کد خبر: ۵۸۰۰۹

علت تلف شدن یک راس گورخر در منطقه کالمند - بهادران مهریز سخت‌زایی و شکل گیری جنین ناقص الخلقه آن اعلام شد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، برحسب گزارش واصل شده، یک رأس گورخر ماده در ۱۴ خردادماه جاری مشاهده شد که بخشی از جفت حیوان بیرون بدن قرار داشته که در بررسی‌های مشورتی کارشناسی از دامپزشک، حوزه فنی و محیط بانان اعلام شد به احتمال زیاد گورخر مزبور زایمان کرده و جفت حیوان بعد از مدتی دفع خواهد شد.

پس از آن در پایش‌های صورت گرفته، گورخر مذکور مشاهده نشد که به نظر می رسید گورخر در یکی از کال‌ها و یا رودخانه‌های محدوده پناه گرفته است، زیرا که گورهای ماده در فصل زایمان، از گله اصلی جدا شده و مکان های امن‌تر نظیر کال‌ها، رودخانه‌ها و دره‌ها را برای زایمان انتخاب می‌کنند و چند روزی را برای حفاظت از گور تازه متولد شده در آنجا می مانند.

براساس این گزارش پایش و رصد تمامی کال‌ها و دره‌ها به دلیل وسعت زیاد محدوده امکانپذیر نیست، از طرفی، پایش و رصد محدوده در فصل زایمان گورها بایستی به ترتیبی انجام شود که از ایجاد تنش و ناآرامی و وارد شدن استرس به سایر اعضا جمعیت و به ویژه ماده ها جلوگیری شود.

با این وجود، تلاش های مأموران اجرایی برای یافتن گورخر یاد شده ادامه یافت علاوه بر آن ۲ روز متوالی، تیم اعزامی اداره کل نیز در محل حضور داشتند. همزمان رایزنی با دامپزشک معتمد سازمان نیز صورت گرفت، در نهایت پس از اینکه گورخر مزبور در طبیعت منطقه حفاظت شده کالمند بهادران (تل شکارگاه) توسط مأموران اجرایی پیدا شد، سریعا تیم اداره کل شامل دامپزشک و کارشناسان فنی در محل حاضر شدند، لیکن گور تلف شد.

بررسی و کالبد شکافی لاشه توسط دامپزشک اداره کل نشان داد علت مرگ، شکل گیری جنین ناقص الخلقه، حالت قرارگیری غیرطبیعی جنین و نتیجتاً سخت زایی گور بوده است.

حالت قرارگیری غیرطبیعی جنین یک علت مهم سخت‌زایی در تک سمیان (گورخر، اسب و غیره) است که  تقلاهای دفعی شدید ماده در حال زایمان را با چالش مواجه کرده و بطور غیرقابل برگشتی پیچیده می‌سازد که اگر حالت قرارگیری غیر طبیعی جنین در اوایل روند زایمان تشخیص داده شود، می‌تواند اصلاح شود که انجام چنین اقداماتی در جمعیت های وحشی و طبیعی امکانپذیر نیست.

مساله شکل گیری جنین های ناقص الخلقه، به درون آمیزی جمعیت و مشکلات ژنتیکی ارتباط دارد و در مورد گونه های در معرض خطر که به دلایل مختلف به ویژه تخریب و تجزیه زیستگاه‌ها در اثر شکل گیری مصادیق مختلف توسعه کاهش جمعیت شدید داشته اند بسیار محتمل تر است.

در چند روز گذشته در برخی از کانالهای خبری علت مرگ گورخر یاد شده سهل انگاری مسوولان محیط زیست اعلام شده بود.

منطقه حفاطت شده کالمند، بهادران در ۲۰ کیلومتری شهرستان مهریز و ۵۰ کیلومتری مرکز استان و بهادران در ۸۵ کیلومتری یزد قرار گرفته است.

وسعت این منطقه حدود ۲۵۰ هزار هکتار برآورد شده که بیش از نیمی از مساحت آن را نقاط دشتی و مابقی را ارتفاعات صعب العبور، کوهپایه ها و تپه ماهورها تشکیل داده است.

 

نظر شما
ادامه