حکیم مهر - برنامه زنده "مردم و سلامت" شبکه رادیویی سلامت، ظهر پنجشنبه 24 آذرماه سالجاری به موضوع واردات گوشت از هندوستان اختصاص داشت.
در این برنامه دکتر کامران ملک پور ، دامپزشک و عضو هیأت مدیره جامعه دامپزشکان ایران با دکتر محسن مشکوة ، دامپزشک متخصص بهداشت مواد غذایی و معاون بهداشت و پیشگیری سازمان دامپزشکی از طریق تلفن به مناظره پرداختند.
گفتگو با دکتر مشکوة آغاز شد تا وی در پاسخ به سؤال گوینده و مجری برنامه درباره واردات گوشت گاومیش از هندوستان توضیح دهد.
معاون سازمان دامپزشکی در پاسخ گفت : مصرف گوشت گوسفند و بز در کشورهای آسیایی و گوشت گاو در کشورهای اروپایی رایج است. از سویی هند جمعیت گاومیش قابل توجهی دارد و با این پتانسیل ده تا پانزده کشور جهان از هندوستان گوشت گاو میش وارد میکنند. اخیراً هم هندوستان 15 تا 20 کشتارگاه صنعتی مدرن واقعاً بهداشتی را به منظور صادرات گوشت گاو میش تجهیز کرده و در این کشتارگاهها اصول بهداشتی را به طور کامل رعایت میکنند. من خودم از 10 کشتارگاه هندوستان بازدید کردهام و در مقایسه با کشتارگاههای مدرن اروپا، استرالیا و نیوزیلند میتوانم بگویم چیری کمتر نداشتند.
سپس نوبت به دکتر ملک پور رسید.
وی با اشاره به شعار معروف " from Farm to Fork " گفت : در دامپروری امروز دنیا استانداردهایی از مزرعه تا سفره مطرح است ولی سطح این استانداردها در هندوستان پایین است و حتی اگر فرض کنیم گاو هندی در کشتارگاهی که دکتر مشکوة توضیح دادند کشتار شود باز هم چون این استانداردها از پایه رعایت نشده از نظر کیفیت، گوشت هندی کیفیت پایینی دارد.
دکتر ملکپور افزود : از آنجایی هم که هندوستانیها به دلایل اعتقادی گاو جوان را روانه کشتارگاه نمیکنند مگر آنکه بیمار باشد لذا دامهایی کشتار میشوند که در سنین بالا و پیر و فرسوده هستند.
مجری و گوینده برنامه گفت : تاجران تمایل دارند به سمت واردات محصولاتی بروند که صرفه اقتصادی بیشتری داشته باشد. با این توضیح آقای دکتر مشکوة با توجه به اینکه گوشت هندی از برزیلی ارزانتر است اگر بازار به انحصار گوشت گاومیش هندی درآمد باید چه کنیم؟
دکتر مشکوة در پاسخ گفت : درست است که بازرگانان به دنبال سود و منافع بیشتر هستند اما مسئولیتهای سازمان دامپزشکی هم مشخص است و با توجه به این وظایف و مسئولیتها نظارت بهداشتی انجام میدهد و این سازمان تصمیم نمیگیرد که گوشت از چه کشوری وارد شود یا نشود.
مجری برنامه پرسید : سؤالم را طور دیگری میپرسم. کدام کشورهای دنیا از هندوستان گوشت وارد میکنند؟
معاون بهداشت و پیشگیری سازمان دامپزشکی پاسخ داد : مالزی، تایلند، کشورهای حوزه خلیج فارس، عربستان سعودی، کویت، امارات، عمان، مصر، اردن و بسیاری از کشورهای آسیانه میانه از هندوستان گوشت وارد میکنند.
