حکیم مهر - دانشمندان نسخههای مرگبارتری از ویروس آنفلوآنزای مرغی H7N9 را در آزمایشگاه تولید میکنند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، تیمی از محققان در نظر دارند مطالعاتی را بر روی H7N9 انجام دهند که آنفلوآنزای مرغی را در مقابل داروها مقاومتر میکند و انتقال آن را در بین انسانها تهسیل میبخشد.
این ویروس نخست در بهار سال جاری میلادی در شرق چین ظاهر شد و از آن زمان تاکنون، 43 تن را از پای درآورده و 90 نفر دیگر را در بستر بیماری انداخته است.
شیوع ویروس مزبور هماکنون تحت کنترل است، اما تیم تحقیقاتی بر این باور است H7N9 میتواند طی آنفلوآنزای فصل زمستان امسال شایع شود، بنابراین در نظر دارند مطالعات از نوع gain-of-function studies را برای یادگیری بیشتر و سریعتر در خصوص آن صورت دهند.
این نوع مطالعه متناقض است و در حالی که مطالعه جدی در خصوص شیوع این بیماری برای دانشمندان بینالمللی معمول است، مطالعه gain-of-function با خطرناکترکردن پاتوژنهای اپیدمی (در محیط آزمایشگاه) شیوه دیگری را در پیش میگیرد.
زمانی که دانشمندان در سال 2011 میخواستند نخستین مطالعات از این دست در مورد آنفلوآنزی مرغی H5N1 را منتشر کنند، مخالفت عمومی آنها را به سمت توقف مطالعات بیشتر برای بیش از یک سال رهنمون کرد.
مخالفان این نوع مطالعه نگرانند ویروسهای با توانایی افزوده بتوانند به طور تصادفی از آزمایشگاه فرار کرده و به مردم سرایت کنند.
آنها همچنین نگران این موضوع هستند که تروریستها از مقالههای منتشرشده در خصوص این مطالعات به عنوان دستور راهنمای ساخت تسلیحات زیستی استفاده کنند.
از سوی دیگر، حامیان این مطالعات معتقدند این نوع رویکرد اطلاعاتی را ارائه میدهد که آزمایشهای انجام شده بر روی ویروسها در وضعیت طبیعیشان چنین اطلاعاتی در اختیار نمیگذارند. به طور مثال، محققان این موضوع را که چند آزمایش برای شیوع آسانتر H7N9 لازم است، آزمایش میکنند.
آنها این عمل را به منظور کمک به پیشبینی این موضوع که آیا چنین تغییری احتمال دارد به صورت طبیعی رخ دهد، انجام میدهند.
به گفته «یوشیهیرو کاوائوکا»، آسیبشناس دانشگاه ویسکونسین-مدیسون، در صورتی که جهشهای اندکی مورد نیاز باشد، خطر ممکن است بزرگتر از زمانی باشد که تغییرات زیادی مطلوب است.
به گفته «جان مککاولی»، مدیر مرکز تحقیقات آنفلوآنزای سازمان بهداشت جهانی، مطالعههای gain-of-function ایمن، آمادگی جهانی را ارتقاء خواهد داد.
آخرین مطالعههای از این دست با نظارت جدیتری نسبت به گذشته مواجه هستند.
آژانسهای بهداشت ایالات متحده اعلام کردهاند سطح جدیدی از بازبینی را برای هر گونه مطالعه از این نوع آغاز خواهند کرد؛ مطالعاتی که انتقالپذیری این ویروس را در قطرات موجود در هوا (به طور مثال، قطرات نامرئی که مردم هنگام سرفه یا عطسه به درون هوا پخش میکنند) آسانتر میکنند.
آژانسهای ایالات متحده حامیان اصلی هر گونه مطالعه gain-of-function بر روی H7N9 هستند.
پیش از این اعلام، محققان سراسر جهان بسیاری از مطالعاتشان روی H7N9 را در وضعیت طبیعی این ویروس اجرا میکردند.
آنها ماده ژنتیکی ویروس مورد بحث را توالی میدادند و چگونگی انتقال آن و این که چه اتفاقی برای موشخرماهای (حیوان آزمایشگاهی که معمولا برای مطالعات آنفلوآنزا به کار میرود) آلوده به این ویروس میافتد، را بررسی میکردند.
در یکی از آخرین تحقیقات در خصوص ویروس مزبور، دانشمندان چینی به تازگی اعلام کردهاند که نخستین مدرک از این واقعیت که H7N9 قادر به شیوع در بین افراد است را یافتهاند.
بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، پیشتر تصور میشد که چنین موضوعی در موارد ایزوله رخ میدهد، اما دانشمندان پیشتر اثبات انتقال این ویروس از پرندگان آلوده به انسانها را مشاهده کردهاند.
هنوز هم به نظر میرسد H7N9 زمان دشواری را برای شیوع در میان افراد دارد.
دشواری H7N9 در انتقال در میان انسانها از شیوع بیشتر و تبدیل این ویروس به یک اپیدمی جلوگیری کرده است.
جزئیات طرحهای مطالعاتی جدید در مجله Nature و مجله Science منتشر شدهاند.