«دکتر فرهید همت زاده» دامپزشک، متخصص میکروبیولوژی و عضو سابق هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران می باشند که در سال 2007 به کشور استرالیا مهاجرت کرده و در حال حاضر، به عنوان عضو هیات علمی و مدیر گروه میکروبیولوژی در دانشکده دامپزشکی دانشگاه آدلاید مشغول به فعالیت می باشند.
با توجه به اینکه تجربیات ایشان میتواند راهگشای بسیاری از دانشجویان، پژوهشگران و اساتید رشته دامپزشکی باشد، مصاحبه ای مکتوب با ایشان انجام داده ایم که ضمن تشکر از سعه صدر ایشان، تقدیم بینندگان محترم حکیم مهر می گردد:
دکتر همت زاده در حال تدریس به دانشجویان دامپزشکی در آزمایشگاه گروه میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آدلاید
حکیم مهر: در ابتدا بفرمایید متولد چه سالی هستید؟ کدام شهر؟
- متولد سال 1345 در شهرکرد هستم.
حکیم مهر: چند فرزند دارید و تحصیلاتشان چیست؟
- دو فرزند دارم. پسر بزرگم «سهیل»، دانشجوی مهندسی عمران در دانشگاه فلیندرز و دخترم «رایا» سال اول دبستان هستند.
حکیم مهر: ورودی چه سالی در دوره دکترای حرفه ای دامپزشکی بودید؟ کدام دانشگاه؟
- ورودی سال 1363 دانشگاه تهران هستم.
حکیم مهر: چه شد که رشته دامپزشکی را انتخاب کردید؟ آیا کسی شما را به ورود به این رشته ترغیب کرد؟
دلیل اول آن که در این رشته قبول شدم. در ابتدا آشنایی زیادی با رشته دامپزشکی نداشتم ولی در طی دوران تحصیل علاقه زیادی پیدا کردم، به ویژه علاقه به تحقیق در رشته میکروبیولوژی و گذرانیدن پایان نامه دکتری عمومی با استاد عزیزم جناب آقای دکتر تاج بخش.
حکیم مهر: در چه سالی از دوره دکترای عمومی فارغ التحصیل شدید؟
- در سال 1369 و با عشق و علاقه بسیار زیاد از دانشگاه فارغ التحصیل شدم. بعد از فراغت از تحصیل بلافاصله جهت طی دوره طرح نیروی انسانی و خدمت سربازی به سازمان دامپزشکی مراجعه نمودم و یکی دو روز بعد به عنوان مسئول اداره دامپزشکی شهرستان اردل کارم را آغاز نمودم.
حکیم مهر: یادتان میآید حدوداً چند نفر از همکلاسیهایتان آقا و چند نفر خانم بودند؟ چند نفر از آنها که به مقام علمی یا اجرایی بالایی رسیده اند و یا در حیطه کاری خود شاخص هستند؟ لطفاً توضیح بفرمایید.
- تقریباً همه پسر بودند؛ دو سه تایی هم از خانم ها بودند. بسیاری از همکلاسی های ما از اعضای هیات علمی دانشگاه های ایران و خارج ایران هستند؛ از جمله: دکتر نور محمدی پروفسور در دانشگاه ملبورن، دکتر مهری، دکتر فرزانه، دکتر شیخی، دکتر رئوفی، دکتر جنیدی، دکتر شیبانی و دکتر مجدزاده که همگی در مراتب استادی و دانشیاری دانشگاه های داخل و خارج کشور هستند.
دکتر همت زاده در کنار پروفسور Peter Dorothy، تنها دامپزشکی در جهان که موفق به دریافت جایزه نوبل در ایمونولوژی گردیده است، که در سال گذشته از دانشکده دامپزشکی دانشگاه آدلاید بازدید کردند
حکیم مهر: وضعیت دامپزشکی را در دانشگاههای داخل کشور چگونه ارزیابی می کنید؟
- هم اساتید و هم دانشجویان زحمت زیادی را برای این رشته می کشند، ولی برآیند نهایی خیلی زیاد در جامعه نمودی ندارد، به ویژه برای خروجی های جدید. یکی از دلایل آن می تواند عدم نگاه حرفه ای به رشته دامپزشکی در سطح دانشگاه ها باشد. دانش آموخته دامپزشکی برای مواجهه مستقیم با آنچه نیاز یک جامعه به دامپزشکی است، آموزش نمی بیند. یک قطع ارتباط تراژدیک بین نیاز جامعه بخش خصوصی و آموزش پزشکی وجود دارد، در حالی که در اینجا آموزش حرفه دامپزشکی بسیار جامعه محور است.
حکیم مهر: چه سالی وارد دوره تخصص شدید؟ نام رشته تخصصی تان چه بود؟ دوره های تکمیلی که طی نمودید چه بوده و در کجا؟
- در سال 1372 در رشته میکروبیولوژی پذیرفته شدم. دوره های کوتاه مدتی را نیز در ایران و برخی کشور های اروپایی مثل آلمان، اسپانیا و فرانسه گذراندم. دوره پسادکتری (فوق تخصصی) را هم در دانشگاه ملبورن استرالیا به اتمام رساندم.
حکیم مهر: اساتید تاثیر گذارتان در دوره عمومی و تخصص در ایران و استرالیا چه کسانی بوده اند؟ لطفاً توضیح دهید.
- اول از همه استاد و مرادم جناب آقای دکتر تاجبخش در دوره عمومی و تخصصی و استاد عزیز و مهربانم جناب آقای دکتر کیوانفر. سایر اساتیدم را نیز بسیار دوست می دارم. آقای دکتر خاوری، آقای دکتر نادعلیان و آقای دکتر اسلامی را در زندگی علمیم بسیار تاثیرگذار می دانم. مرحوم استاد دکتر نقشینه و مرحوم استاد دکتر زنده روح را بسیار دوست می داشتم و آرزوی شادی روح برایشان دارم. جناب آقای دکتر بازرگانی و دکتر رادمهر هم برایم بسیار عزیزند. از دکتر نور محمدی، و دکتر Ignjatovic در دانشگاه ملبورن بسیار آموختم.