دکتر ملکپور در پاسخ به این اظهارات دکتر مشکوة گفت : کشورهای آسیانه میانه که خودشان صادرکننده گوشت هستند. ضمن اینکه علت عدم واردات گوشت از هند در اتحادیه اروپا این است که گوشت تولیدشده در هند با استانداردهای جدید دنیا مطابقت ندارد. 50 سال قبل دامپزشکی میگفت بازرسی گوشت منحصر به معاینه قبل از کشتار و بازرسی لاشه پس از کشتار است اما در طول سالیان اخیر فرآیندهای دیگری هم به این روند اضافه شده که طی آن مسئله باقیماندههای دارو، آنتیبیوتیک و فلزات سنگین هم مطرح است. چون هندوستان با این استانداردهای جدید همخوانی ندارد اتحادیه اروپا با اینکه گوشت این کشور در بازارهای جهانی قیمت بسیار ارزانی دارد گوشت هندی وارد نمیکند.
مجری برنامه از دکتر مشکوة پرسید : اگر دو ظرف غذا جلوی شما باشد که در یکی از آنها از گوشت گاومیش هندی استفاده شده باشد آیا آن غذا را میل میکنید؟
دکتر مشکوة پاسخ داد : بله!
مجری برنامه پرسید : پس چرا سازمان دامپزشکی مجوز واردات این گوشتها را صرفاً برای مصارف صنعتی صادر کرده است؟!
معاون سازمان دامپزشکی در پاسخ گفت : ما بر اساس پروتکل بهداشتی یا IHR در مسئله واردات گوشت از هند عمل میکنیم و برای هر کشتارگاه هم سه نفر بازرس میفرستیم و سعی میکنیم دامی را برای کشتار انتخاب کنیم که جوانتر باشد و پس از نمونهبرداری و انجام آزمونهای لازم اجازه این مصرف داده میشود.
دکتر ملکپور در ادامه این اظهارات دکتر مشکوة گفت : انتخاب دام که با سازمان دامپزشکی نیست. با واردکننده است! ضمن اینکه وقتی شما به سایت سازمان جهانی بهداشت دام و بخش WAHID مراجعه کنید هیچ اطلاعاتی درباره پیشگیری، دامپزشکی و واکسیناسیون در هندوستان مشاهده نمیکنید و سازمان جهانی بهداشت دام اطلاعاتی از وضعیت بهداشتی دامهای این کشور ندارد.
مجری پرسید : چرا؟
دکتر ملکپور پاسخ داد : چون سیستم دامپزشکی در هندوستان نظیر ایران که سالها برای آن زحمت کشیده شده وجود ندارد.
در ادامه برنامه دکتر ملکپور، عضو هیأت مدیره جامعه دامپزشکان ایران به موضوع واردات دارو و غذای دام اشاره کرد و از دکتر مشکوة پرسید : چطور است که سازمان دامپزشکی به واردات دارو و غذای دامی از هندوستان به درستی مجوز نمیدهد اما گاوی که در آن کشور از همان دارو و غذا مصرف میکند میتواند به کشور ما وارد شود؟!
دکتر مشکوة گفت : من متأسفانه صحبتهای آقای دکتر ملکپور نشنیدم! مجری هم گزیده سخنان دکتر ملکپور را برای معاون سازمان دامپزشکی مجدداً بیان کرد.
دکتر مشکوة سپس در پاسخ گفت : هیچ ایرادی ندارد که ما خوراک دام هم از هندوستان وارد کنیم. اتفاقاً در زمینه خوراک کشاورزی هندوستان کشوری پیشرفته است منتها این بازرگانان هستند که بر اساس منافع اقتصادی تصمیم میگیرند که از کجا وارد کنند و در این موضوع احتمالاً تفاوت قیمتها تأثیرگذار بوده است. ضمن اینکه اگر در هندوستان به دلایل مذهبی مصرف گوشت گاو آزاد بود چه بسا این کشور صادر کننده نبود و واردکننده هم میشد.
مجری برنامه در واکنش به این اظهار نظر دکتر مشکوة گفت : شما هندوستان را با جمعیتی فقیر با کشور ما مقایسه میکنید! آیا واقعاً شأن ملت ایران مصرف گوشت هندی است؟
دکتر مشکوة در پاسخ گفت : حالا با توجه به این مسائل من یک پیشنهاد دارم که اگر برای شما مقدور است با حضور آقای دکتر ملکپور و سایرین که این مباحث را مطرح میکنند میزگردی بگذارید که ابعاد موضوع بیشتر روشن بشود.
