حکیم مهر - آیین گشایش نخستین کنگره بینالمللی کلینیسینهای دامهای بزرگ صبح چهارم اسفند ماه سالجاری در محل مرکز همایشهای رازی دانشگاه علوم پزشکی تهران (ایران سابق) برگزار شد.
حکیم مهر در حاشیه این کنگره گفتگویی با دکتر سید محسن دستور رئیس سازمان دامپزشکی کشور داشت که مشروح آن جهت آگاهی بینندگان محترم حکیم مهر تقدیم میگردد :
- آمار بیش از 5 میلیون قطعه طیور معدومی را تأیید نمیکنم!
- اگر آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان شایع شود به مردم راستش را میگوییم
- دامپزشکان ما نظارت بر بازرسی را در خارج کشور انجام میدهند
- سازمان دامپزشکی هیچ تقصیری در مرگ ببر وارداتی ندارد
- بیخود تقصیر به گردن سازمان دامپزشکی افتاد!
- ما بیماری مشمشه را در باغ وحش جمع کردیم
حکیم مهر : آقای دکتر دستور! تلفات اخیر مرغداریها بر اثر بیماری تنفسی چه میزان بوده است؟ آمار معدوم کردن بیش از 5 میلیون قطعه را تأیید میکنید؟
دکتر دستور : نه! چون باید صورتجلساتی که برای بیمه تنظیم میشود بطور کامل جمعبندی کنیم و بعد اعلام بشود.
حکیم مهر : به مردم قول میدهید اگر آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان شایع شده باشد با صداقت به مردم این موضوع را بگویید؟!
دکتر دستور : اگر باشد بله!
حکیم مهر : معاون اول رئیس جمهور اخیراً در بخشنامهای به شما ابلاغ کرده بودند که دامپزشکان سازمان دامپزشکی نمیتوانند برای نظارت بهداشتی به خارج کشور و بطور مثال به برزیل اعزام شوند. سازمان دامپزشکی روی سایت خود خبر مسابقات طنابکشی کارکنان یک اداره کل در یک استان را منتشر میکند اما به این قبیل موضوعات که قشر مهمی از جامعه با آن درگیر هستند بیتوجه است و خبری منتشر نمیکند! موضع شما در این زمینه چیست؟
دکتر دستور : اون قشر مهم کیاند؟!
حکیم مهر : هم عموم مردم هستند که باید بدانند بازرسین و ناظرین بهداشتی آنها چه کسانی هستند و هم خود دامپزشکان که باید حتماً از این اخبار مطلع باشند!
دکتر دستور : شما یک بار هم در مصاحبهای قبلاً پرسیدید و خدمتتان گفتیم – در گفتگویی به مناسبت چهارده مهرماه دکتر دستور مخالفت خود را سپردن نظارت بهداشتی خارج کشور به بخش خصوصی اعلام کرده بود – اینطور هم نیست که سایت سازمان مسابقات طناب کشی را منتشر میکند. مأموران اعزامی نظارت بر بازرسی را انجام میدهند و توسط بخش دولتی اینکار انجام میشود. آنچه در مورد بخشنامه اشاره میکنید ما پیگیری کردیم و صحبت کردیم و مذاکراتی داشتیم و توجیهات فنی سازمان دامپزشکی را درباره نظارت بر بازرسی ارائه کردهایم و توافقاتی هم حاصل شده است.
حکیم مهر : پس موضع شما این است که این بخشنامه و دستور معاون اول رئیس جمهور فعلاً کناری بماند تا مذاکرات شما به نتیجه برسد؟! چون قاعدتاً باید این دستور اجرا میشد!
دکتر دستور : نه ، بخشنامه که آمده بوده و اعلام کرده بودند، نظرات حاکمیتی را هم ما و هم وزارت جهاد کشاورزی داشتیم که ارائه شد و آقایان هم فعالیت حاکمیتی سازمان دامپزشکی را هم میپذیرند و هم قبلاً پذیرفتهاند و آنها هم اصرار دارند که فعالیتهای حاکمیتی به بهترین شکل خود انجام شود و کسی منکر این بحث نیست. ممکن است در شکل اجرا بحث داشته باشند که توجیهات لازم در این خصوص ارائه میشود و نظرات آنان هم گرفته میشود و نهایتاً نقطه نظراتی که آن آقایان دارند اعمال میشود.
