حکیم مهر - پیشنویس دو سند راهنما که استفاده از فناورینانو در صنایع بهداشتی و غذایی را بحث و بررسی کردهاند، توسط سازمان دارو و غذای ایالات متحده آمریکا (FDA) منتشر شده است.
فناوری نانو دارای کاربردهای بالقوه زیادی در زمینههایی نظیر بستهبندی مواد غذایی و صنایع آرایشی و بهداشتی است. این دو سند راهبردی شامل «راهنمای صنعت: ارزیابی اثرات تغییرات فرایند تولید عمده شامل فناوریهای نوظهور، در زمینه ایمنی و وضعیت مقررات ترکیبات و عناصر غذاییای نظیر افزودنیهای رنگی» و «راهنمای صنعت: ایمنی نانومواد در محصولات بهداشتی» است.
راهنمای مواد غذایی شاخصهایی را که تولیدکنندگان در زمان ایجاد تغییرات در فرایندهای تولیدی خود باید مدنظر قرار دهند را تشریح کرده است. بر اساس این سند، استفاده از فناوری نانو در فرایندهای تولیدی ممکن است منجر به تغییرات اساسی نظیر «ماهیت عناصر غذایی را تحت تاثیر قرار دهد»، «ایمنی استفاده از عناصر غذایی را تحت تاثیر قرار دهد»، «وضعیت مقررات استفاده از عناصر غذایی را تحت تاثیر قرار دهد» و «تایید یک پیشنهاد قانونی برای FDA» شود.
همچنین «راهنمای محصولات بهداشتی»، نگرش کنونی FDA در زمینه ارزیابی ایمنی نانومواد در محصولات بهداشتی را بحث و بررسی کرده است.
«الزامات قانونی تولیدکنندگان محصولات بهداشتیای که از نانومواد استفاده میکنند. در حالی که محصولات بهداشتی قبل از اینکه وارد بازار شوند، الزامی به تایید آنها نیست، اما افراد و شرکتهایی که به دنبال بازاریابی این محصولات هستند از نظر قانونی مسؤول ایمنی محصولات خود بوده و این محصولات باید به طور مناسبی برچسبگذاری شوند» و «برای انجام ارزیابی ایمنی محصولات بهداشتی حاوی نانومواد، آزمایشهای ایمنی استاندارد باید تعدیل شده یا روشهای جدید توسعه یابند» برخی از نکات کلیدی این سند را تشکیل میدهند.
بر اساس این گزارش، هر دو راهنما تولیدکنندگان را تشویق میکند تا قبل از اینکه محصولات خود را به بازار عرضه کنند، با FDA مشورت کنند.