مجری گفت : آقای دکتر مشکوة خوب الآن هم داریم صحبت میکنیم!
دکتر ملکپور در این هنگام به میان بحث آمد و گفت : ببینید آقای دکتر مشکوة میگویند بازرگانان تصمیم گرفتهاند که از هند گوشت وارد کنند. توجه کنید که در وزارت جهاد کشاورزی دو سازمان حاکمیتی وجود دارند که در جریان تصویب قانون نظام بهرهوری کشاورزی در مجلس مانند همه ادارات دیگر زیرمجموعه این وزارتخانه در جهاد کشاورزی استانها ادغام نشدند و مستقل باقی ماندند و دلیل آن هم اهمیت وظایف حاکمیتی این دو سازمان یعنی سازمان دامپزشکی و سازمان حفظ نباتات بود. لذا با توجه به این اهمیت و بعد حاکمیتی وظایف سازمان دامپزشکی این سازمان است که باید به بازرگان تکلیف کند از کجا گوشت وارد کند نه اینکه بازرگانان به سازمان دامپزشکی بگویند از هند میخواهند گوشت وارد کنند. مهم این است که سازمان دامپزشکی نباید اسیر سیاستهای تنظیم بازار شود.
مجری از دکتر مشکوة پرسید : ممکن است این گوشتها حداقل سلامت و بهداشت را هم داشته باشند و مجوز هم که صادر شده تا در صنعت استفاده شوند. هر چند شما گفتید که در رستوران هم ابایی از مصرف آن ندارید با این حال چطور میشود نظارت کرد که مستقیم وارد رستوران و غذای مردم نشود؟
دکتر مشکوة پاسخ داد : سازمان دامپزشکی مسئول مسائل بهداشتی است و به همین دلیل برای اینکه به مردم اطمینان دهیم بازرسانی را در مراحل مختلف کشتار و بعد از آن اعزام میکنیم و بعد از انجام آزمونهای لازم واردات صورت میگیرد. ما به بازرگان نمیگوییم از کجا وارد کند و از هر جایی که تقاضای واردات وجود داشته باشد ما بررسی بهداشتی انجام میدهیم که آیا این امکان وجود دارد یا خیر؟ یک زمانی هم از اروپا گوشت وارد میشد ولی وقتی جنون گاوی مشکلساز شد بر اساس همین وظیفه نظارتی که گفتم این واردات متوقف شد. بعد گرایش به سمت برزیل و بعدتر به سمت هندوستان شکل گرفت. ضمن اینکه الآن یک دهم گوشت وارداتی ما مربوط به هندوستان است و عمده واردات گوشت مربوط به کشور برزیل است.
معاون سازمان دامپزشکی با اشاره به تصریح این سازمان مبنی بر مصرف گوشت گاومیش هندی در صنعت (نظیر سوسیس و کالباس) گفت : علت این مسئله به دو سابقه قبلی برمیگردد. یکی اینکه قبلاً سطح بهداشت افراد شاغل در کشتارگاه و خود کشتارگاههای هند پایین بود اما امروز استانداردها و سطح بهداشتی در کشتارگاههای هند بالا رفته است.
دکتر ملکپور به میان سخنان دکتر مشکوة آمد و گفت : این موضوع را فقط سازمان دامپزشکی ایران تأیید کرده و هیچ جای دیگری تأیید نکرده است!
دکتر مشکوة ادامه داد : دلیل دوم هم این بود که در گذشته بحث انگل سارکوسیست مطرح بود که البته از نظر بیماریزایی در انسان خیلی هم مهم نیست. به هر حال من با توجه به اینکه بجز این مسئولیت در سازمان دامپزشکی به عنوان یک متخصص بهداشت مواد غذایی صحبت میکنم لزوماً بحثم دفاع از واردات گوشت از هندوستان نیست بلکه معتقدم وقتی این مسائل بدین شکل مطرح میشود در جامعه شبهه ایجاد میکند و لذا بر این اساس پیشنهاد کردم که علاوه بر بنده و آقای دکتر ملکپور از سایر افراد هم دعوت شود و ابعاد مختلف موضوع به بحث گذاشته شود.
