حکیم مهر - رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در پی گزارش مواردی از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو در کشور و فوت 2 نفر از مبتلایان، از هموطنان خواست از خرید دام بدون تایید دامپزشکی اکیداً خودداری کنند.
دکتر محمدمهدی گویا در تشریح موارد ابتلاء به بیماری تب کریمه کنگو در استان خراسان رضوی اظهار داشت: تاکنون 6 مورد ابتلا به این بیماری در این استان گزارش شده است که متاسفانه 2 نفر از این افراد به دلیل شدت بیماری جان خود را از دست دادهاند.
وی گفت: اولین مورد گزارش شده مربوط به یک کارگر کشتارگاه بوده است که حدود 10 روز پیش با علائم بیماری در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد بستری شد.
گویا ادامه داد: این بیمار قبل از مراجعه به بیمارستان امام رضا به یک کلینیک خصوصی مراجعه میکند که در آنجا نیز یک پرستار در حین تزریق سرم به بیمار، با خون وی تماس پیدا میکند و به بیماری مبتلا میشود.
وی افزود: این بیمار پس از مراجعه به بیمارستان امام رضا (ع) مشهد بلافاصله تحت مراقبتهای درمانی قرار گرفت ولی به دلیل شدت بیماری، ظرف 8 ساعت پس از مراجعه فوت کرد.
گویا گفت: در بیمارستان امام رضا (ع) نیز یک نیروی خدماتی، یک پرستار و یک انترن در تماس مستقیم با بیمار بودند که از همان ابتدا تحت مراقبتهای ویژه قرار میگیرند ولی متاسفانه انترن بیمارستان به دلیل شدت این بیماری جان خود را از دست میدهد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت افزود: در حال حاضر 2 پرستار یاد شده، فرزند بیمار و یک نیروی خدماتی در بیمارستان امام رضا (ع) تحت مراقبتهای ویژه قرار دارند و تمامی اقدامات درمانی لازم بر روی آنها انجام شده است و حال همه آنها رضایتبخش است.
وی در ادامه با بیان اینکه تب کریمه کنگو یک عفونت ویروسی است که به شدت واگیردار است، گفت: این بیماری از طریق تماس با حیوان آلوده و در هنگام ذبح حیوان و تماس با امعاء و احشاء حیوان آلوده در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی به انسان منتقل میشود.
گویا افزود: همچنین این بیماری از طریق گزش کنهای که روی بدن دام بیمار وجود دارد، قابل انتقال به انسان است و در صورت ابتلا انسان به این بیماری، دیگر افرادی که در حین مراقبت درمانی با خون و ترشحات بدن فرد بیمار در تماس باشند و نکات بهداشتی را رعایت نکرده باشند، ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریها در تشریح علائم بیماری تب کریمه کنگو گفت: این بیماری در ابتدا ممکن است با یک بیماری سرماخوردگی ساده اشتباه گرفته شود و تب، سردرد، تهوع و استفراغ، درد بدن و علائم گوارشی از دیگر علائم ابتلای به این بیماری است.
وی افزود: بعد از چند روز بیمار دچار خونریزی از بینی، لثه، دستگاه گوارشی و دستگاه تناسلی میشود و بیمار خونریزی زیرپوستی پیدا میکند که در این موقع، وضعیت بیمار بحرانی است و حتی با انجام اقدامات درمانی، بیمار ممکن است جان خود را از دست دهد.
گویا در ادامه با تاکید بر اینکه دامهای مبتلا به تب کریمه کنگو هیچ نشان و علامتی از بیماری ندارند، از هموطنان خواست به هیچ وجه دامهایی که مهر تایید سازمان دامپزشکی را ندارند، خریداری نکنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریها با اشاره به ابتلا 6 نفر از هموطنان در استان خراسان رضوی به این بیماری و فوت 2 نفر از آنان گفت: تمامی گزارشها و مراتب به سازمان دامپزشکی اعلام شده است که منشاء دامهای آلوده مورد شناسایی و بررسی قرار گیرند و نتیجه، در اسرع وقت اطلاعرسانی شود.
گویا در ادامه آمار مبتلایان به این بیماری در سراسر کشور را 13 نفر اعلام کرد و گفت: 6 نفر از این موارد در استان خراسان رضوی بودهاند که 2 نفر از آنان فوت کردهاند. 7 مورد ابتلا نیز قبلا در استان سیستان و بلوچستان گزارش شده بود که همگی مورد درمان قرار گرفتهاند و کاملا بهبود یافتهاند.
روایت معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از مرگ دانشجوی پزشکی بر اثر بیماری تب کریمه کنگو
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به فوت دانشجوی پزشکی این دانشگاه بر اثر ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو گفت: این دانشجوی دوره کارورزی پس از مراقبت از یک بیمار مشکوک به تب کریمه کنگو و همچنین وجود بیماری زمینه ای فاویسم، درگذشت.
