کد خبر: ۸۰۵۰۷
تعداد نظرات: ۱۱ نظر

حکیم مهر: دامپزشک و کارشناس حیات وحش اظهار داشت: غذارسانی به حیات وحش به‌دلیل ایجاد اختلال در چرخه زیستی و مبتلا کردن آن‌ها به بیمارهای مختلف، معادل با حیوان‌آزاری است.

به گزارش حکیم مهر به نقل از روزنامه سپهر، غذادهی بی‌قاعده به حیوانات مشکلی است که طی یک دهه گذشته به یک بحران بزرگ محیط زیستی در حوزه حیات وحش بدل شده و بر این اساس توجه کارشناسان را به خود جلب کرده، بدان معنا که ازسوی عامه مردم غذارسانی به حیوانات که در خیابان پرسه می‌زنند و گاهی پوست بر استخوان دارند اقدامی دلسوزانه و از سر محبت تلقی می‌شود؛ اما کارشناسان معتقدند که این اقدام باعث افزایش بی‌رویه جمعیت این حیوانات و ایجاد مشکلات متعددی می‌شود.

تأسف‌بارتر اینکه انجام این کار با فرا رسیدن فصل سرما بیشتر و بیشتر می‌شود، به طوری که با وزیده شدن نخستین باد پاییزی افزایش غذارسانی‌های دستی به حیوانات با این استدلال که در فصل سرما تأمین غذا برای حیات وحش با دشواری همراه است رونق پیدا می‌کند، این در حالی است که به گفته برخی از کارشناسان این کار نه‌تنها به‌دلیل تغییر رفتار اکولوژیک و افزایش بی‌رویه جمعیت آن‌ها خطرناک است؛ بلکه غذارسانی‌های افراطی مشکلاتی را از جهت سلامت برای این‌گونه از حیوانات ایجاد می‌کند.

بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع برآن شدیم تا درخصوص غذارسانی به حیات وحش گفت‌و‌گویی با دامپزشک و کارشناس حیات وحش ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

«دکتر فهیمه اسلامی» با تأکید بر اینکه نخستین موضوع در برخورد با حیات وحش این است که بدانیم به‌طور کل چه حیواناتی را شامل می‌شود که در سیر زندگی خود چندین میلیون سال است در جفت‌گیری، تأمین غذا، انتخاب قلمرو و سکونتگاه و هر چیزی دیگری نیاز به کسی نداشته و توانسته‌اند از پس نیاز خود برآیند، گفت: در این تعریف حیات وحش این حیوانات هیچ نیازی به غذارسانی توسط انسان ندارد.

وی با ابراز اینکه متأسفانه طی چند دهه اخیر در حوزه فرهنگ‌سازی در جامعه در حوزه حفاظت از حیات وحش اتفاقات بدی رخ داده گفت: برای مثال عده‌ای عنوان می‌کنند باقی‌مانده سفره‌تان را در باغچه برای گنجشک‌ها بریزید، این امر طی سال‌های اخیر برای سایر گونه‌های حیات وحش نیز با عنوان غذارسانی مصداق پیدا کرده است.

این کارشناس حیات وحش با تأکید بر اینکه پیامد دوم این است که چرخه‌های زیستی حیوانات وحشی به‌هم می‌خورد، اظهار کرد: این گونه‌ها در فصل‌های مختلف از مواد غذایی متفاوتی استفاده می‌کنند همچنین حجم غذاها و نوع مواد غذایی که در طبیعت پیدا می‌کنند، با غذاهایی که انسان‌ها در اختیار آن‌ها می‌گذارند، کاملاً متفاوت است و همین باعث مشکلات متابولیسمی در آن‌ها می‌شود که در چرخه‌های زیستی آن‌ها مشکلاتی ایجاد و تعارض بین خودشان را زیاد کرده و رفتار طبیعی آن‌ها را تغییر و بروز بیماری‌های مختلف در آن‌ها را افزایش می‌دهد.

