کد خبر: ۸۴۲۷۸
تعداد نظرات: ۱۸ نظر
نگاه شما:

گوشت بسته‌بندی: صرفه‌جویی واقعی یا فقط بازاریابی؟ - دکتر جواد شایان‌خواه

در یک عصر پاییزی شلوغ، مادر سه فرزند، با کیسه‌های خرید سنگین از بازار محلی برمی‌گردد. او که همیشه برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها گوشت فله‌ای می‌خرد، این بار هم یک کیلو ران گوسفندی گرفته به قیمت حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان ...

گوشت بسته‌بندی: صرفه‌جویی واقعی یا فقط بازاریابی؟

دکتر جواد شایان‌خواه

در یک عصر پاییزی شلوغ، مادر سه فرزند، با کیسه‌های خرید سنگین از بازار محلی برمی‌گردد. او که همیشه برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها، گوشت فله‌ای می‌خرد، این بار هم یک کیلو ران گوسفندی گرفته به قیمت حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان. اما وقتی به خانه می‌رسد و شروع به پاک کردن می‌کند و جدا کردن چربی‌های اضافه، غدد و رشته‌های عروق و اعصاب، ناگهان متوجه می‌شود که از آن یک کیلو، فقط ۷۰۰ گرم گوشت مفید مانده. با خودش فکر می‌کند: «این همه زحمت و دورریز برای چی؟ شاید دفعه بعد بسته‌بندی امتحان کنم.»

این داستان واقعی هزاران مادر ایرانی است که در کشاکش تورم و فشار اقتصادی، بین عادت سنتی و وعده‌های مدرن گیر افتاده‌اند. حالا بیایید ببینیم ادعاهای انجمن صنعت بسته‌بندی گوشت، مثل آنچه سید اکبر میراحمدی، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنعت تولید و بسته‌بندی  کشور و رئیس هیئت مدیره تعاونی پشتیبانی صنعت گوشت، مطرح کرده چقدر با واقعیت جور درمی‌آید.

این ادعاها، که در پست‌های اینستاگرامی و ویدیوهای تبلیغاتی روزهای اخیر برجسته شده، می‌گویند خرید یک کیلو گوشت بسته‌بندی‌شده نه تنها ارزان‌تر از فله‌ای بازار آزاد است، بلکه با حذف ضایعات ۳۰ تا ۳۷ درصدی مثل چربی، غده، پوست، طحال و شش‌ها، جیب مصرف‌کننده را سبک‌تر می‌کند. میراحمدی تأکید دارد که قیمت بازار سنتی برای «پاک‌نشده» است  مثلاً بین ۱.۱ تا ۱.۲ میلیون تومان برای گوشت گوسفندی  در حالی که سایت انجمن قیمت پاک‌شده را ۱.۱۵ میلیون تومان اعلام می‌کند. او حتی از خرید آنلاین با تحویل رایگان درب منزل حرف می‌زند تا بگوید سنتی‌بودن خرید، مردم را به اشتباه می‌اندازد. اما آیا این حرف‌ها فقط بازاریابی و بازار گرمی است یا واقعاً به نفع خانوارهای ایرانی؟  بیایید با عدد و رقم، آمار رسمی و چالش‌های واقعی، این ادعا را واکاوی کنیم  بدون تعارف و با نگاهی که هم اقتصادی باشد، هم بهداشتی.

ترازوی اقتصادی: پاک‌کرده در برابر پاک‌نشده، واقعیت پشت اعداد چیست؟

ادعای اصلی بر پایه یک منطق ساده است: در بازار سنتی، شما پول ضایعات را هم می‌دهید، اما در بسته‌بندی، شرکت‌ها این ضایعات را جدا می‌فروشند (مثل خوراک دام یا روغن و...) و مبلغش را از قیمت نهایی کم می‌کنند. برای مرغ، مثلاً، ۳۰ درصد وزن کامل پوست، چربی، ریه‌ها و کلیه‌ها، دنبالچه، نوک و بال دورریختنی است. اگر مرغ کامل کیلویی ۶۰ هزار تومان باشد، ۱۸ هزار تومانش زباله می‌شود. در بسته‌بندی، این بخش‌ها فروخته می‌شوند و مصرف‌کننده فقط برای لاشه استحصالی پول می‌دهد.

