بنیانگذار پژوهشکده آرتمیا و آبزیان دانشگاه ارومیه گفت: آرتمیا در زیستگاه طبیعی منقرض نمی شود.
«ناصر آق» در گفت و گو با ایسنا، منطقه آذربایجان غربی گفت: آرتمیا در زیستگاه طبیعی منقرض نمی شود چون حتی اگر زیستگاه طبیعی بطور کامل خشک شود تخم آرتمیا می تواند سالیان سال در میان نمک ها بماند و اگر هر زمان آب دریاچه ارومیه به شرایط بهتری بازگردد می تواند احیا شود.
وی ادامه داد: با توجه به تغییرات بستر دریاچه و رسوب یافتن میلیاردها تن نمک بعید بنظر می رسد شرایط بهینه برای زیست آرتمیا در کل دریاچه فراهم آید لذا بهتر است شوری و کیفیت آب در بخشهایی از دریاچه تحت کنترل قرار گیرد و آرتمیا در چنین بخشهایی احیا شود.
وی در رابطه با دیده شدن آرتمیا در ورودی رودخانه ها به دریاچه ارومیه افزود: تخم آرتمیا در دریاچه وجود دارد، در مصب ها یا در نزدیکی آن ممکن است در بخش هایی بدلیل کاهش شوری، آرتمیا از تخم خارج شده و دیده شود ولی این دیده شدن موضعی در مناطق خاص و در مدت محدود به این معنی نیست که آرتمیا در دریاچه وجود دارد چون ممکن است در چند روز یا یک ماه تلفات دهند و از بین بروند.
آق ادامه داد: طی سه سال گذشته، در دریاچه ارومیه آرتمیای زنده دیده نشده، ولی احتمال دارد تعداد بسیار محدودی آرتمیا به صورت مقطعی و موضعی در دریاچه دیده شود.
هیئت علمی دانشگاه ارومیه در رابطه با بازگشت آرتمیا در صورت احیای دریاچه ارومیه گفت: تخم آرتمیا در شرایط طبیعی و میان نمک تا 100 سال هم می تواند سالم بماند و از این نظر مشکلی نیست اما مشکل اصلی شرایط فعلی دریاچه ارومیه است.
وی ادامه داد: دریاچه ارومیه دیگر آن دریاچه سابق نیست و احیای حیات ان باید برنامه ریزی های مناسب صورت گیرد تا شرایط قابل قبول برای آرتمیا و جلبکهای تک سلولی در بخش هایی از دریاچه فراهم آید.
وی افزود: نظر بنده این است که اگر حتی تراز اکولوژیک در دریاچه ایجاد شود شاید آرتمیا احیا نشود چون شوری آب بیشتر از 250 گرم بر لیتر می شود و آرتمیا در این شرایط نمی تواند تولید مثل کند.
بنیانگذار پژوهشکده آرتمیا و آبزیان دانشگاه ارومیه گفت: احیا آرتمیا تنها در بخش هایی از دریاچه ارومیه با شوری کنترل شده محقق می شود که من پیشنهاداتی را در این زمینه داده ام.
وی ادامه داد: طرحی که بنده برای احیای دریاچه ارومیه ارائه داده ام تحت عنوان مدیریت فازبندی دریاچه ارومیه است، در مدیریت فازبندی شده بخش هایی از دریاچه برای بازسازی ذخایر آرتمیا و ایجاد اکوسیستم طبیعی شبیه دوران شکوفایی دریاچه ایجاد خواهد شد.
آق در رابطه با طرح فازبندی دریاچه ارومیه گفت: با اجرای این طرح آرتمیا به وفور در دریاچه تولید می شود و نه تنها نیاز اکوسیستمی و نیاز صنعت آبزی پروری کشور را تامین خواهد کرد، بلکه می تواند منبعی برای صادرات چند میلیون دلاری نیز ایجاد نماید.
وی ادامه داد: در این طرح، بخشهای بزرگی از دریاچه که در حدود 3000 کیلومتر مربع است با کارکردهای اکوسیستمی و اجتماعی – اقتصادی احیا خواهد شد بطوریکه ایجاد اشتغال مبتنی بر دریاچه ارومیه برای صدها نفر قابل پیش بینی است. به این ترتیب صدها نفر در کنار سازمان حفاظت محیط زیست، فرصت خواهند یافت از اکوسیستم طبیعی و با ارزش دریاچه ارومیه حفاظت کنند.