کد خبر: ۸۴۰۵۱
تعداد نظرات: ۱۲ نظر

چشم‌ها را باید شست - دکتر مهران علمداری

چشم‌ها را باید شست

دکتر مهران علمداری

شیوع اخیر تب برفکی در جمعیت دامی کشور و خساراتی که دامداران زحمتکش متحمل شدند، سر و صدای زیادی در جامعه، رسانه و فضای مجازی به راه انداخته است. به عنوان فردی که بیشترین مدت دوران کاری خود را به نوعی با تب برفکی به شکل اجرایی یا مطالعاتی و تحقیقاتی سپری کردهام و همواره این بیماری گوشه‌ای از ذهنم را به خود مشغول داشته است، خواستم موضوعی را جهت تنویر افکار بیان کنم و آن اینکه از ابتدای تشکیل ساختار دامپزشکی در ایران تا به امروز، این ساختار پتانسیل مقابله اصولی و موفقیتآمیز با شیوع بیماری به دنبال ورود سویه اگزوتیک و یا تحت تیپ جدید ایجاد شده در داخل کشور را نداشته است. یعنی هر موقع سویه جدیدی از ویروس مثل همین sat1  که قبلا جزو سویههای در گردش کشور نبوده و اخیرا وارد شده و یا یک سویه جدیدی در نتیجه جهش ژنتیکی از سویه‌های در گردش کشور ایجاد شده، همین وضعیت شیوع شدید و خسارت زیاد دامدار را شاهد بوده‌ایم. البته طبیعی است که وضعیت در مورد سویه اگزوتیک در مقایسه با سویه جهش‌یافته داخلی  وخیمتر باشد. در دورانی که فقط با سویه‌های بومی خود درگیر هستیم؛ با برنامه‌های واکسیناسیون ناقص و روش‌های دیگر به نوعی با ویروس کنار می‌آییم، او کار خودش را می‌کند و ما هم کارهای روتین خود را.

شکی نیست که مقابله با این ویروس بسیار پیچیده بود و ابعاد بسیاری دارد که جای بحث نیست و نیاز به سال‌های متمادی کار صرفا علمی و اجرایی بدون سیاست‌زدگی دارد که متاسفانه ظاهرا در کشور ما مقدور نیست. موارد متعددی استارت این کار زده شده ولی بعد از چند سال متوقف یا منحرف شده است. اگر شفاف‌تر باشیم، این تنها ویروس تب برفکی نیست که برتری بر توان ساختار دامپزشکی دارد، بلکه ویروسی مثل لامپی‌اسکین هم که سال 1393 از مرزهای غربی وارد کشور شد، علی‌رغم اینکه اصلا پیچیدگی‌های تب برفکی را ندارد و ویروسی بسیار رو راست و شفاف است، سریعا در کشور پخش و ماندگار شد. حالا هر رئیس سازمانی که بدشانس باشد، این اتفاق در زمان ریاست ایشان اتفاق افتد، بهانه‌ای  می‌شود برای رقبا که ای داد و ای بیداد، مدیریت ضعیف فلانی باعث این فاجعه شده است، حال آنکه هیچ ربطی ندارد. چشم‌ها را باید شست و جور دیگر باید دید.

 

انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
همکار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۴
5
12
با سلام و احترام به استاد ارجمند. چشم چشمها را خواهیم شست و جور دیگر خواهیم دید، منتها دم خروس را چه کنیم؟ وقتی مدیران کل سه استان آلوده بهFMD درگیر فوتسالشان هستند عوض اینکه شبانه روز مطالبه گر اعتبارات و امکانات از مدیران ارشد استانی و ملی باشند.
پاسخ ها
همکار
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۴
منظور دکتر علمداری از "ای داد و بیداد" گویان، افرادی مثل شماها هست
همکار
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۵
در پاسخ به نظر همکار محترم ۲۳:۲۲ حتما جناب آقای دکتر علمداری نظرات مختلف را مطالعه و در صورت نیاز پاسخ خواهند داد و نیازی به تفسیر منظورشان از طریق واسطه ندارند. شما اگر نظر خاص خود را دارید ارسال بفرمائید تا بهره مند شویم.
سوزان
| United States of America |
۱۶:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۷
داداش محترم بی نام
در بین استانهای درگیر استان ما چندان درگیری ندارد شما جوش نخور استانهایی که دنبال اعتبار بودن چی‌گرفتن ؟ اصفهان هم شایعه خبری بود عزیز
همکار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۴
2
7
................... در عصر کنونی با یک جستجوی ساده در اینترنت و عمدتا سایت های مرتبط آخرین وضعیت بیماری‌ها در منطقه در دسترس است که با برنامه ریزی درست می‌توان قبل از بروز و طغیان بیماریهای اگزوتیک‌ و اندمیک در فصل مورد انتظار جلو ضرر و زیان را گرفت.
این وظیفه سازمان‌های نظارتی است که با بررسی مشخص کنند که آیا سازمان دامپزشکی در زمان درست تمهیدات و هماهنگی های لازم را برای ایمن سازی و به حداقل رساندن همه گیری بیماری ها انجام داده یا خیر.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۵
0
6
همکار محترم جناب آقای دکتر علمداری. با تشکر از یادداشت شما. در حالت کلی فرمایش شما صحیح است به شرطی که سازمان دامپزشکی کشور نسبت به هشدارهای همکاران و سازمانهای بین المللی در اوایل سال اهمیت می داد و به جای فشارهای مستقیم و غیرمستقیم برای گزارش نکردن بیماری به فکر راه چاره و تامین واکسن می بود. تا زمانی که جایگاه های مدیریتی خودشان به دست خودشان به جای نگاه واقع بینانه به اپیدمیولوژی بیماری، میزشان را به وقوع بیماریها وصل کرده و سعیشان به جای مدیریت علمی بر کتمان بیماری و مانورهای رسانه‌ای باشد وضعیت بهتر از این نخواهد شد.
پاسخ ها
همکار
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۵
احسنت. ویروس کارمند سازمان دامپزشکی نبوده و نیست که دستوری عمل کنیم و در جلسه رسمی (وبیناری) در تابستان عنوان شود " تا بیست روز آینده تعداد کانون‌های تب برفکی باید صفر شود" امیدوارم ملقب به داد و بیداد گویان نشویم. هرچند به فرموده مولا حق را بگو گرچه هلاک شوی.
ناشناس
|
India
|
۱۵:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۵
0
6
وقتی مدیرکلی دراستان به کارشناسا ن تحت امر خودش دستور می دهد که گزارش بیماری را ثبت نکنند و ثبت مایه کوبی را قبل از عملیات در سامانه انجام م دهند وبر همین اساس در ارزیابی رتبه برتر را کسب می نمایند شما چه توقعی خواهید داشت.دوست عزیز در خصوص سویه جدید هم همانند سایر سویه ها ی تب برفکی وبا بیماریهای دامی یه مدتی در کشور تلفات می گیرد وبعد بعنوان سویه بومی ما شناخته خواهد شد.
همکار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۶
0
3
جناب آقای دکتر علمداری
:
وقتی در 10 ماه اخیر، تعداد 53 کانون از بیماری تب برفکی آنهم با sat1 ، در همسایه های غربی ایران به سازمان بهداشت جهانی گزارش شده است که فقط 21 مورد آن در عراق و ترکیه بوده است آقا سازمان دامپزشکی کشور نباید در این 10 ماه به فکر تامین واکسن و دیگر اقدامات می بود؟

آری آقای دکتر علمداری ، چشم ها را باید شست اما برای درست دیدن نه چشم پوشی کردن
پاسخ ها
علمداری
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۷
دقیقا منظور منهم از شستن چشمها درست دیدن بود نه چشم پوشی کردن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۶
0
0
علیرغم وجود بیماری در کشورهای همسایه مثل مغولستان ، هنوز از آن کشورها گوشت وارد می کنیم آیا این نقل و انتقالات می تواند در شیوع بیماری در ایران موثر باشد؟
همکار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۶
0
0
علیرغم وجود بیماری در کشورهای همسایه مثل مغولستان ، هنوز از آن کشورها گوشت وارد می کنیم آیا این نقل و انتقالات می تواند در شیوع بیماری در ایران موثر باشد؟
نظر شما
ادامه