اما بیایید راست‌آزمایی کنیم. طبق گزارش‌های بازار آبان ۱۴۰۴، قیمت نیم‌شقه گوسفندی پاک‌نشده در تهران حدود ۷۸۰ تا ۸۴۰ هزار تومان نوسان دارد، نه ۱.۲ میلیون که میراحمدی می‌گوید. اگر ضایعات را ۱۵ تا ۲۰ درصد فرض کنیم (بر اساس استانداردهای دامپزشکی، جایی که از ۵۰ درصد وزن زنده دام، ۷۵ درصد لاشه مفید است)، قیمت تمام‌شده خالص برای فله‌ای حدود ۹۵۰ هزار تا ۱ میلیون تومان می‌شود. در مقابل، انجمن قیمت بسته‌بندی پاک‌شده را ۱.۱۵ میلیون تومان اعلام کرده، اما سایت‌شان  قیمت‌های به‌روزی ندارد و فقط به مزایای کلی اشاره می‌کند.

چالش اقتصادی بزرگ‌تر: در تورم بالای ۵۰ درصدی مواد غذایی و افت ۳۰ درصدی قدرت خرید، بسته‌بندی هزینه‌هایی مثل فیلم، برچسب و زنجیره سرد ۱۰ تا ۱۵ درصد به قیمت اضافه می‌کند. تحویل رایگان جذاب است، اما اغلب محدود به شهرهای بزرگ می‌باشد. تصور کنید: خانواده‌ای روستایی که دسترسی به سایت ندارد، چطور از این «صرفه‌جویی» بهره ببرد؟ آمار نشان می‌دهد ۶۰ درصد مصرف‌کنندگان به دلیل عدم اعتماد به آنلاین، سنتی می‌خرند. اگر ضایعات مرغ واقعاً ۳۷ درصد باشد (هر چند استاندارد ۲۲ تا ۳۰ درصد است)، صرفه‌جویی واقعی حدود ۲۰۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم می‌شود، اما فقط اگر برند معتبر باشد و نظارت دقیق وجود داشته باشد. در غیر این صورت، این ادعا می‌تواند انحصار بازار سنتی را هدف بگیرد، نه کمک به جیب مردم.

اهمیت سلامت در سایه اقتصاد بیمار: سپر یا ماسک؟

از منظر دامپزشکی، بسته‌بندی قهرمان است: محیط استریل، حذف ضایعات آلوده‌کننده مثل غدد لنفاوی (محل تجمع پاتوژن‌ها)، زنجیره سرد ۰ تا ۴ درجه که رشد باکتری‌هایی چون سالمونلا را متوقف می‌کند، و ردیابی با کد بهداشتی، تاریخ انقضا و منبع. این‌ها ریسک آلودگی ثانویه در فله‌ای تماس دست، گردوغبار، کشتار غیرمجاز  را از ۴۰ درصد به زیر ۵ درصد می‌رساند. گزارش‌ها نشان می‌دهد مصرف گوشت غیراستاندارد احتمال ۴۰۰ بیماری مشترک انسان و دام را افزایش می‌دهد.

اما چالش: همه بسته‌بندی‌ها استاندارد نیستند. برخی با کیفیت پایین، رنگ تیره یا تزریق آب برای وزن‌کشی عرضه می‌شوند. سازمان دامپزشکی فقط ۳۰ درصد کشتارگاه‌ها را پوشش می‌دهد؛ بقیه زیرزمینی. در مرغ، کسر طحال و شش‌ها و کلیه‌ها  از آنفلوانزای پرندگان جلوگیری می‌کند، اما اگر زنجیره سرد رعایت نشود، فساد سریع رخ می‌دهد. بحران مصرف پروتئین در ایران کاهش ۵۰ درصدی گوشت و ۳۰ درصدی مرغ هم پیامد دارد: ضعف عضلانی، شکننده شدن استخوان‌ها، کاهش رشد کودکان، تضعیف ایمنی و ریزش مو. بسته‌بندی می‌تواند این بحران را با کاهش ضایعات ملی ۲۰ درصدی کم کند، اما در اقتصاد فعلی، جایی که یارانه گوشت وارداتی  ناکافی است، اغلب «لوکس» به نظر می‌رسد.

 چالش‌های پیش‌رو: از فرهنگ تا نظارت، کجا گیر داریم؟

میراحمدی درست می‌گوید: ۷۰ تا ۸۰ درصد خریدها سنتی است، چون مردم «ببینند و بخرند» را ترجیح می‌دهند و به فرایند صنعتی اعتماد ندارند. چالش فرهنگی بزرگ است، تبلیغات کافی نیست، نیاز به آموزش و نظارت جدی بر قصابی‌ها داریم. دسترسی آنلاین آسان است، اما در شهرهای کوچک پوشش ندارد. عدم شفافیت قیمت‌گذاری هم دردسر است: چرا انجمن مدل دقیق درصد ضایعات و کسر قیمت را اعلام نمی‌کند؟ سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان، دامپزشکی و وزارت بهداشت باید فاکتورهای فروش را بررسی کنند و نتیجه را علنی بگویند.

