حکیم مهر: رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی ادارهکل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان با تأکید بر اهمیت رعایت اصول علمی، بهداشتی و انسانی در کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب، خواستار پرهیز از روشهای غیراصولی و مقطعی از جمله حذف فیزیکی این حیوانات شد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان، «دکتر ویدا معزی» رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی این ادارهکل، با اشاره به اینکه پدیده افزایش جمعیت سگهای پرسهزن بدون صاحب نتیجه ترکیبی از عوامل مختلفی از جمله گسترش شهرنشینی، ضعف در مدیریت پسماند، نبود قوانین مؤثر در نظارت بر پرورش و نگهداری سگ و همچنین عدم آگاهی شهروندان از مسئولیتپذیری در قبال این حیوانات است، تصریح کرد: نگهداری اصولی و متعارف این حیوان در جوامع انسانی قابل قبول بوده ولی رها بودن آنها بدون نظارت میتواند مخاطراتی برای سلامت انسان و حیوان، بهداشت عمومی و محیط زیست ایجاد کند.
وی با اشاره به مخاطرات بهداشتی ناشی از لاشه حیوانات ولگرد در فضاهای عمومی گفت: این لاشهها میتوانند منبع انتشار بیماریهای خطرناک مشترک بین انسان و دام نظیر هاری، کیست هیداتید و لشمانیوز باشند و بایستی بهسرعت به صورت بهداشتی جمعآوری و دفن شوند. مسئولیت جمعآوری لاشه حیوانات بلاصاحب بر اساس بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریها بر عهده شهرداریها است، با این حال دامپزشکی نقش فنی و تخصصی خود را در همکاری با تیمهای اجرایی ایفا میکند.
معزی با تأکید بر اینکه حذف فیزیکی سگهای بلاصاحب از نظر علمی و تجربی روشی ناکارآمد و غیراخلاقی تلقی میشود، افزود: تجربه جهانی نشان داده که این روش نهتنها موجب کاهش پایدار جمعیت سگها نمیشود، بلکه در بلندمدت منجر به جایگزینی سریعتر جمعیت با تولههای جوان و حساستر میشود.
وی افزود: کنترل مؤثر بیماری هاری در انسان تنها از طریق واکسیناسیون گسترده و هدفمند سگهای بدون صاحب قابل تحقق است و نه از طریق معدومسازی آنها.
این کارشناس دامپزشکی با اشاره به نقش نظارتی این ادارهکل در روند جمعآوری، عقیمسازی و واکسیناسیون سگهای بدون صاحب در استان گفت: دامپزشکی در چارچوب ضوابط سازمان دامپزشکی کشور، نظارت بر فرآیندهای بهداشتی و سلامت حیوانات را بر عهده دارد و تلاش میکند اصول انسانی و علمی در مدیریت این معضل رعایت شود.
در همین راستا، ادارهکل دامپزشکی استان در کنار سایر نهادهای مسئول، در جلسات کارگروه استانی "کنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان" با ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار و دبیری دفتر امور شهری استانداری، فعالانه مشارکت دارد. همچنین موضوع کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب در کمیته صیانت از حقوق مردم در سلامت و امنیت غذایی به دبیری دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
در پایان، دامپزشکی استان ضمن هشدار نسبت به حیوانآزاری و اقدامات خودسرانه، از شهروندان خواست در صورت مشاهده لاشه حیوانات یا سگهای ولگرد تهدیدکننده، مراتب را به شهرداری یا سامانه ۱۳۷ گزارش دهند و در موارد بهداشتی یا بیماریهای دامی، از طریق سامانه ۱۵۱۲ دامپزشکی اقدام نمایند.
گرچه من خودم تا بحال ندیدم لاشه سگ توسط سگهای دیگر خورده شود و احتمال انتقال کیست هیداتید هم جای سوال دارد
و اگر فرض را بر این بگذاریم که این بیماریهای در جمعیت سگهای ولگرد آن منطقه شایع شده اند، مسلما وظیفه شناسایی، اتانازی و نمونه برداری از آن بر عهده شبکه های دامپزشکی آن منطقه است که باید با همکاری شهرداری و نیروی انتظامی انجام شود نه مردم عادی.
ناگفته نماند که عدم دفن بهداشتی لاشه ها و تجزیه آن مایعات، گازها و باکتریهایی را در محیط آزاد میکند که میتواند خاک و منابع آبی را آلوده کند.
یک نکته ای هم که بنظرم خیلی مهم است استفاده از کلمه «حذف فیزیکی سگها» بجای کلمه «حذف سگها» یا کشتار سگهاست
استفاده از کلمه حذف فیزیکی در یک دوره ای جایگزین کلمه ترور یا قتل شخصیتها شد
و هدف از این کلمه این بود که بار روانی ناشی از فقدان آن شخصیتها کاهش یابد. در واقع هدف این بود که اعلام کنند با حذف فیزیک و جسم فلان شخصیت، عقاید و اندیشه هایش جاودانه باقی میماند
و استفاده از این کلمه بجای حذف یا کشتار سگها در یک رسانه دامپزشکی و توسط دامپزشکان صحیح نیست.
انگار منظورشان دقیقا همان حذف فیزیکی بوده و معتقدند با ترور سگهای ولگرد راهشان پر ره رو تر و مریدانشان بیشتر خواهد شد
و از طرفی اذعان دارند بر عقیم سازی سگهای ولگرد هم نظارت دارند
اما اینکه این توله های جدید و حساس از کجا می آیند؟ خدا عالم است!!!