حکیم مهر: «دکتر پیام محبی» رئیس جامعه دامپزشکان ایران، «دکتر کریم امیری» معاون دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور و «دکتر بهزاد امیری» رئیس اداره بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان وزارت بهداشت به بررسی صنعت دام پروری و مشکلات این حوزه پرداختند .
به گزارش حکیم مهر به نقل از شبکه ایران کالا، «دکتر پیام محبی» رئیس جامعه دامپزشکان ایران در گفتگو با برنامه نبض کشاورزی گفت: صنعت دامپزشکی به دلیل وجود مشکلات در سیاست های کلان کشور کمرنگ شده و اهمیت لازم به آن داده نمی شود. حتی میزان آلودگی هوا بر بهبود وضعیت دام کشور تأثیر دارد. اقتصاد در حقیقت بر مبنای صنعت دام پروری استوار است. دامپروری و کشاورزی دارای دو شاخه هستند، کشاورزی و دامپروری خرد و کلان. کشاورزی خرد در روستا و کشاورزی کلان در شهر وجود داشته و دامپروری کلان در روستا و دامپروری خرد در شهرها مستقر بوده است.
وی ادامه داد: ۸۰ درصد جمعیت کشور قبل از انقلاب در روستاها و ۲۰ درصد در شهرها مستقر بودند. با گسترش اقتصاد و کاهش سرمایه گذاری در حوزه های روستایی، مردم به شهرها مهاجرت کردند و این مهاجرت مشکلاتی از قبیل آلودگی هوا ایجاد کرد. به دلیل کمبود آب در روستاها دامپروری کاهش پیدا کرده و روستاییان برای حل مشکلات معیشتی مجبور به کشتار دام های مولد شده اند.
محبی افزود: روستاییان که وارد تهران شده اند به کارهای حاشیه ای مشغولند و روستاها خالی از سکنه اند. هم اکنون حدود ۲۵ درصد جمعیت کشور در استان تهران متمرکز شده و از تراکم جمعیت در سایر قسمت های کشور کاسته شده است. با این که سالیان سال فرهنگ مصرف گوشت گوسفند در کشور وجود داشته ولی متاسفانه در حال حاضر کشور تبدیل به واردکننده گوشت گوسفندی شده است. کاشت علوفه برای دام با توجه به بحران بی آبی تبدیل به مسئله مهمی شده است.
محبی گفت: صنایع لبنی، کشاورزی و تولید گوشت برای کشور اشتغال زایی ایجاد کرده اند. پرورش طیور هم صنعت بزرگی در کشور است که بیش از ۸۵ درصد آن وابسته به دولت بوده و نهاده های دامی آن از خارج از کشور تهیه می شود. متاسفانه به دلیل نبود ساختار اقتصادی مناسب در کشور، قطع واردات نهاده ها آسیب بزرگی به این صنعت وارد خواهد کرد.
وی افزود: در کشور نگاه جامعی به سلامت وجود ندارد و نظام کشور بیمارگونه است. هم اکنون یک دامپزشک در سازمان دامپزشکی مشغول به کار است. باید توجه داشته باشیم بیماری مشترک بین انسان و دام تا زمانی که در دام وجود دارد یک بیماری دامی محسوب می شود و زمانی که به انسان منتقل شد بیماری انسانی است. سیستم سلامت در وزارت بهداشت بیمار محور است و اگر سلامت محور بود، ریشه بیماری را از بین می برد. طبق قانون سازمان دامپزشکی در صورت تشخیص بیماری، به دامدار غرامت پرداخت شده و دام از بین برده می شود چون این دام توانایی بیمار کردن تعداد زیادی انسان را دارد.
رئیس جامعه دامپزشکان ایران گفت: متاسفانه درمان سل کسانی که از دام مریض مبتلا شده اند رایگان است ولی برای کشتن دام غرامتی به دامدار پرداخت نمی شود و از این نظر پزشکان اقتصاد پزشکی را در نظر می گیرند. یک گاو که به سل مبتلا شده می تواند تا ۱۰۰ نفر را مسلول کند. کشور از نظر دامداری صنعتی مشکلی ندارد بلکه مشکل در دامپروری های روستایی است .