صنعت هم چالش دارد: کاهش تقاضا، تعدیل نیرو، کمبود نهاده‌های دامی. شرکت‌ها هزینه تولید ثابت دارند، اما فروش کم شده  دخل و خرج جور نیست. این‌ها نشان می‌دهد ادعاها منطقی‌اند، اما بدون اعتماد عمومی، شکست می‌خورند.

ادعاهای میراحمدی نیمی حقیقت است: بسته‌بندی در بهداشت و صرفه‌جویی (اگر ضایعات دقیق کسر شود) برنده است، اما در دسترسی و قیمت نیاز به اصلاح دارد. از دیدگاه اقتصادی، مقایسه «خالص به خالص» نشان می‌دهد می‌تواند ارزان‌تر باشد، مثلاً اگر ضایعات ۲۰ درصد باشد، فله‌ای ۱.۲ میلیونی به ۱.۵ میلیون خالص می‌رسد، در مقابل ۱.۱۵ میلیونی بسته‌بندی. اما بدون سند، این فقط حرف است.

در پایان پیشنهاد می شود انجمن با همکاری دامپزشکی و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان، «نمودار شفاف‌ساز» بدهد: درصد ضایعات میانگین (چربی، پوست، استخوان)، فرمول قیمت فله‌ای (خام + ضایعات) در برابر بسته‌بندی (خالص + فرآوری). دولت یارانه بسته‌بندی را افزایش دهد و اپلیکیشن قیمت‌گذاری شفاف راه بیندازد. در نهایت، برای مصرف‌کننده کم‌درآمد، کیفیت فله محلی گاهی بهتر است. انتخاب با شماست. بحث را باز کنید: فله یا بسته‌بندی؟ جیب و سلامتی‌تان در میان است.

اگر بسته‌بندی استاندارد باشد، هم از نظر بهداشتی برتر است و هم از نظر اقتصادی می‌تواند مقرون‌به‌صرفه باشد؛ اما نبود شفافیت و اختلاف قیمت‌ها، اعتماد عمومی را کاهش داده. تا زمانی که نظارت تقویت نشود و انجمن‌ها مدل قیمت‌گذاری شفاف ارائه ندهند، این بحث همچنان محل اختلاف خواهد بود.

 

انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۵
دکترای کسب و کار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۶
4
8
واقعا گوشت بسته بندی جز یک فریب و بازی با اعداد نیست !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۶
2
5
چه میشه گفت هر روز با یه روش به قصد خالی کردن جیب مشتری
سیم کش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۶
5
7
موضوع جالبی را مورد کنکاش قرار دادید دکتر جان .
بسته بندی از همه طرف سود است اول اینکه به علت خرید در حجم بالا قسمت بسیار پایین تری برای محصول اولیه می پردازند ، کیفیت محصول اولیه و تازگی آن قابل بحث است ، حذف قسمت‌های حذف شدنی درآمد سرشاری را به جیب بسته بندی. ها روانه میکند و دیگر اینکه محصولاتشان هیچ‌ تاریخ انقضای ندارد ، یعنی تاریخ که بگذرد دوباره تاریخ‌دار شده و به شکل دیگر وارد بازار می‌شوند تا بالاخره به فروش برسند از این سود بالاتر شما چه میخواهید ولی نقطه جالب داستان جایی است که ادعا می کنند تلاششان برای ارتقای بهداشت جامعه است و این مزاحی به غایت دلپذیر است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۶
ارادت داریم دکتر سیم کش عزیز ؛حرف حق جواب نداده من که پیش شما یه قطره در مقابل اقیانوس شما مقالات متعدد شما که زمان برایی نژاد راجع گوشت ماساژ خورده و...فراموش نشدنی و بهترین مقالات عصر قبل و حالا هم هست خدا حفظت کنه اون بنده خدا که برات راجع مقاله به تازگی شما نقد نوشته بود کلی فکر کردم که ببینم کیه اون که اینقدر با جزییات میدونست ولی برخی جاها هم اشتباه نوشته بود اون الان بازنشسته شده و ایران نیس و خودش ذینفع شرکت های واکسن و دارو
مجتبی رسول پور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۶
7
2
من همیشه از محصولات بسته بندی شده روناک پروتئین خرید میکنم واقعا هم کیفیت خوبی داره هم بصرفه هست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
ستاد تبلیغاتی هست؟؟؟
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۲۰:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۶
7
3
بیایید لطف کنید درحق این مصرف کننده که مظلوم واقع گردیده کلیه واحدهای بسته بندی را تعطیل کنید وگوشت داخل یا وارداتی را درمیادین وفروشگاه ها مستقیمآ دراختیار مصرف کننده ها قراردهید قانون می‌گوید گوشت تازه باید درحضور خریدار خرد وبسته بندی گردد بسته بندی ها هزینه های زیادی با گردن مصرف کنندگان می اندازند وسود های کلان به جیب می‌زنند وتمامشان وارد کننده هستند همان سخنگویان انجمن بسته بندی مردم را باصحبت های بی مورد تشویق به خرید بسته بندی می‌کنند درصورتیکه اکثر آلودگی های ثانویه دربسته بندی ها به گوشت انتقال می‌یابد قابل توجه سازمان دامپزشکی کشور
خسرو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۶
3
3
این ۷ و ۸ نفر مسول فنی بسته بندی هم بیچاره کنید
ناشناس
|
United States of America
|
۰۳:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۷
3
1
بسته بندی دست همون انجمن خاص که کارش اعزام دکتران به خارج کشورا
ناشناس
|
United States of America
|
۰۸:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۷
1
1
واقعااااااا گوشت بسته بندی اولویت اون جیب مردم یا به خطر افتادن سلامتی مردم !چقدر دلسوز تشریف دارن
دامپزشک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۷
0
4
اگر فروش کم شده بخاطر اینه که قدرت خرید مردم کم شده .قیمت گوشت رو کنید کیلویی 50 هزار تومان ببینید فروش بازم کم ه.خب گوشت کیلویی 1میلیون با حقوق متوسط جامعه حساب کنید برای یک خانواده حداقل سه نفره غیر از اقلام خوراکی دیگه ..دیگه جای حرف باقی نمی مونه .درسته برای فروش محصولات تبلیغات و شفاف سازی لازم هست ولی خب طرف به جیبش نگاه میکنه.فکرمیکنه با 700 تومان مثلا حجم بیشتری گوشت خریده تا 1میلیون مقدار کمتری .مشکل از اقتصاد داغون ه
همکار متخصص داخلی دام بزرگ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۷
0
2
ضمن سپاس از جناب آقای دکتر شایان خواه بابت مقاله ارزشمندشون، آنچه به نظر بنده در شرایط فعلی توسط بسته بندی ها داره در حق مردم اجحاف می شه، اینه که؛
۱-اغلب بسته بندی ها، با اینکه ضایعات گوشت رو جداگانه می فروشند ولی از قیمت تمام شده، گوشت بسته بندی شده نمی کاهند!
۲-وزن گوشت بسته بندی شده رو با وزن ظرف آن، حساب می کنند!
۳-بجز چند شرکت خاص، در گوشت های بسته بندی اغلب شرکت ها شرایط بهداشتی بسته بندی، چندان جالب نیست!