دکتر ملکپور در این هنگام گفت : من میخواهم دو پاسخ به آقای دکتر مشکوة بدهم. ایشان وقتی مسائلی مانند جنون گاوی را مطرح میکنند شنونده این برنامه فکر میکند که مثلاً امروز در آلمان جنون گاوی وجود دارد، در حالیکه جنون گاوی مربوط به دهه 90 میلادی است و سالها است این بحث وجود ندارد و مربوط به امروز هم نیست. از سوی دیگر تنها دلیلی که سبب شده امروز در کشور ما گوشت از اروپا وارد نشود گران بودن قیمت آن است و دلیل دیگری هم ندارد.
در این بخش صدای از پیش ضبط شده یک شنونده پخش شد که گفته بود : آیا خود مسئولین هم واقعاً از این گوشتها استفاده میکنند یا فقط برای مردمی که شاید توان مالی بالایی در خرید گوشتهای گران قیمت ندارند وارد میشود؟
شنونده دیگری هم از طریق ارسال پیامک به برنامه گفته بود : از وقتی شنیدم که گوشت از هند وارد میشود رغبتی به رستوران رفتن ندارم.
دکتر مشکوة در پاسخ گفت : اگر منظور از مسئولین ما بودیم باید بگویم که من هم از همین بازار معمول سطح شهر سوسیس و کالباس میخرم و مانند بقیه به رستوران میروم و مسئولین هم از همین گوشتهایی که مردم استفاده میکنند مصرف میکنند. مردم باید بدانند که سازمان دامپزشکی یک سازمان بهداشتی است و از اینکه گوشت از کجا وارد شود منتفع نمیشود و لذا تمام سعی این سازمان بر آن است که نظارت بهداشتی به بهترین شکل انجام گیرد.
دکتر ملکپور در بخش پایانی این مناظره گفت : اینکه آقای دکتر مشکوة گفتند که یک دهم حجم واردات گوشت ما مربوط به هند است اصلاً توجیه منطقی و مناسبی نیست. در سلامت و بهداشت بحث یک دهم و ده درصد و نود درصد نداریم. همانطور که ما میگوییم فلج اطفال در ایران ریشه کن شده اگر یک مورد شناسایی شود کل این موفقیت زیرسؤال میرود در مورد سلامت گوشت هم یک کیلو و صد کیلو و بیشتر تفاوتی ندارد.
عضو هیأت مدیره جامعه دامپزشکان در پاسخ به سؤال مجری برنامه درباره کیفیت گوشت هندی گفت : از آنجایی که استانداردهای لازم در دامداری هندوستان رعایت نمیشود شکی نیست که کیفیت گوشت هندی مناسب نیست!
وی با اشاره به واردات دام زنده در سالهای اخیر و عدم توجه به هشدارها گفت : در سه سال گذشته هم سازمان دامپزشکی در مسئله واردات دام زنده از مرزهای شرقی همین موضوعات نظارت در کشتارگاه و امثالهم را مطرح میکرد اما همانگونه که هشدار داده شده بود تب برفکی سویه هنگکنگی وارد کشور شد و بخش عمدهای از سرمایه دامی کشور را از بین برد تا حالا مجبور شویم گوشت وارد کنیم.
در بخش پایانی برنامه هم دکتر فلاحی ، پزشک و تولیدکننده گوشت قرمز از طریق تلفن با برنامه تماس گرفت و ضمن رد مصرف هورمون در دامپروری کشور به دلیل مقرون به صرفه نبودن آن گفت : آنتی بیوتیک در دام نر پروراری به دلیل بیماریهای کمتری که نسبت به دامهای ماده مبتلا میشوند خیلی قابل توجه نیست و لذا گوشتی که در داخل کشور تولید میشود قطعاً سالمتر و با کیفیتتر از گوشت وارداتی از هندوستان است.