حکیم مهر - رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: اقدامات لازم برای پیشگیری از عرضه محصولات گوشتی آلوده به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در کشور انجام می شود.
دکتر سید محسن دستوربا اشاره به اقدامات پیشگیرانه این سازمان در دو مرحله افزود: اصلی ترین بخش کار، کشتار دام در کشتارگاه های مجاز زیر نظر دامپزشکی و نظارت ها و بازرسی های بهداشتی است و به مردم توصیه می کنیم گوشت مصرفی خود را از مکان هایی تهیه کنند که گوشت دارای مهر دامپزشکی عرضه می کنند.
وی گفت: مرحله دوم، نگهداری گوشت دام های ذبح شده در مرحله پیش سرد است و در این مرحله که در حدود 24 ساعت زمان نیاز دارد اگر عامل این بیماری در گوشت موجود باشد از میان خواهد رفت.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به این که دام های مبتلا به تب کریمه کنگو ممکن است علائم بسیار جزئی و تب خفیف داشته باشند که دامدار متوجه آن نشود، افزود: در مکان هایی که سابقه ابتلای دام یا انسان به این بیماری گزارش شده باشد، بدن دام و جایگاه های احتمالی زندگی کنه عامل انتقال ویروس این بیماری، در بهار و تابستان سم پاشی می شود.
دکتر دستور، این کار را موجب کاهش جمعیت این کنه ها و در نتیجه پیشگیری از ابتلا به این بیماری دانست و گفت: جلوگیری از کشتار دام در خارج از کشتارگاه های مورد تأیید دامپزشکی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ضروری است و برای این منظور در چند سال گذشته در مناسبت هایی مانند عید قربان نیز این کشتارگاه های برای خدمت رسانی فعالیت می کنند.
وی تصریح کرد : اگر در مواردی دامی در خارج از کشتارگاه های زیرنظر دامپزشکی کشتار شد باید افراد مرتبط با دام از وسائل حفاظتی استفاده و از برخورد خون و گوشت با بدن جلوگیری کنند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور همچنین تأکید کرد: مردم باید گوشت دام ذبح شده را در ظرفی که از نشت خونابه و ترشحات گوشت به خارج جلوگیری می کند، قرار دهند و در یخچال نگهداری و پس از 24 ساعت از آن استفاده کنند.
دکتر دستور گفت: دام های وارداتی پس از 21 روز نگهداری در قرنطینه و بررسی های لازم در کشتارگاه های مورد تأیید این سازمان کشتار می شوند و نگرانی درباره آنها وجود ندارد.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور افزود: آلودگی های دام های وارداتی مربوط به دام های قاچاق و غیرمجاز است و در نتیجه واردات، جابجایی یا کشتار غیرمجاز دام، عامل ابتلا به مواردی از تب کریمه کنگو خواهد بود.
دکتر دستور با بیان این که علائم این بیماری 2 تا 9 روز پس ازورود ویروس آن به بدن مشاهد می شود، افزود: کسانی که با دام در تماس هستند و یا مورد گزش کنه قرار گرفته اند، با مشاهده سردرد، کمردرد و شرایط غیرطبیعی در خود، باید سریع به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بیماری مشترک میان انسان و دام است که بیشتر از طریق دام به انسان منتقل می شود و عامل انتقال آن به دام و در مواردی به انسان حشره کنه است.
این بیماری در دام در بازه ای 2 تا 5 روزه می تواند علائمی چوم تب خفیف ایجاد کند و برای سلامت دام مشکلی ایجاد نمی کند ولی در انسان می تواند با علائم خونریزی دهنده ای همراه باشد و به مرگ منجر شود.
این بیماری از طریق گزش کنه، تماس با ترشحات یا گوشت آلوده دام، مصرف فرآورده های دامی یا آب آلوده و از انسان مبتلا قابل انتقال است.