حکیم مهر - دانشمندان استرالیایی در تلاش برای کاهش گازهای گلخانهیی سعی میکنند تا گوسفندانی را پرورش دهند که کمتر آروغ میزنند.
آروغ گوسفندان حاوی گاز متان ـ یکی از گازهای گلخانهیی ـ است که وقتی وارد اتمسفر کره زمین میشود، اجازه نمیدهد گرمای اضافی از جو کره زمین خارج شود؛ وضعیتی که به عقیده دانشمندان عواقب زیادی را برای حیات کره زمین بهبار میآورد.
آروغ زدن احشام برای محیط زیست دردسر بزرگی است. ظرفیت گاز متان برای ایجاد وضعیت گلخانهیی در سطح کره زمین حدود 17 بار بیشتر از گاز دی اکسید کربن است و در این میان استرالیا با 80 میلیون گوسفند، یکی از اصلیترین پرورش دهندگان گوسفند در جهان است.
دوازده درصد از گازهای گلخانهیی تولید شده در استرالیا، نتیجه فعالیتهای کشاورزی این کشور است که تقریبا سه چهارم این فعالیتها در حوزه پرورش دام انجام میگیرد.
دانشمندان استرالیایی گفتهاند که اگر موفق شوند میزان آروغ گوسفندان این کشور را کاهش دهند، کمک چشمگیری به مقابله با گرمایش زمین شده است.
در حال حاضر تحقیقات دانشمندان استرالیایی در این باره، متوجه ارتباط ژنتیکی میان میزان آروغ تولید شده توسط نژادهای مختلف گوسفندان است.
به گزارش بیبیسی، دانشمندان امیدوارند با کشف این ارتباط، نژادی از گوسفندان را پرورش دهند که به طور طبیعی کمتر گاز متان تولید میکنند.
آنها برای شناسایی نژاد مناسب از گوسفندان، گروهی از گوسفندان را پس از چرا، به اتاقکهای مخصوصی هدایت میکنند تا میزان آروغ آنها را اندازهگیری کنند.
تاکنون 200 گوسفند مورد آزمایش قرار گرفتهاند که از این تعداد نیمی از آنها از میزانی که میانگین آروغ گوسفند تلقی میشود، بیشتر آروغ زدهاند اما در مقابل، 50 درصد دیگر از گوسفندهای آزمایش شده گاز متان خیلی کمتری تولید کرده بودند.
دلیل سادهای برای این مقوله وجود دارد که برخی از این تفاوتها را توضیح میدهد. گوسفندانی که بیشتر میخورند، آروغ بیشتری میزنند. اما دانشمندان کشف کردهاند که عوامل دیگری نیز دخیل است که ممکن است با مشخصههای ژنتیکی گوسفندان ارتباط داشته باشد.
این درحالی است که موضوع اجلاس تغییرات آب و هوا در کپنهاگ، که از تاریخ هفتم تا هجدهم دسامبر با شرکت رهبران بیش از 85 کشور جهان برگزار میشود، کاهش گازهای گلخانهیی است.