دکتر رضا سعیدی افزود: دانشجو امیر کیخسروی دانشجوی پزشکی ورودی سال 85 بود که به همراه برادرش که دستیار تخصصی است، ساکن مشهد بود.
وی یادآور شد: موضوع از 30 فروردین ماه 91 از زمانی آغاز شد که فردی که کارگر قسمت کله پاکنی در کشتارگاه مشهد بود در حین فعالیت دست خود را می برد و پس از آن در مرکز خانه بهداشت کارگری دست اش را پانسمان می کند، 2 روز بعد دوباره پانسمان را تجدید می کند و پس از آن با علائم تب به درمانگاه مراجعه می کند و هر زمان که مراجعه می کرده یک سری علائم را می گفته در نهایت 13 اردیبهشت به بیمارستان امام رضا (ع) مراجعه می کند.
سعیدی خاطرنشان کرد: بیمار با علائم تب و خونریزی شدید به اورژانس بیمارستان امام رضا (ع) مراجعه می کند و بر اساس گزارش پزشک اورژانس به دلیل وخامت حال بیمار سریعاً در بخش عفونی و اتاق ایزوله پذیرش می شود و اولین نفری که با بیمار تماس داشته، دانشجو کیخسروی بوده است که از بیمار شرح حال دریافت کرده است.
وی اضافه کرد: دو روز بعد علائم بیماری تب کریمه کنگو به همراه افت پلاکت و تب در این دانشجو ظاهر شد که وی را در بیمارستان امام رضا (ع) بستری کردیم و به دلیل اینکه این دانشجو دارای بیماری زمینه ای خونی فاویسم یا کمبود آنزیم G6PD بود با احتیاط تحت درمان های لازم قرار گرفت اما متاسفانه 21 اردیبهشت ماه درگذشت.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به تب کریمه کنگو و اقدامات درمانی و بهداشتی دانشگاه برای سایر افراد در معرض ابتلا، گفت: بیماری تب کریمه یک بیماری مشترک میان دام و انسان است و 60 سال پیش در آفریقا شناسایی شده و متاسفانه دام مبتلا به این بیماری بدون علامت است اما در انسان با علائم شبیه سرماخوردگی به همراه خونریزی، خون مردگی و دانه زدن خود را نشان می دهد.
وی اضافه کرد: این بیماری از ترشحات و خون حیوان آلوده از جمله مهره داران مانند گاو، گوسفند، بز و همچنین کنه های آلوده به انسان منتقل می شود. پرندگان هم در حفظ نسل کنه محیط مناسبی را ایجاد می کنند. همه این عوامل موجب می شود که انسان پس از ابتلا بیش از 50 درصد در معرض مرگ باشد.
سعیدی خاطرنشان کرد: کشتارگاه مشهد یک کشتارگاه صنعتی است و تمامی مراحل ذبح و قطعه کردن دام به صورت صنعتی انجام می شود و تنها مرحله ای که کارگران با دام در تماس هستند همان مرحله کله پاکنی است. متاسفانه بیمار نیز درگذشته است.
وی یادآور شد: ما مسیر حضور بیمار در مراکز درمانی را نیز رصد کردیم و حدود 100 نفر از افرادی که با بیمار و دانشجو در این مدت در تماس بوده اند نیز مورد بررسی بیماری قرار دادیم و برای افرادی که نیاز بود اقدامات پیشگیرانه انجام دادیم و برای افرادی هم که نیاز بود دارو تجویز کردیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد توصیه کرد: به دلیل اینکه متاسفانه دام بدون علامت است، باید از مصرف گوشت تازه خودداری شود و دام پس از ذبح تا 24 ساعت در دمای منفی 1 تا 4 قرار گیرد تا ویروس های آن کشته شوند و پس از آن مصرف شود.
دانشجوی پزشکی امیر کیخسروی ورودی سال 85 دانشگاه علوم پزشکی مشهد روز پنجشنبه 21 اردیبهشت درگذشت و دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای تسلای خاطر بازماندگان هزینه دفن پیکر این دانشجو را در حرم رضوی تقبل کرد این دانشجو روز شنبه 23 اردیبهشت به خاک سپرده شد.
دکتر محمود شبستری - رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در پیامی درگذشت این دانشجوی پرتلاش که با ایثار جان، به وظیفه انسانی و الهی خویش به سر حد کمال عمل کرده را ضایعه اسفناک برای جامعه دانشگاهی دانست.
گفتنی است تا لحظه انتشار این خبر به رغم گذشت چندین ساعت از این واقعه و پرداخت بسیاری از خبرگزاریها و منابع خبری و همچنین واکنش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان دامپزشکی کشور واکنشی نداشته و در سایت خود هم خبری در این باره منتشر ننموده است!