به گزارش خبرگزاری سلامت ایرانیان، بعد از برگزاری نمایشگاه دام و طیور که در آبان ماه سال جاری برگزار شد، عده ای از دامداران در نمایشگاه باخبر شدند که کود مرغی جهت خوراک دام و طیور به مصرف میرسد، که این امر میتواند بیماریهایی را برای دام و طیور ایجاد کند و در نهایت صدماتی در زمینه سلامتی مردم هم به دنبال آورد.
این در حالی است که کود مرغی در حال حاضر بیشتر در کشاورزی، خصوصاً در باغهای پسته بهعنوان کود استفاده میشود.
لذا برآمدیم تا صحت یا کذب بودن این خبر را تایید کنیم.
در تماس تلفنی با بخش دام و طیور سازمان جهاد کشاورزی مطلع شدیم این سازمان هیچ گونه اطلاعی از این امر نداشته و اذعان میکند در صورت اقدام چنین کاری، باید با مسببان این امر برخورد شود.
اما سازمان دامپزشکی کشور این خبر را تایید کرد و برای اطلاعات بیشتر ما را به مسئول دفتر مطالعات و ارزیابی مخاطرات غذا، دارو و موادبیولوژیک این سازمان ارجاع داد.
دکتر نیازی مسئول دفتر مطالعات و ارزیابی مخاطرات غذا، دارو و موادبیولوژیک در گفتوگو با خبرنگار سینانیوز گفت: «استفاده از بستر مرغ در خوراک دام پایه و اساس علمی دارد و مطالعات مختلفی در خصوص ارزش غذائی آن در دنیا انجام شده است. این اقدام در بسیاری از کشورهای دنیا انجام میشود به گونهای که بستر مرغ در پایان دوره، پس از طی فعل و انفعالات اولیه در مزرعه، به کارخانه فرآوری انتقال و پس از جداسازی ضایعات و مواد اضافی غیر مفید و طی یک فرایند حرارتی تعریف شده و افزودن بعضی مواد مغذی به آن، به خوراک نشخوارکننده به ویژه دام پرواری تبدیل میشود.»
محصول نهایی که برای خوراک نشخوارکننده مورد استفاده قرار میگیرد، دیگر کود نیست
دکتر نیازی ادامه داد: «محصول نهایی که برای خوراک نشخوارکننده مورد استفاده قرارمی گیرد، دیگر کود نیست، بلکه ترکیبی است که مواد مغذی به آن اضافه شده و مخاطرات احتمالی موجود در آن در طول فرآیند تولید از بین رفته است.»
وی ادامه داد: «تولید این محصول فقط مختص کشور ما نیست و بر اساس منابع و اطلاعات موجود بسیاری از کشورهای دنیا از مدتها قبل استفاده از بستر طیور برای اهداف مختلف از جمله مصرف خوراکی آن در دام را در برنامه خود داشته و دارند.»
نیازی گفت: «مطالعات مربوط به ارزش غذایی این کود را در کشور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام داده و مخاطرات مربوط به ترکیبات آن نیز بررسی شده است. بر پایه این مطالعات سازمان دامپزشکی در سال ۱۳۸۸ دستورالعملی را در این خصوص تدوین و به استانها ابلاغ کرده است. در این دستورالعمل تمامی ضوابطی که لازم بوده تا محصول فاقد هرگونه مخاطرات بهداشتی در دام مصرف کننده و فراوردههای خوراکی استحصالی از آنها باشد تعیین و ذکر شده است. همچنین مجوز اولیه تولید آن با رعایت تمامی ضوابط بهداشتی درحد محدود و در یکی دو استان کشور صادر شده است. سایر مخاطرات احتمالی مربوط به این محصول که میتواند ناشی از استفاده نادرست یا غیرمجاز آن، بخصوص در دامهای غیر هدف (گاوهای شیری) باشد، توسط این سازمان مرتبا درحال پایش وارزیابی است.»
مصرف و استفاده از این خوراک درطیور و گاوهای شیری ممنوع است
وی افزود: «مصرف و استفاده از این خوراک در طیور و گاوهای شیری ممنوع است و در بقیه موارد هم محدودیتهایی وجود دارد.»
وی در مورد این محدودیتها گفت: «به طور مثال نباید بیش از ۱۵ درصد جیره غذائی دام باشد و در ابتدای مصرف هم در حد پنج درصد توصیه شده است. بر همین اساس در جهت کنترل کیفیت خوراک تولیدی ودر جهت شناسائی موارد مصرف نادرست (بیش از مقدار توصیه شده) ویا مصرف درغیر موارد توصیه شده (گاوهای شیری)، این سازمان ضمن نمونه برداری و آزمایش مستمر محصول، در قالب مطالعه پایلوت در یکی از استانهایی که مجوز اولیه تولید محصول داده شده است وجود یا عدم وجود مخاطرات احتمالی در فرآوردههای خام تولیدی تعدادی از واحدها، درحال بررسی و ارزیابی است.»
اولش ناز میکنن نمیخورن بایستی از کم شروع کنی ولی بعدش خودتم میخورن