کد خبر: ۸۴۲۸۰

تاکید رئیس نظام دامپزشکی استان تهران بر ضرورت مصرف منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها

حکیم مهر: با فرارسیدن هفته جهانی آگاهی از آنتی‌میکروبیال‌ها (۱۸ تا ۲۴ نوامبر)، «دکتر رامین سلامتی» رئیس نظام دامپزشکی استان تهران بر لزوم اجرای سیاست‌های علمی، دقیق و کاربردی جهت مقابله با گسترش مقاومت میکروبی در بخش دامپزشکی تأکید کرد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی نظام دامپزشکی استان تهران، «دکتر رامین سلامتی» با اشاره به اینکه مقاومت آنتی‌میکروبیال یکی از تهدیدهای جدی سلامت انسان و حیوان است، اظهار داشت: «مصرف غیرمنطقی آنتی‌بیوتیک‌ها در دام، تجویز بدون تشخیص کافی، استفاده پیشگیرانه بدون مبنای علمی و دسترسی آسان به داروهای آنتی‌میکروبیال از عوامل اصلی افزایش مقاومت میکروبی هستند. امروز بیش از همیشه نیازمند اقدام هماهنگ، مبتنی بر شواهد و در چارچوب رویکرد One Health هستیم.»

دکتر سلامتی با تأکید بر ضرورت مدیریت مصرف آنتی‌بیوتیک در حوزه دامپزشکی اظهار داشت که به باور وی «دامپزشکی در ایران با مصرف بیش از حد آنتی‌بیوتیک مواجه است و قصورهایی در این زمینه رخ داده است». وی تصریح کرد که دامپزشکان باید به وظایف حرفه‌ای خود به‌درستی عمل کنند و «مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک به هیچ وجه قابل قبول نیست». او با اشاره به تجویز مکرر آنتی‌بیوتیک‌های قوی در دوره‌های متوالی افزود: «اگر در چهار دوره پشت‌سرهم از آنتی‌بیوتیک‌های قوی استفاده می‌شود، این نشان‌دهنده یک مشکل ساختاری است؛ یا کلینیسین به اشتباه آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند، یا آن واحد با ضعف‌های بایوسکیوریتی مواجه است که تلاش می‌شود با آنتی‌بیوتیک جبران شود.»

رئیس نظام دامپزشکی استان تهران بر لزوم بررسی ریشه‌ای مشکلات تأکید کرد و بیان داشت: «باید منشأ مشکل در فارم شناسایی شود؛ یا باید آن واحد یک دوره از چرخه حذف گردد یا با دامپزشکی که به‌طور مستمر آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند، برخورد قاطع و قانونی انجام شود. دامپزشکان در حوزه بهداشت عمومی و سلامت جامعه نقشی اساسی دارند و باید پاسخگو باشند، و با این روند فعلی، شرایط قابل قبول نیست».

وی یکی از راهکارهای اصلی اصلاح وضعیت را بهره‌گیری از نسخه الکترونیک دانست و گفت: «باید نظارت بر نسخ الکترونیک به‌گونه‌ای باشد که تجویز آنتی‌بیوتیک محدود شود. دامپزشک معین استان باید تجویزها را تأیید کند، علل تجویز بررسی شود و مصرف آنتی‌بیوتیک صرفاً بر مبنای تست‌های آزمایشگاهی و دلایل موجه امکان‌پذیر باشد.»

رئیس نظام دامپزشکی استان تهران با تأکید بر ضرورت رسالت‌محور بودن این هفته، گفت: «هفته جهانی آگاهی از آنتی‌میکروبیال‌ها باید نقطه تمرکز ما برای تقویت سیاست‌های مصرف مسئولانه، ارتقای آموزش و گسترش نظارت باشد. استان تهران به‌عنوان قطب مهم تولید و درمان دامپزشکی، نیازمند یک برنامه جدی، مرحله‌بندی‌شده و قابل پایش در این حوزه است.»

وی در ادامه به مجموعه‌ای از راهبردهای عملی مورد نیاز اشاره کرد و افزود: «لازم است سازمان دامپزشکی کشور با مشارکت سازمان نظام دامپزشکی جهت ارتقای نسخه‌نویسی مسئولانه، استفاده از آزمایش‌های تشخیصی برای تعیین حساسیت دارویی، تقویت اقدامات پیشگیرانه در واحدهای تولیدی، تشدید نظارت بر عرضه داروهای آنتی‌بیوتیک و ثبت و پایش میزان مصرف (AMU) در مراکز درمانی، برنامه‌های راهبردی و جامع، همچنین دوره‌های آموزشی کارآمد در این زمینه را برنامه ریزی نماید.»

دکتر سلامتی با اشاره به اهمیت کنترل عرضه داروهای آنتی‌بیوتیک، تصریح کرد: «ساماندهی و نظارت دقیق بر توزیع آنتی‌بیوتیک‌ها و جلوگیری از عرضه بدون نسخه، یکی از اولویت‌های اساسی است. قطعا، همکاری نزدیک بین مراکز درمانی، آزمایشگاه‌ها، داروخانه‌ها و شبکه‌های دامپزشکی استان برای جمع‌آوری داده‌های دقیق مصرف و مقاومت، زمینه را برای تصمیم‌گیری‌های علمی‌تر فراهم می‌کند.»

وی همچنین نقش آموزش و اطلاع‌رسانی را «ضروری و تعیین‌کننده» دانست و افزود: «در هفته جهانی آگاهی از آنتی‌میکروبیال‌ها، برنامه‌های آموزشی، نشست‌های تخصصی، کارگاه‌های منطقه‌ای و تولید محتوای اطلاع‌رسانی برای همکاران و بهره‌برداران میتواند بسیار موثر باشد تا پیام‌های علمی و قابل اجرا به مخاطبان منتقل شود.»

رئیس نظام دامپزشکی استان تهران در بخش پایانی سخنان خود با تأکید بر نقش همکاران شبکه‌ها و واحدهای دارویی، خاطرنشان کرد: «اجرای دقیق دستورالعمل‌های مصرف مسئولانه، تقویت نظارت‌ها و ارتقای ثبت داده‌ها نیازمند همراهی تمامی بخش‌هاست. انتظار می‌رود از ۱۸ تا ۲۴ نوامبر و در ادامه آن، شاهد هم‌افزایی واقعی برای کنترل مقاومت میکروبی در استان تهران باشیم.»

وی افزود: «حفظ اثربخشی آنتی‌بیوتیک‌ها مسئولیتی مشترک است. با همراهی همکاران فرهیخته و بهره‌مندی از ظرفیت‌های علمی استان، می‌توانیم نقش مؤثر نظام دامپزشکی تهران را در محافظت از سلامت جامعه، حیوان و محیط تقویت کنیم.»

 

نظر شما
ادامه