۴-اکثر بسته بندی های گوشت گوسفند (با استخوان) با تقلب در نحوه چیدمان گوشت در ظرف بسته بندی، استخوان بیشتری را به صورت پنهان در زیر ظرف مخفی می کنند؛ به سخن دیگر، یک گوشت بسته بندی با استخوان، بیش از حد استخوان یا چربی و رگ و پی دارد و این خود اجحاف در حق مصرف کننده است.(خودم آن را تجربه کرده ام)
۳-در بسته بندی ها، گوشت میش (گوسفند ماده) به اسم "گوشت بره" و گوشت گاو پیر و حذفی، به اسم "گوشت گوساله" جا زده و گزاف تر فروخته می شود؛ یک آزمایش PCR رندمی از سطح بازار براحتی این مهم رو فاش خواهد کرد.
حتی تقلباتی در سطح گوشت سردست، ران و راسته انجام می شود ولی در مورد فیله چون اینگونه تقلبات خیلی تابلو است، خیر.
۴- در مورد گوشت گوسفندی، در حال حاضر با قیمت های نجومی فعلی بسته بندی ها، خرید لاشه بهداشتی فله کشتارگاهی، یقینا از گوشت گوسفندی بسته بندی شده، مقرون به صرفه تر است.
۵-مردم بر این باورند که هر گوشت بسته بندی که قیمت پایین تر از گوشت فله دارد، فروش جداگانه ضایعات در آن نقش اندکی داشته و یقیناً یه تقلبی در نوع گوشت یا شکل بسته بندی (مخفی کردن ضایعات در بسته بندی) دارد! کارگر بسته بندی رو آموزش دادند تا گوشت رو جوری برش بزند تا عمق گوشت در سطح و چربی پیرامونی در وسط گوشت و به دور از چشم در ظرف بسته بندی قرار گیرد.
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
نکات گفته شده کاملا درست هست چندین بار گوشت بسته بندی گوسفندی منجمد شرکت م پ را از فروشگاهای کوروش خریدم که یا در آنها چربی خالص را در زیر بسته بندی قرار داده بوند و یا یک تکه خالص از استخوان لگن و گوشت هم گوشت میش بود بر اساس رنگ و طعم
ناشناس
|
United States of America
|
۲۳:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۷
0
4
میراحمدی مدیر عامل بسته بندی روناک و بازرس مهیا پروتئین عضو هئیت مدیره انجمن بسته بندی و رئیس هئیت مدیره تعاونی بسته بندی است و دلش بحال مردم نمیسوزه در همه این تشکیلات مسئولیت دارد همه این تشکیلات مال یک‌نفر هست که اختیار گوشت ایران رابدست گرفته وهر کاری که به نفع خودشان باشد انجام میدن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
1
2
اولا
خودم دامپزشک هستم ولی گوشت بسته بندی نمی خرم. چون آشغال گوشتها را زیر بسته مخفی کرده اند
دوما
تاریخ مصرفها صحت ندارد. مدیران ما هم اجازه نمی دهند تا صورتجلسه کنیم
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۱۵:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
0
1
تمام بسته بندی ها درحق مردم اجحاف می‌کنند وازاین راه ثروت های عظیمی برای خود بدست آورده اند
یزدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۸/۲۹
0
1
با سلام
من چند بار گوشت بسته بندی گرفتم که بجز چربی و پوست و استخوان چیزی نصیبم نشد، دقیقاً قسمت هایی که باید گوشت میبود از آن حذف شده بود ، بر حسب اتفاق به یکی از اقوام که کارمند یکی از ارگانهای ثروتمند دولتی بود شب عید از همان شرکت ، گوشت بسته بندی دادن فقط چشمام داشت از حدقه در میومد، تماما گوشت بود.
از اونجا فهمیدم بنا به سفارش، گوشت‌های بسته بندی از گوشت برای مرفهین و پوست و استخوان و چربی برای مستضعفین تدارک دیده شده.
برای همین اگر گوشت‌های بسته بندی که در حقیقت چربی و استخوان هست را نخرید این شرکت ها کمتر سود میکنن و ممکنه نتونن خرج خانواده هایشان را در خارج از کشور در حد لاکچری فراهم کنن.
یک دامپزشک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۸/۳۰
0
0
با سلام.قطعا گوشت بسته بندی گرانتر است.بالاخره اون واحد بسته بندی، حقوق مدیر، گارگر و ..... با سود جانبی را باید تامین کند وگرنه چجوری سرپاست.با فروش ضایعات😉😉😉.
سود اصلی در خونابه است.قدیم پد خونابه گیر کف بسته بندی، با خونابه جدب شده میشد ده گرم.الان پد خونابه گیر از نوار بهداشتی بزرگتر شده و وزن خیلی بالایی پس از جذب خونابه ظرف داره.حدود صدوپنحاه تا دویست گرم در یک بسته بندی دو کیلویی.
در کل بسته بندی بخریم یا نه؟
به شخصه در گوشت قرمز دو بار گوشت بسته بندی خریدم و پشیمان شدم.چون به اسم ران و سردست میخری، برمی داری میبینی یه تیکه لثه یا دمبه به اسم تنظیم وزن اون زیر گذاشتند .
البته فکر نکنید قصاب ها این حرکت را نمی زنند.در قصابی هم گوشت میخرید، بعد از تحویل همانجا در قصابی از نایلون خارج و چک کنید.بارها شده به اسم ران، حجم بزرگی از استخوان لگن را هم خواستند بچپانند به ما.
گوشت چرخکرده اگر آماده میخرید چه قصابی، چه بسته بندی ، مورد عنایت هستید.بحثی نیست.
مگر حوصله کنید که خیلی سخت است.
اون فنجانک دستگاه چرخ گوشت ، قد دو کیلو داخلش گوشت جا میشه و برای همینه که قصاب چرخ گوشت را بالل میداره که شما نبینی.
گوشت چرخ کرده بسته بندی که ..... اصلا صحبتش نیست
نظر شما
ادامه