حکیم مهر - مشاهده گونه نادری از لاک پشت در رودخانه کشکان پلدختر که دارای لاک نرم و سه انگشت پرده دار است موجب تعجب کارشناسان محیط زیست لرستان شد.
معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان در این رابطه اظهار داشت: این گونه با مشخصات یاد شده به "لاک پشت فراتی" شهرت دارد و از گونه های در معرض انقراض محسوب می شود.
نبی الله قائد رحمتی با تاکید بر اینکه این گونه تنها لاک پشت لاک نرم ایران است، یادآور شد: این لاک پشت در حال حاضر در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی در رده در معرض خطر انقراض قرار دارد.
وی با اشاره به محدوده پراکنش این گونه منحصر به فرد، عنوان کرد: این لاک پشت در رودخانه های دجله و فرات و انشعابات آن در کشورهای ترکیه، سوریه و عراق یافت می شود.
لاک پشت فراتی با لاک نرم و سه انگشت پنجه دار
معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان با اشاره به وجود این گونه در رودخانه های استان خوزستان، بیان داشت: این در حالیست که برای اولین بار است که لاک پشت فراتی در لرستان مشاهده می شود.
قائد رحمتی ادامه داد: برای نخستین بار این گونه در جنوب غربی شهرستان پلدختر و در رودخانه کشکان به دام صیادان افتاده و تحویل محیط زیست شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به مشاهده این گونه برای اولین بار در لرستان قرار است کارشناسان دفتر تنوع زیستی سازمان محیط زیست برای شناسایی این گونه و دلایل مشاهده آن به لرستان سفر کنند.
معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان ادامه داد: در صورتیکه کارشناسان سازمان مرکزی نیز نظر کارشناسان محیط زیست لرستان را تایید کنند این گونه به عنوان یکی از گونه های جدید استان معرفی خواهد شد.
قائد رحمتی با تشریح خصوصیات این لاک پشت یادآور شد: این گونه از خانواده لاک پشت های سه انگشتی است و به نوعی تنها گونه لاک پشت سه انگشتی در ایران محسوب می شود.
وی با بیان اینکه این لاک پشت بیشتر اوقات در زیر آب زندگی می کند، افزود: همچنین در برخی اوقاع این گونه را می توان به صورت مدفون در زیر گل و لای رودخانه ها و ماسه ها مشاهده کرد.
معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان تصریح کرد: این در حالیست که لاک پشت فراتی تنها برای گرفتن آفتاب و تخم گذاری از آب بیرون می آید و بیشتر ترجیح می دهد در رودخانه های فرعی با جریان آهسته و یا آبهای راکد کم عمق زندگی کند.
قائد رحمتی با بیان اینکه تمام انگشتان پاهای جلو و عقب این لاک پشت پره دار هستند، یادآور شد: لاک پشت کشف شده در لرستان هفت کیلو وزن دارد.
وی به برخی احتمالات در زمینه مشاهده این گونه اشاره کرد و بیان داشت: احتمال می رود که لاک پشت فراتی پیش از این نیز در کشکان زندگی می کرده ولی مشاهده نشده است.
معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان ادامه داد: البته ممکن است این لاک پشت توسط برخی از افراد به رودخانه کشکان انتقال داده شد و یا از رودخانه های خوزستان به لرستان مهاجرت کرده باشد.
قائد رحمتی افزود: طی هفته آینده گروهی از کارشناسان دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان محیط زیست برای بررسی احتمالات یاد شده در لرستان حضور خواهند یافت.