حکیم مهر : بعضی معتقدند شما چون قبلاً در استان خراسان رضوی مدیرکل دامپزشکی بودید و رئیس فعلی سازمان حفاظت محیط زیست هم استاندار آن استان بودند در موضوع باغ وحش و مرگ ببر وارداتی ملاحظه ایشان را میکنید و جواب نمیدهید و این در حالی است که سازمان حفاظت محیط زیست بارها تقصیر را متوجه شما دانسته و مقصر را سازمان دامپزشکی کشور جلوه داده است. چرا صریح پاسخ نمیدهید و سازمان دامپزشکی اینقدر در مسئله اطلاعرسانی ضعیف عمل میکند؟
دکتر دستور : بحث ما با آنچه در موضوع باغ وحش تهران مطرح شد متفاوت بود. اتفاقی در آنجا افتاد و ناخواسته پای سازمان دامپزشکی را به آنجا باز کردند. در صورتی که همه میدانند اتفاقی که افتاد ارتباطی به سازمان دامپزشکی نداشت. باغ وحش ارم ظاهراً یک مجموعه وابسته به بنیاد است. ببرها با شرایط خاصی به آنجا آمده بودند. دامپزشک طرف قرارداد خودشان را هم آنجا داشتند و تیم خدمات دامپزشکی وابسته به خود باغ وحش بود. حتی نمونهبرداریها هم که انجام داده بودند بیرون به جای دیگری برده بودند. عملاً سازمان دامپزشکی از روزی در جریان قرار گرفت که یکی از ببرهای وارداتی تلف شد و وارد گود شد و خوشبختانه بیماری به موقع شناخته شد و پس از آن هم اقدامات لازم انجام شد. آنجا بیماری مشترکی مطرح شد هر چند اتفاق نادری بود و به این شکل مطرح شدن بیماری را نداشتهایم. تکسمی را از جاهای مختلفی برای تأمین غذای ببرها میآوردند و وظیفه داشتند از سازمان دامپزشکی مجوز بگیرند.
حکیم مهر : یعنی به شما اطلاع نمیدادند؟!
دکتر دستور : اطلاعی نداده بودند. سازمان دامپزشکی از جابجایی تکسمیها توسط آنان اطلاعی نداشت. ما هم هدفمان این بود که نمیخواستیم مسائلی که ارزش اینقدر بزرگ شدن را ندارد به راهی بیفتد که این تقصیر آن بیاندازد و برعکس، بنابراین چون بیماری مشمشه مشترک بین دام و انسان بود هدفمان این بود که این بیماری را جمع کنیم چون شیوع این بیماری و حتی مطرح شدن آن به این شکل وجهه خوبی نداشت و سازمان دامپزشکی منافع کلی کشور را در نظر گرفت تا هم بیماری جمع شود و هم از مخاطرات انسانی که آنجا مطرح بود را جلوگیری کند. خوشبختانه این کار نتیجه هم داد و با همه بحثهایی که مطرح بود هیچ مورد انسانی نداشتیم و همانجا بحث جمع شد و حتی در مورد دامها هم به خارج باغ وحش کشیده نشد. من برداشت خودم این است که سازمان دامپزشکی هیچ تقصیری در این مسئله نداشت و بیخود این بحث مطرح شد و تقصیر را به گردن سازمان دامپزشکی افتاد. ضمناً با اقداماتی که سازمان دامپزشکی به موقع انجام داد این بیماری را از همه لحاظ مهار کرد و در واقع بحث را جمع کرد و حالا هم کار ادامه دارد تا نتایج تأیید آزمایشگاهی برسد و باغ وحش به روال کار معمول خود بازگردد.
اگر حساب کتاب آقای دکتر صحیح باشد چیزی نزدیک به دو برابر