اسلامی با اشاره به این نکته که «ممنوعیت غذارسانی» درباره همه حیوانات حیات وحش غیرشهری و شهری صدق می‌کند خاطرنشان کرد: غذا دادن به پرنده‌ها نیز چرخه‌های زیستی طبیعی آن‌ها را به‌هم می‌زند چون دانه و یا برنجی که برای آن‌ها می‌پاشیم یا ته سفره‌ای که برایشان می‌ریزیم، علاوه بر اینکه مواد غذاییِ مورد نیاز بدن آن‌ها نیست، کربوهیدرات بالایی دارد و حتی در برخی موارد این ته‌مانده غذایی به‌دلیل داشتن کپک، عامل انتقال قارچ به بدن گونه‌های حیات وحش می‌شوند.

وی ادامه داد: علاوه بر این، غذارسانی دستی باعث می‌شود آن‌ها تجمع‌های غیرطبیعی داشته و در پی آن بین گونه‌های مختلف یا درون‌گونه‌ای تعارض و دعوا ایجاد شود و درنهایت بیماری‌های مختلف را به همدیگر انتقال داده و در عین حال به مشکلات متابولیک مختلف یکدیگر مبتلا شوند.

وی با اشاره به اینکه روباه جزو گونه‌های حیات وحش به‌شمار می‌رود و طی تکامل زیستی خود یاد گرفته باید برای تأمین غذا دست به شکار بزند اما امروز به‌وفور شاهد غذارسانی به آن هستیم که متأسفانه در این فرایند در حال تبدیل شدن به یک نوع حیوان در حیات وحش شهری است که از دست انسان غذا می‌گیرد.

این کارشناس حیات وحش با ابراز اینکه در فرایند غذارسانی روباهی که یاد گرفته از جوندگانی مثل جرد، جربیل و انواع موش‌های صحرایی تغذیه کند را از سیر طبیعی زیستی خارج می‌کنیم، خاطرنشان کرد: دخالت در اکوسیستم طبیعی در پی غذارسانی در گونه‌های مختلف حیات وحش آسیب‌های متفاوتی را به‌دنبال دارد.

خلأ قانونی در خصوص غذارسانی به حیات وحش

اسلامی اظهار کرد: غذارسانی انسان‌ها به حیوانات یکی از عواملی است که باعث جذب حیات وحش به حریم شهرها می‌شود؛ بنابراین در بسیاری از کشورها دستورالعمل‌هایی مبنی بر ممنوعیت هرگونه غذارسانی به حیوانات وحشی تدوین و برای تخطی از آن جریمه، مشخص کرده‌اند تا افراد در شهر و روستا به حیوانات غذا ندهند چراکه باعث تغییر در عادت رفتاری گونه‌های جانوری شده و از آن پس برای تأمین منابع غذایی وارد حریم شهر و روستا می‌شوند تا با غذارسانی انسان‌ها تغذیه شوند.

وی ادامه داد: متأسفانه در ایران دستورالعمل‌ها و اعلامیه‌های رسمی در راستای ممنوعیت غذارسانی به حیات وحش در کشور نداریم تا بتوان با ایجاد محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های قانونی از ورود حیات وحش به حریم شهرها پیشگیری و جلوگیری کرد.

این کارشناس حیات وحش با اشاره به موضوع فرهنگ‌سازی در زمینه غذادهی دستی به حیات‌وحش گفت: امروز اگر منِ دامپزشک مخالف غذارسانی باشم، متهم به حیوان‌ستیزی می‌شوم در حالی که غذارسانی نوعی حیوان‌آزاری محسوب می‌شود؛ زیرا زیست طبیعی و چرخه زندگی گونه‌های مختلف را تهدید می‌کند به همین دلیل باید با فرهنگ‌سازی در این زمینه آن‌ها را متوجه این موضوع کنیم که دوستی آن‌ها گاهی به ضرر حیات‌ وحش تمام می‌شود.

