یک پرورشدهنده شترمرغ با اشاره به مشکلات پیش روی فعالان این حوزه گفت: صنعت پرورش شترمرغ هنوز در ایران جا نیفتاده است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «کریم اسلامی» روز سه شنبه افزود: امروزه در جهان به طور متوسط پرورش هر نفر شترمرغ بیش از یکهزار دلار ارزآوری دارد، اما در کشور ما هنوز نهادهای مسوول و مردم آشنایی کافی با فواید پرورش این حیوان ندارند.
وی افزود: صنعت پرورش شترمرغ در زیربخش های کشاورزی - تولید گوشت - صنایع دستی - تولید کیف و کفش از پوست آن، بهداشتی و دارویی - تولید اقلام بهداشتی و دارویی از روغن آن و گردشگری - برگزاری مسابقات و جشنواره های شترمرغ سواری حایز اهمیت است.
وی اضافه کرد: در تبیین اهمیت گردشگری صنعت پرورش شترمرغ باید اشاره کنم که در آیین افتتاحیه رویداد بین المللی «تبریز ۲۰۱۸»، یکی از شترمرغ های تعلیم داده شده را به استقبال میهمانان خارجی بردم و آنان از تجربه شترمرغ سواری بسیار لذت بردند.
اسلامی ادامه داد: در همان برنامه میهمانان خارجی زیادی علاقه مند به شترمرغ سواری در قبال پرداخت هزینه بودند، اما متاسفانه به دلیل محدودیت های جاری، تاکنون گام چشمگیری در این زمینه برداشته نشده است.
وی گفت: تعداد شترمرغ های مجموعه ما بین ۵۰ تا ۲۰۰ عدد متغیر است، اما در صورت در اختیار داشتن فضای کافی می توان آن را توسعه داد.
وی یادآوری کرد: یکی از مشکلات اساسی پرورش دهندگان شترمرغ، نبود کشتارگاه تخصصی آن در آذربایجان شرقی است که مشکلات مالی و حمل و نقل زیادی را بر ما تحمیل می کند. نفر تخصصی ذبح شترمرغ در کشتارگاه ها نیست و باید خودمان ذبح کنیم.
این پرورش دهنده شترمرغ گفت: چون خودروی ویژه حمل گوشت شترمرغ در کشتارگاه ها نیست؛ هر پرورش دهنده شترمرغ ناگزیر است برای ادامه فعالیت خود یک دستگاه خودروی حمل زنده و یک دستگاه خودروی یخچال دار ویژه حمل گوشت ذبح شده بخرد که هزینه ای افزون بر ۵۰۰ میلیون تومان را تحمیل می کند.
وی افزود: پرورش شترمرغ و فرآوروده های مرتبط با آن اعم از گوشت، تخم مرغ و پوست این حیوان مخاطبان زیادی دارد و اغلب کسانی که برای تماشای شترمرغ ها به اینجا می آیند، برای خوردن گوشت آن در محل اظهار علاقه می کنند.
وی اضافه کرد: در کل ایران هیچ استفاده ای از ظرفیت های گردشگری شترمرغ نمی شود، در حالی که می توان مسابقات شترمرغ سواری و کالسکه ای آن را برگزار کرد و کباب سرا و غذاخوری تخصصی شترمرغ را بنیان گذاشت.
اسلامی تشریح کرد: صنایع دستی یکی از کاربردهای مهم پرورش شترمرغ است که می توان کیف و کفش به دست آمده از پوست این حیوان را به نمایش گذاشت و فروخت؛ امروزه حداقل ۱۰۰ قلم لوازم آرایشی و بهداشتی و درمانی از گوشت و روغن شترمرغ به دست می آید.
وی گفت: هلند با اینکه مهد پرورش شترمرغ است، محصولات مان را به صورت آماتور به این کشور فرستاده ایم که استقبال خوبی شده است، در حالی که اگر آموزش های لازم در حوزه صادرات برای فعالان این حوزه برگزار شود، ارز آوری خوبی می تواند داشته باشد.
وی افزود: هر یک از زیربخش های مرتبط با پرورش شترمرغ، در صورت سرمایه گذاری، وضع قوانین و مقررات لازم و ارایه آموزش های تخصصی به علاقه مندان می تواند حداقل برای 50 نفر اشتغالزایی مستقیم داشته باشد.
وی با اشاره به نیاز جدی فعالان صنعت پرورش شترمرغ به حمایت های جهاد کشاورزی و دامپزشکی برای پا گرفتن و توسعه گفت: امروزه جای بازارچه محلی و تخصصی محصولات شترمرغ در آذربایجان شرقی خالی است، در حالی که گوشت و روغن و دیگر فرآورده های آن برای سلامتی بسیار مفید است.
این پرورش دهنده شترمرغ ادامه داد: امروزه با توجه به شیوع مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی - عروقی و هزینه های بالای آن برای نظام سلامت، تبلیغ گوشت شترمرغ درصد کلسترول بسیار ناچیزی دارد، در رسانه ها ضرورت دارد.
وی افزود: دباغی پوست شترمرغ در ایران در انحصار ۲ نفر است که آنها نیز به شکل غیرحرفه ای و با قیمت های نامتعارف اقدام به این کار می کنند، در حالی که اداره کل فنی و حرفه ای می تواند با برگزاری دوره آموزشی برای رفع این خلاء اقدام کند.
وی تاکید کرد: ما حاضر هستیم در صورت در اختیار گذاشتن فضای فیزیکی از سوی موسسه تحقیقات جهاد کشاورزی استان، دوره های آموزشی در حد رایگان برای علاقه مندان صنایع دستی حاصل از شترمرغ برگزار کنیم.
اسلامی از زمینه سازی برای حضور سرمایه گذاران در شاخه های مختلف پرورش شترمرغ به عنوان یکی از ضروریات این صنعت نوپا در کشور یاد کرد.