حکیم مهر - رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران گفت: طرح جامع مقابله با تهدیدات بیولوژیک به مجلس ارائه شده که در صورت تصویب آن بسیاری از مشکلات کنونی مرگ و میر ماهیان از بین خواهد رفت.
دکتر عباسعلی مطلبی گفت: طرح جامع مقابله با تهدیدات بیولوژیک به مجلس ارائه شده که در صورت تصویب آن بسیاری از مشکلات کنونی و مرگ و میر ماهیان از بین خواهد رفت.
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات ایران با بیان اینکه ورود فاضلاب به دریاها ریشه بسیاری از بیماریها و مرگ و میر ماهیان است، گفت: سال گذشته اعتباری برای اجرای مقابله با کشند قرمز در استان هرمزگان اختصاص یافت اما باید ضمن جلوگیری از ورود فاضلاب به دریاها و یا تصفیه قبل از ورود، با انجام مطالعات زیست محیطی روی صنعت نفت و پتروشیمی از نشتی مواد نفتی به دریا جلوگیری شود.
وی تأکید کرد: ورود آلودگی به دریاها مستعد کننده ابتلا به بیماری است و بسیاری از بیماریهایی که اخیرا صورت گرفته به دلیل همین آلودگیها بوده است.
مطلبی افزود: اگرچه حرکتی برای مقابله با این تهدیدات بیولوژیکی در کشور شروع شده اما سرعت حرکت بسیار کند بوده و باید با حمایت همه دستگاهها شتاب مناسبی بگیرد.
مطلبی گفت: البته برای کنترل این بیماریها و جلوگیری از مرگ ومیرهایی که هر از چند گاهی گریبانگیر ماهیها میشود، باید مجموعه عوامل اجرایی در کنار هم قرار بگیرد.
به گفته وی همانطور که تلاش به کم کردن فاضلابهای شهری، صنعتی و استرسهای محیطی دریاها میشود در کنار آن باید در زمینه مسائل بهداشتی و ایمنی بچه ماهیانی که به دریاها رها میشوند توجه کرد مثلا قبل از رهاسازی باید مطمئن شد که دوره واکسن را گذرانده و ایمنیسازی شدهاند.
به گزارش خبرگزاری فارس هر از چندگاهی شاهد مرگ ماهیان در آبهای شمال و جنوب کشور هستیم، به طوری که 11 آذر سال جاری حدود 10 الی 12 تن ماهی از نوع کاریز در سواحل بندر عباس و حدود 20 روز پیش شاهد مرگ هزاران ماهی از نوع کفال در سواحل دریای خزر از جمله شهرهای بندر گز و بندر ترکمن بودیم که به گفته صیادان محلی حتی کودکان محلی هم با دست خود قادر به صید ماهیانی بودند که گیج و لمس افتاده بودند.
به گفته رئیس موسسه تحقیقات شیلات دلیل مرگ مورد اول به دلیل ورود فاضلابها به دریا بوده و موجب مرگ دستهجمعی ماهیان "گاریز " شد که معمولا به صورت دستهجمعی و گلهای تخمگذاری میکنند.
اما به گفته مطلبی مرگ ماهیان کفال دریای خزر نیز اگرچه عامل ویروسی تشخیص داده شده اما تهدیدات بیولوژیک و ورود فاضلابها را عامل مستعد کننده عنوان کرده و آن را در بروز بیماری موثر میداند.
موضوع تهدیدات بیولوژیکی موضوعی جدی است که مدتها است با مشکلاتی همچون کشند قرمز، شکوفایی پلانکتونی و نهایتا مرگ دستهجمعی ماهیها و دلفینها خودنمایی میکند، اگرچه ظاهرا سال گذشته برای مقابله با کشند قرمز در استان هرمزگان اعتباری در نظر گرفته شده اما همچنان کار عملی قابل قبولی در این زمینه انجام نشده، از بین بردن کشند قرمز تنها محدود به رسپاشی شده و دهانه فاضلابها نیز همچنان در شهرهای ساحلی نیز رو به دریاها باز است.
اگرچه مرگ ماهیها تنها چیزی است که حتی توسط چشم غیرمسلح دیده میشود، اما میلیاردها ضرر اقتصادی آن تنها با نگاه تیزبین و عالمانه قابل رؤیت خواهد بود.