اسلامی با اشاره به اینکه پیامدهای مخرب غذارسانی به جوامع بشری نیز آسیب می‌زند، خاطرنشان کرد: برای مثال روباه گونه‌ای از سگ‌سانان بوده و احتمال گزش از آن بسیار است، در عین حال بسیاری از پستانداران هم ممکن است بیماری هاری را در بدن خود داشته که در صورت گزش انسان امکان انتقال این بیماری وجود دارد.

مع‌الوصف با توجه به آنچه گفته شد؛ برخی‌ها باوجود تذکرات محیط زیستی یا عامدانه و یا به‌صورت غیر عمدی و از روی دلسوزی بی‌مورد، در طول هفته یا ماه، استخوان‌های گوشت و باقیمانده غذاها را جمع‌آوری کرده تا وقتی به باغ دوستان و اقوام سر می‌زنند یا چند ساعتی در یک پارک و محیط طبیعی دور هم جمع می‌شوند، به حیوانات حاضر در محیط غذا بدهند، جالب‌تر اینکه باقی‌مانده‌ها را گوشه‌ای می‌گذارند تا به قولی کار خیر و طبیعت‌دوستانه یا حتی «ثواب» کرده باشند؛ غافل از اینکه چنین کاری، عین کباب کردن طبیعت است!

تأسف‌بارتر اینکه موضوع غذارسانی به حیوانات به خصوص سگ‌ها، امروزه به یک ژست حیوان‌دوستی تبدیل شده، به‌نظر می‌رسد برخلاف همه توضیحات رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی‌ها، گروهی هنوز از عواقب این کار خبر ندارند و تحت تأثیر تبلیغاتی قرار می‌گیرند که در مورد غذا دادن به حیوانات منتشر شده، غافل از اینکه در پشت پرده این تبلیغات چیزی جز منفعت شخصی و یا گروهی دیده نمی‌شود.

مسئله این است که ماجرا به گروه خاصی از جامعه، مذهبی یا غیرمذهبی محدود نمی‌شود؛ تصور غلط کمک به گونه‌های مختلف حیات وحش از گنجشگ گرفته تا گربه، سگ و روباه با غذارسانی این روزها در گروه‌های مختلف جامعه دیده می‌شود در حالی که این کار نه‌تنها عقلانی نیست بلکه به نوعی رواج حیوان‌آزاری است؛ بنابراین انتظار می‌رود با توجه به خلأ قانونی در حوزه غذارسانی به حیات وحش این موضوع ازسوی نمایندگان مجلس در راستای صیانت از محیط زیست به‌عنوان یک اولویت در قانون‌گذاری دنبال شود، چراکه خلأ موجود بستر را برای منفعت‌طلبان در این عرصه باز کرده است.

 

انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۲۰:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۹
12
8
در اینکه وجود حیوانات بدون صاحب و زاد و ولد زیاد آنها در محیط شهری و روستایی باعث مشکلات عدیده ای است ، شکی نیست.بدیهی است که باید قاعده و روالی جهت این موضوع باشد تا از افزایش بی رویه این حیوانات جلوگیری شود.اما عبارت
(غذا رسانی به حیوانات نوعی حیوان آزلری است) به هیچ وجه برای تبیین این موضوع کارآیی ندارد.برای درک این موضوع از دید آن موجود به قضیه نگاه کنید.حیوانی که از گرسنگی دارد تلف می شود حالا یک نفر به او غذا می دهد . به نظر آن حیوان به جد و آبائ طرف دعای خیر می فرستد یا می گوید نه لطفا به من غذا ندهید و به من آزار نرسانید من می خواهم گرسنگی بکشم.!!!!!!
هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد
...
|
Spain
|
۲۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۹
12
3
این درصورتی صدق میکنه که طبیعتی وجودداشته باشه برای حیوانات که زندگی کنن وتغذیه کنن متاسفانه انسان هیچی از طبیعت برای حیوانات باقی نذاشته
به شخصه زوال رفتن این زبون بسته هارو از گرسنگی دیدم وبعنوان یه دامپزشک هم بهشون غذا میدم هم حمایتشان میکنم تا وقتی که برای اونها هم محیط امنی فراهم بشه واسه زندگی وتغذیه وقانونی هم برای زندگی اونها ایجاد بشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۹
این کار زشت رو تا چه اندازه از افزایش جمعیت اونها ادامه میدید ؟ تا جایی که سیستم نگهداری شهری و شهرداری رو به زانو در بیارید ؟ از به زانو درآوردن شهرداری برای عدم توان مدیریت شهری چه چیزی نصیب شما میشه ؟ فردا بچه نداشته تون بره تو کوچه و خیابون و توسط همین حیواناتی که تکثیرشون کردید گزیده بشه و بیماری غیر قابل علاج بگیره قیافه تون دیدنی خواهد بود پس تا اون روز به قدرت به این عمل زشت ادامه بدید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
ناشناس با این حامی بحث نکن !
اینا درامدشون از همین پرورش سگ ولگرده و سفره چربی هم هست براشون!
بایسد مردم اگاه کرد که فریب اینا نخورن و دیگه بهشون پول ندن!
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
فرض را بر این بگیریم که شما توانستید تا جای ممکن به حیوانات غذا رسانی کنیر، آیا توان غذا رسانی به جمعیت افسارگسیخته حاصل از تغذیه دستی را در آینده خواهید داشت؟ زمانی خواهد رسید که جمعیت این حیوانات به قدری افزایش یافته که دیگر یارای کمک به آنها را ندارید، این عمل، عمل منطقی و عقلانی نیست ، بهتر هست تلاش کنیم که انرژی خود را روی یک قلاده سگ صرف کنیم، سگی که بیمار است را درمان کنیم، انگل تراپی کنیم، واکسن هاری تزریق کنیم و عقیم کنیم، به جای صرف مقدار زیادی انرژی و هزینه جهت جمعیت زیاد، هر کس همان انرژی و هزینه را برای یک قلاده صرف کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۹
11
2
طبیعتی که بدست شهرنشینی خراب شده و حیوان زبون بسته از عجز و ناتوانی به شهر ها برای لقمه نانی هجوم می‌آورد آیا می‌توان اورا ازدادن غذا محروم کرد و یا راه حل بهتری در کشور نهادینه شده که آلترناتیو موثری دراین زمينه باشد؟!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
به موش های فاضل اب هم برو غذا رسانی کن با این استدلال!
.......................
اگر قانون درست داشتیم که کسی که اینکار می کنه مجازات کنن دیگه هر فردی .............
توی امریکا جرات داری این کارارو بکن تا ببینی چه بلایی سرت میان!
..................
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
وجود دارد . عقیم سازی، واکسیناسیون و انگل تراپی، سپس به سرپرستی گرفتن. راه حل مناسب و آخرین راهکار جهانی جهت حل معضل سگ های پرسه زن همین هست البته به شرطی که درست انجام گیرد، با رعایت عقیم سازی با نرخ بالای ۵۰ درصد و واکسیناسیون علیه هاری با نرخ بالای ۷۵ درصد جمعیت سگ های پرسه زن در هر منطقه
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
سگ ها هزاران سال هست که در کنار انسان زندگی می کنند، سگ ، یک موجود اهلی هست و هر جا انسان سکنی گزیند سگ هم به دنبال انسان همان جا را خانه خود خواهد کرد، سگ، شیر و پلنگ نیست که فرمایش شما در خصوص آن صدق کند
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
سگ ها همیشه همراه انسان هستند ،سگ موجود اهلی هست و انسان به هر کجا برود سگ ها و البته گربه ها میهمان وی خ آهنگ بود و در اطراف جامعه انسانی زندگی خواهند کرد، بنابراین بهتر هست این دو موجود اهلی را با حیوانات وحشی دیگر و خصلت آنها را با خصلت حیوانات وحشی اشتباه نگیریم، وجود سگ و گربه در پیرامون جوامع انسانی ارتباطی به اکوسیستم، محیط زیست و تخریب آن ندار . والسلام
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
1
1
غذارسانی موجب افزایش جمعیت میشه یا عقیم نکردن؟!
عجب استدلالی دارید
نظر شما
ادامه