کنترل بیماری های مشترک بین انسان و دام بر عهده سازمان دامپزشکی است
«دکتر کریم امیری» معاون دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی میهمان دیگر برنامه نبض کشاورزی گفت: حدود ۹۰ درصد دارو و خدمات درمانی دام از طریق تولیدات داخلی تامین شده و مابقی از خارج کشور تهیه می شود. کشاورزی یک صنعت پویاست و وظیفه اصلی صنعت کشاورزی تهیه خوراک دام برای حوزه دامپروری است. باید بتوانیم در آبی که برای تولید خوراک دام از آن استفاده می شود صرفه جویی کنیم.
وی ادامه داد: آب تنها برای تولید خوراک دام در کشاورزی مصرف نمی شود بلکه از آب برای کشت انواع محصولات برای تامین خوراک انسان نیز استفاده می شود. فرآوری محصولات کشاورزی هم یکی دیگر از فرآیندهای آب بر است. در کشاورزی برای تولید ۱۰۰ گرم سیب حدود ۱۰۰ لیتر آب استفاده می شود. برای تولید یک کیلو گوشت گوسفند حدود ۸هزار لیتر و برای تولید یک کیلو گوشت گوساله حدود ۱۵هزار لیتر آب مصرف می شود. هرچه تعداد دام در کشور افزایش یابد میزان مصرف آب هم روند افزایشی خواهد داشت بنابراین برای افزایش دام باید به میزان آب و منابع آبی هم توجه داشته باشیم. افزایش تعداد دام نیازمند افزایش زیرساخت ها در کشور است.
امیری گفت: در حال حاضر کشور در پرورش طیور رتبه بالایی در جهان دارد که تمام خوراک این طیور وارداتی است. اگر میزان واردات نهاده های طیور دارای نوسان شود یا قطع شود، کل صنعت طیور کشور تعطیل خواهد شد. دامپروری در روستاها ناچیز شده و دام پروری شهری صد درصد افزایش یافته است. کنترل بیماری های مشترک بین انسان و دام بر عهده سازمان دامپزشکی است. سازمان دامپزشکی در گسترش علوم تحقیقات این حوزه نقش مهمی دارد.
وی افزود: سازمان کشاورزی بیماری های مشترک بین انسان و دام را تعریف کرده است. وزارت بهداشت بودجه تخصیص یافته از طرف دولت را صرف درمان این بیماری ها کرده و بسیاری از بیماری های مشترک مثل هاری و سل به صورت رایگان درمان می شود. بودجه ای که به معاونت بهداشت و مدیریت بیماری های دامی تخصیص داده می شود، زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی بوده و به وزارت بهداشت ارتباطی ندارد .
تمام مشکلات به وجود آمده را بنده شخصا با کسب اجازه از سازمان دامپزشکی برطرف می کنم!
«دکتر بهزاد امیری» رئیس گروه بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان وزارت بهداشت در گفتگو با برنامه نبض کشاورزی گفت: علی رغم مشکلات موجود در کشور، سازمان دامپزشکی در کنترل و ریشه کنی بیماری های مشترک بین انسان و حیوان زحمات فراوانی متحمل شد. در حوزه سازمان دامپزشکی تمام مشکلات به وجود آمده را بنده شخصا با کسب اجازه از سازمان دامپزشکی برطرف می کنم و هم اکنون مشکلی در مورد بیماری های مشترک بین انسان و دام وجود ندارد.
وی ادامه داد: شایع ترین بیماری قابل انتقال بین انسان و حیوان، تب مالت است. در سال گذشته ۱۷ هزار و ۸۰۷ مورد بیمار مبتلا به تب مالت در کشور شناسایی شده است. اولویت ما کنترل و پیشگیری بیماری در تمام استان ها و کنترل کامل بیماری تب مالت در آن ها است. در مکان هایی که دام به بیماری مالت مبتلاست، بیماری در کل منطقه مورد پایش قرار می گیرد تا از افزایش دامنه بیماری جلوگیری شود.
امیری گفت: از راه های کنترل بیماری می توان به واکسیناسیون و کشتار دام های بیمار اشاره کرد.این بیماری در استان های غرب و شمال غرب شیوع بیشتری دارد که توانستیم تا حد زیادی آن را کنترل کنیم. کنترل و پیشگیری برخی از بیماری ها به عهده وزارت بهداشت است. آموزش هایی که از طریق سازمان جهاد سازندگی به دامپروران داده می شود و نحوه مقابله با این بیماری ها باعث می شود آن ها نسبت به خطرات موجود آگاهی بیشتری کسب کنند. به عنوان مثال یکی از راه های انتقال بیماری از طریق ترشحات و خراش های پوستی است. انتقال بیماری از طریق تنفس هم ممکن است.