حکیم مهر: به گفته رئیس شورای نظام دامپزشکی مازندران، سنگدان بهترین بخش مرغ و حاوی کمترین میزان باقیمانده داروها و ترکیبات شیمیایی در مقایسه با سایر بخشهای مرغ است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از خبرآنلاین، «دکتر محمد احمدی» متخصص بهداشت مواد غذایی، عضو هیات علمی دانشگاه و رئیس شورای نظام دامپزشکی استان مازندران، افزود: میزان چربی سنگدان از گوشت مرغ کمتر و میزان پروتئین آن بیشتر است و از نظر برخی از ریزمغذیها بر گوشت مرغ برتری دارد.
وی تصریح کرد: اینکه گفته میشود میزان فلزات سنگین مانند کادمیوم، سرب و کروم که همراه با دانه غلات وارد جیره غذایی طیور میشود در سنگدان مرغ تجمع مییابد، واقعیت ندارد. بر فرض هم اگر از طریق جیره غذایی مرغ، فلزات سنگین وارد بدن مرغ شوند، تجمع باقیمانده این ترکیبات در بخشهای دیگر مرغ بیشتر از سنگدان است.
دکتر احمدی با بیان اینکه استفاده از سنگدان در کباب کوبیده ممنوع است، از دلایل منع آن میگوید: چون سنگدان به صورت مخلوط با گوشت در کباب کوبیده استفاده میشود، سلامت و بهداشت آن مشخص نیست. همچنین قیمت آن بسیار کمتر از گوشت است و اختلاط آن با گوشت چرخکرده قرمز در کباب کوبیده نوعی تقلب محسوب میشود.
وی افزود: از طرفی با توجه به اینکه کباب کوبیده طعم خود را دارد و سنگدان هم طعم خاص خودش را دارد، ممکن است برای مخفی کردن و پوشش دادن طعم خاص سنگدان از ادویه یا ترکیبات غیرمجاز استفاده شود تا طعم خاص گوشت را به دست آورد. بنابراین مصرف سنگدان در کباب کوبیده رستورانی ممنوع اما در کبابهای خانگی بر اساس ذائقه و سلیقه افراد خانواده قابلیت مصرف دارد.
سنگدان، قابل قیاس با فیله مرغ
«دکتر نسرین مؤیدنیا» متخصص علوم و صنایع غذایی، در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: سنگدان مرغ، بوقلمون و شترمرغ در سراسر دنیا مصرف غذایی دارند و در کشورهای مختلف در سالاد، سوپ، خورشها، مخلوط با انواع لوبیا، تخم مرغ و ادویهجات تا همراه با برنج و نان مصرف و به روشهای مختلف گریل شده، کباب شده، سوخاری شده و آب پز قابلیت طبخ دارد. از آنجایی که سنگدان جزو گوشتهای اندامی به شمار می رود نسبت به گوشت، قیمت پایین تری دارد. آنچه لازم به توجه است این که سنگدان ارزش غذایی بسیار خوبی دارد و محتوای پروتئینی آن میتواند قابل قیاس با گوشت فیله مرغ باشد. محتوای چربی آن در مقایسه با گوشت، پایین تر بوده و جالب است بدانید، در ۱۰۰ گرم سنگدان با حدود ۹۴ کالری، تنها ۲ گرم چربی و به میزان بیشتری پروتئین با خاصیت سیرکنندگی بالا وجود دارد.
محدودیتهای مصرف سنگدان
دکتر مؤیدنیا با اشاره به اینکه سنگدان، سرشار از ریز مغذیهای مهم مثل ویتامینهای گروه B خصوصا B۱۲ و مینرالهایی همچون روی، سلنیوم، آهن و فسفر است میگوید: این بخش از مرغ در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن، نقش مثبت و پررنگی دارد و اسیدآمینههای ضروری آن نقش موثری در ترمیم و رشد ماهیچهها داشته و به دلیل دارا بودن ویتامینهای گروهB در بهبود سطح انرژی، موثر است. البته در مورد سنگدان، موارد احتیاطی خاصی وجود دارد. تهیه آن از مراکز عرضه معتبر، پخت کامل آن جهت اطمینان از سلامت به لحاظ میکروبی و اینکه به دلیل محتوای بالای «پورین» میتواند برای افرادی که اسید اوریک بالا و بیماری نقرس دارند، محدودیت مصرف داشته باشد.