حکیم مهر: چه شد که میکروبیولوژی و ویروس شناسی را انتخاب کردید؟
- از دوران کودکی به میکروبیولوزی علاقه داشتم. در دوره ای که در دوره تخصصی پذیرفته شدم گزینه ویروس شناسی از سوی استاد عزیزم دکتر کیوانفر به من پیشنهاد شد.
حکیم مهر: موضوع پایان نامه تان در دوره دکترای عمومی و تخصص چه بود؟
- در دوره عمومی بروسلوز در استان چهارمحال و بختیاری و در دوره تخصصی بیماری بُردر در ایران.
آزمایشگاه پژوهشی گروه میکروبیولوژی، در حین بازدید وزیر کشاورزی، سناتور ایالتی و تعدادی از مسئولین دامپزشکی از دانشکده دامپزشکی دانشگاه آدلاید
حکیم مهر: آقای دکتر، چند سال در ایران به تدریس و پژوهش پرداختید؟ آخرین رتبه علمی دانشگاهیتان چه بود؟ چه دروسی تدریس می کردید؟ سابقه تدریس در کدام دانشگاهها را دارید؟
- جمعاً در ایران حدود 15 سال تدریس و تحقیق داشتم. آخرین رتبه ام، فکر می کنم دانشیار پایه 20 بود و دروس ویروس شناسی و میکروبیولوژی را در مقاطع مختلف تدریس می کردم. سابقه تدریس در دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد شهرکرد، دانشگاه شهرکرد، دانشگاه سیستان، دانشگاه سمنان و دانشگاه شاهد را دارم.
حکیم مهر: چه سالی به استرالیا مهاجرت کردید؟ انگیزهتان از مهاجرت به استرالیا چه بود؟
- در سال 2007 به استرالیا مهاجرت کردم. انگیزه ...
شرح این هجران و این خون جگر این زمان بگذار تا وقت دگر
حکیم مهر: رشته دامپزشکی در دانشگاه های استرالیا در چه مقاطعی پذیرش می شود؟
- دکتری عمومی DVM به شکل دوره 6 ساله ارائه می شود. علاوه بر آن دوره Vet. Nursing یا پرستاری دامپزشکی در قالب دوره لیسانس ارائه می شود. در دوره های تخصصی هم یا به شکل PhD (پژوهشی) و یا به شکل رزیدنسی (بالینی) دانشجو پذیرفته می شود.
حکیم مهر: نحوه ادامه تحصیل در این رشته به چه صورت است؟
- برای ورود دکتری عمومی رقابت بسیار سنگینی وجود دارد. معمولاً دانش آموزانی که در 2 سال آخر تحصیل به اضافه امتحان جامع ایالتی یا فدرال را با نمراتی حدود 95 تا 99 از صد گذرانده باشند، شانس ورود به دوره DVM را دارند. برای دوره پرستاری نمره کمتر لازم است.
برای دوره های تخصصی ورود بسیار آسان است و اساتید سعی در جذب دانشجوی تخصصی دارند، به همین خاطر ورود به دوره های تخصصی برای دانشجویان استرالیایی بسیار آسان است. فقط لازم است خودشان علاقه به ادامه تحصیل داشته باشند؛ هر رشته ای که بخواهند باز است. برای خارجی ها، زبان انگلیسی، سابقه تحقیق و البته پرداخت هزینه سنگین لازم می باشد.
حکیم مهر: نحوه پذیرش و هزینه ها در دانشگاه های استرالیا چگونه است؟
- در دوره تخصصی فقط باید خود دانشجو ابراز علاقه کند. معمولاً بورس تحصیلی دولتی هم دریافت می کنند، ولی انگیزه برای دوره های تخصصی خیلی کم است. در دوره عمومی باید متقاضیان در امتحانات ملی و ایالتی قبول شوند.
برای خارجی ها باید معادل سازی دروس انجام گرفته و هزینه تحصیل بپردازند. هزینه خیلی سنگین است؛ معمولاً برای هر سال حدود 40 تا 45 هزار دلار فقط هزینه تحصیل است؛ به علاوه باید هزینه زندگی را هم بر آن افزود. در دوره های تخصصی، دانشجویان خارجی که زبان انگلیسی بسیار خوب و تحقیقات خوب داشته باشند، شانس اخذ بورس تحصیلی را دارند که همه مخارج را تامین می کند.
حکیم مهر: در استرالیا چند دانشکده دامپزشکی وجود دارد؟
- 7 دانشکده دامپزشکی؛ قدیمی ترین آنها سیدنی و ملبورن با سابقه نزدیک به صد سال آموزش دامپزشکی هستند؛ بعد دانشگاه کوینزلند، جیمز کوک و مرداک در غرب استرالیا و دو دانشکده جدید آدلاید و واگا که نزدیک به 10 سال از افتتاح آنها می گذرد.
حکیم مهر: سالانه حدوداً چند نفر در استرالیا در رشته دامپزشکی فارغ التحصیل میشوند؟
- حدود 400 تا 450 نفر؛ چون تقریباً تمام دانشکده های دامپزشکی استرالیا استانداردهای آموزش آمریکای شمالی و انگلیس را رعایت می کنند، دانش آموختگان این رشته به راحتی در بسیاری از کشورهای اروپایی یا آمریکا مشغول به کار می شوند. در حال حاضر حدود 30-20 درصد از ورودی های هر سال د