حکیم مهر - استرس سرمایی، یکی از عوامل تضعیف کننده سیستم ایمنی طیور پرورشی است. در چنین شرایطی پرنده، بیشتر در معرض عوامل ویروسی و باکتریایی بیماری زای تنفسی قرار می گیرد.
معاون فنی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با اعلام این مطلب گفت: به دلیل مهاجرت پرندگان آزاد پرواز در این فصل، عوامل ویروسی که به طور طبیعی در جمعیت طیور پرورشی یافت نمی شوند، می توانند در اثر عدم رعایت شرایط بهداشتی پرورش، به این گله ها راه پیدا کنند که مثال بارز این ویروس ها، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان می باشد.
دکتر جواد اعلمی افزود: لازم است مرغداران با مدیریت صحیح گرمایش سالن های مرغداری، تامین رطوبت نسبی سالن ها و تهویه کافی، شرایط بوجود آمدن استرس های حرارتی را ازبین ببرند.
وی یادآور شد، بهداشت تردد افراد، وسایل و نهاده ها، شرط اصلی جلوگیری از ورود عوامل بیماری زا هستند. اعلمی تصریح کرد، واکسیناسیون طیور بر اساس دستورالعمل های دامپزشکی، ایمنی ماکیان پرورشی را در قبال بیماری ها افزایش داده و شدت عوارض سندرم های تنفسی را کاهش می دهد.
وی اعلام داشت: معدوم نمودن صحیح لاشه های تلف شده طیور در داخل مرغدار یها، از گسترش و پراکنده شدن عوامل بیماری زا جلوگیری می کنند و شستشو و ضدعفونی مداوم سالن های مرغداری در بین و طول دوره های پرورشی، میزان اجرام بیماری زا را کاهش داده و ضمن کنترل این عوامل، از شدت بیماری ایجاد شده می کاهد.
دکتر اعلمی یادآور شد: قطع دسترسی پرندگان آزاد پرواز به خوراک طیور پرورشی، که یکی از راه های عمده جلوگیری از ورود عوامل بیماری زای حاد تنفسی به داخل گله های پرورشی طیور است و استفاده از دان آماده انبار
شده در سیلو های بسته، انتقال بهداشتی دان از سیلو ها به داخل سالن ها و نصب توری بر روی پنجره های سالن ها از جمله تمهیداتی هستند که دان مورد استفاده طیور را از دسترس حشرات، جوندگان و پرندگان آزاد پرواز، دور نگه داشته و باعث تامین بهداشت دان و نهاده های تغذیه ای در طول دوره پرورش می باشد.
معاون فنی دامپزشکی استان گفت: در صورت بروز بیماری های تنفسی در گله های طیور پرورشی، مراتب باید بلافاصله به شبکه های دامپزشکی شهرستان ها، اطلاع داده شود و یا از طریق سامانه پیام کوتاه اداره کل دامپزشکی استان به شماره 30001905 اعلام گردد چراکه با اطلاع رسانی به موقع، می توان از گسترش احتمالی بیماری ها جلوگیری نمود.
وی خاطرنشان ساخت: در چنین شرایطی لازم است مرغداران به اخطار های بهداشتی دامپزشکی کاملا توجه و فواصل جوجه ریزی را رعایت کنند تا در دوره های پرورش بعدی، از بروز این بیماری ها در سالن های مرغداری جلوگیری نمایند.
او در پایان اعلام داشت: با به کار بردن توصیه های بهداشتی سازمان
دامپزشکی کشور، در سالیان گذشته، مرغداران استان توانسته اند موفقیت های بزرگی در پیشگیری از بروز بیماری ها بدست آورده و آسیب های اقتصادی ناشی از آن را به حداقل ممکن برسانند.