روستایی کنترل شود
خواجهئیان عنوان کرد: اگر ۷۵ درصد جمعیت سگها واکسن هاری دریافت کنند به دلیل ایمنی گروهی امکان انتقال هاری از سگ به انسان به صفر خواهد رسید. به همین دلیل توصیه میشود که صاحبان سگها و گربههای خانگی به طور حتم برای واکسینه کردن حیوانات خود اقدام کنند. سازمان دامپزشکی نیز در تلاش است تا سالانه تعداد سگهای بیشتری را واکسینه کند تا زودتر به هدف تعیینشده دست یابیم.
او با تاکید بر کنترل جمعیت سگهای ولگرد در مناطق شهری و روستایی، افزود: متولی کنترل جمعیت سگهای ولگرد، شهرداریها و دهیاریها هستند و این کار بیشتر از طریق زندهگیری و عقیمسازی آنها صورت میگیرد. این سگها پس از دریافت واکسن و قلاده گذاری دوباره رها میشوند.
رئیس مرکز بهداشت استان بوشهر گفت: در بخش مراقبت انسانی هاری، در همه شهرستانها اتاقهای درمان پیشگیری هاری وجود دارد که در صورت بروز حیوان گزیدگی برای افراد، اقدامهای لازم شامل شستشوی زخم و ضدعفونی کردن آن، تزریق واکسن هاری و در صورت لزوم تزریق سرم ضد هاری را برای مجروحان انجام میگیرد.
هاری انسانی در سالهای گذشته نداشتهایم
خواجهئیان ادامه داد: با اطلاعرسانی صورت گرفته و مراجعه بهموقع افراد حیوان گزیده به این اتاقها و انجام اقدام لازم، در سالهای گذشته هیچ موردی از هاری انسانی در استان دیده نشده است، البته چند مورد بیماری در حیوانات اهلی استان اثبات شده، که نشان دهنده گردش ویروس در حیات وحش و احتمال انتقال آن به حیوانات اهلی و انسان است.
او افزود: همواره توصیه میشود که هرگونه گزش حتی خراشیدگی و گزشهای جزئی به عنوان گزش خطرناک در نظر گرفته شود و مجروحان برای گرفتن خدمات به مراکز بهداشتی و درمانی و در صورت شدید بودن جراحات به بیمارستانها مراجعه کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بیان کرد: در صورت بروز علائم هاری در انسان، مرگ بیمار تقریباً ۱۰۰درصد است، ولی در صورت مراجعه بهموقع و انجام اقدام لازم این بیماری ۱۰۰درصد قابلپیشگیری است.
به حیوانات اهلی خانگی به خصوص سگ و گربه واکسن زده شود
خواجهئیان توصیه کرد: صاحبان حیوانات اهلی خانگی به خصوص سگ و گربه برای واکسیناسیون حیوان خود اقدام کنند. همچنین در صورت تمایل به نگهداری حیوانات، درباره نحوه رفتار با آنها و شناخت واکنشهای مختلف آنها اطلاعات لازم کسب شود و در صورت بروز حیوان گزیدگی، حتی به صورت خراشیدگی جزئی، به اتاقهای درمان پیشگیری هاری در شهرستانها مراجعه، و خدمات لازم را دریافت کنند.
او افزود: باید در پاکیزه نگهداشتن محیط شهر و روستا تلاش کنیم تا منابع غذایی که باعث جذب حیوانات به محل سکونت انسانها میشود کاهش یابد. جدا بودن محل زیست انسان و حیوانات بدون صاحب، هم ضامن سلامت انسان است و هم از آسیب ناخواسته به حیوانات جلوگیری میکند.
از سال ۲۰۰۷، روز ۲۸ سپتامبر به عنوان روز جهانی هاری انتخابشده است. این روز مصادف با ۶ مهر، و سالروز فوت دانشمند بزرگ فرانسوی و کاشف واکسن هاری، لویی پاستور است.
شعار امسال روز جهانی هاری انتشار حقایق بهجای انتشار ترس در مورد بیماری هاری است.