حکیم مهر - 10 نکته درباره آب از دکتر محمدحسن انتظاری / متخصص تغذیه و رژیم درمانی / دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
1 - برای حفظ سلامت و به خطر نینداختن بهداشت آب بهتر است از نگهداری آن در ظروف پلاستکی پرهیز کنید زیرا ظروف پلاستیکی دارای ترکیبهای پلیمری هستند که از سنتز مواد اولیهای به نام منومر تهیه شدهاند. پلیمرها در اثر خمشدگی یا ساییدگی ظروف پلاستیکی، جمع شده (چروکیده) و منجر به آزادشدن منومرها میشوند.
2 - فریزکردن آب داخل ظروف پلاستیکی نیز توصیه نمیشود. به دلیل اینکه آب بر بدنه این ظروف فشار وارد میکند و باعث آزادسازی سریعتر منومرها میشود. منومرها، موادی سمی و خطرناکند که برای سلامت افراد زیانبارند.
3 - براساس مطالعههای صورتگرفته، مصرف آب در ظروف یا بطریهای پلاستیکی، باعث ابتلا به بیماریهای گوارشی، بدخلقی و کمحوصلگی در طولانیمدت خواهد شد.
4 - برای نگهداری آب در یخچال از ظروف استیل یا شیشهای که رنگ شفافی دارند، استفاده کنید.
5 - بهتر است هر چند وقت یکبار، بطریهای آب را تعویض کنید. همچنین استفاده طولانیمدت از این بطریها برای نگهداری مواد اسیدی مانند آبلیمو، آبغوره و سرکه مناسب نیست.
6 - در صورتی که از آب لولهکشی شده استفاده نمیکنید یا در مسافرت هستید و از تصفیهبودن آب اطمینان ندارید بهتر است قبل از مصرف، آن را بجوشانید. اگر آب تصفیهشده و لولهکشیشده در دسترس باشد که نیازی به جوشاندن آن نیست.
7 - گاهی آب درون یخچال، طعم مواد داخل آن را میگیرد. در این صورت بهتر است آب را دور بریزید. اگرچه الزاما طعمگرفتن آب به معنی غیربهداشتی بودن یا وجود آلودگی، باکتری یا میکروب نیست اما با توجه به سازگار نبودن با ذائقه، بهتر است از مصرف آن اجتناب کنید.
8 - اگر یخچالتان مجهز به آبسردکن مخزندار است حتما هر یکی، دو روز آب آن را تعویض کنید زیرا جنس این مخزنها از پلاستیک است و ماندن آب بیش از 3 روز درون این مخزنها، احتمال انباشتهشدن موادپلاستیکی را درون آب افزایش میدهد.
9 - هرگز در ظروف یا شیشههای شیرپلاستیکی به کودکتان آب ندهید زیرا سیستم ایمنی او نسبت به افراد بزرگسال ضعیفتر است. ضخیمبودن دیواره این شیشهها به دلیل وجود ترکیبهایی مانند بیسفسفات است. در ضمن این ترکیب در ساخت درپوش قوطیهای غذا و کنسرو هم کاربرد دارد و دارای خاصیت سرطانزایی است و مصرف طولانیمدت آن در دوز بالا باعث آسیب جدی به ارگانها خواهد شد.
10 - فراموش نکنید که نوشیدن آب سرد یا گرم در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف نیز خطرساز است و تجمع قطرههای آب که مانند یک لایه چربی در دیواره این لیوانها جمع میشود، چیزی جز منومرهای یادشده نیست.