استفاده از ظرفیتهای قانونی
مبانی و الزامات قانونی بکارگیری مسئول فنی بهداشتی
دكتر محسن مشكوة
این مبانی و الزامات قانونی عبارتند از:
الف: آئیننامه اجرایی نظارت بهداشتی دامپزشکی مصوب 1387
1- بند ب ماده (1): نظارت بهداشتی فرآیندی است که از طریق صدور پروانه و سایر مجوزهای بهداشتی و بازرسی بهداشتی توسط سازمان دامپزشکی کشور و نیز کنترل بهداشتی واحدهای موضوع این آئین نامه توسط مسئول فنی بهداشتی مربوط اعمال می گردد.
2- بند ز ماده (1): کنترل بهداشتی اقداماتی است که توسط مسئول فنی بهداشتی واحد و به کمک دستیاران مربوط بر اساس دستورالعمل های بهداشتی ابلاغی سازمان دامپزشکی اعمال می گردد.
3- بند ط ماده (1): مسئول فنی بهداشتی شخصی است که پس از تائید صلاحیت توسط سازمان نظام دامپزشکی و اخذ پروانه مربوط از سازمان دامپزشکی و ادارات تابعه، وظیفه کنترل بهداشتی را در واحدهای موضوع این آئین نامه، مطابق شرح وظایف ابلاغی از سوی سازمان دامپزشکی بر عهده دارد.
4- ماده (2): کنترل بهداشتی مراکز موضوع ماده (2) این آئین نامه توسط مسئولین فنی بهداشتی به مورد اجرا گذاشته می شود.
5- تبصره ۳ ماده (10): صدورپروانه بهداشتی مراکز نگهداری و پرورش دام درمرحله بهره برداری، مشروط به معرفی مسئول فنی بهداشتی میباشد.
6- ماده (14): مسئول فنی بهداشتی هر واحد،کنترل کلیه امور بهداشتی مربوط به واحد مانند کنترل بهداشتی فرآورده های تولیدی و وسایل حمل و نقل، صدور گواهی بهداشتی حمل دام و فرآورده های دامی از مبدا واحد و نظارت بر اجرای کلیه قوانین، مقررات و نیز دستورالعمل های بهداشتی ابلاغی از سوی سازمان دامپزشکی کشور را بر عهده دارد.
7- مواد (18) و (19) موضوع تعرفه های اشتغال و عدم وابستگی مالی مسئولین فنی بهداشتی به صاحبان و متصدیان مرکز تحت نظارت. پرداخت حقوق و مزایای مسئولین فنی بهداشتی و دستیاران بهداشتی آن ها بر پایه تصويب نامه شماره 23409ت 46457ﻫ مورخ 14/10/1390هيئت وزيران درخصوص تعرفه های اشتغال مسئولین فني بهداشتی ودستیاران بهداشتی موضوع ماده (۱۸) آئين نامه اجرايی نظارت بهداشتي دامپزشکی، خواهد بود.
ب- آئین نامه اجرایی ماده (34) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ج.ا.ا. مصوب 1397
1- بند خ ماده (1): مسئول فنی بهداشتی شخصی است که پس از تائید صلاحیت توسط سازمان نظام دامپزشکی و با اخذ پروانه از سازمان دامپزشکی و ادارات تابعه وظیفه واپایش (کنترل) بهداشتی را در واحدهای موضوع آئین نامه یاد شده مطابق شرح وظایف ابلاغی از سوی سازمان دامپزشکی کشور برعهده دارد.
2- ماده (3): تشخیص تخطي از اجرای ضوابط و مقررات بهداشتی دامپزشکی، عدم بكارگيري مسئول فني بهداشتي و نیز ناسالم یا غیربهداشتی بودن دام زنده، فرآورده های با منشاء دامی و خوراک دام در صلاحیت سازمان دامپزشکی کشوراست، تعیین نوع و میزان خسارت وارد شده به مصرف کننده به عهده مرجع ذی صلاح قانونی است.
3- بند ب ماده (4): متصدی مکلف به بکارگیری مسئول فنی بهداشتی است و فعالیت در امور مربوط صرفا با حضور و نظارت وی یا جانشین معرفی شده به سازمان دامپزشکی می باشد.
ج- دستورالعملهای وزارت جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی کشور و سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران
1- بند د ماده 21 دستورالعمل اجرایی ماده (5) قانون نظام جامع دامپروری کشور(معرفی کارشناس بهداشتی در مراحل صدور پروانه بهداشتی بهره برداری مرکز نگهداری و پرورش دام).
2- دستورالعمل های سازمان دامپزشکی کشور و سازمان نظام دامپزشکی ج.ا.ا. موضوع حوزه فعالیت مسئولین فنی بهداشتی و تاکید بر معرفی و الزام بکارگیری مسئول فنی بهداشتی به هنگام صدور و تمدید پروانه بهداشتی بهره برداری اماکن دامی.
...........................
از ابتدای سال 1398 با شروع فعالیت دوره چهارم شورای نظام دامپزشکی استان تهران با هماهنگی و همکاری اداره کل دامپزشکی استان، رتبه بندی و انعقاد قرارداد مسئولین فنی بهداشتی در مراکز نگهداری و پرورش دام به هنگام صدور و تمدید پروانه های بهداشتی بهره برداری، در دستور کار شورای نظام دامپزشکی استان قرار گرفت و تاکنون تعداد 243 نفر برای کنترل بهداشتی 354 مرکز نگهداری و پرورش دام، طیور و آبزیان در سطح استان بکار گرفته شده اند. هرچند در ابتدا مقاومت ها و مخالفت هایی از طرف دامداران، مرغداران، آبزی پروران و تشکل های آن ها و حتی در سطح مسئولین جهاد کشاورزی و فرمانداری های برخی از شهرستان های استان وجود داشت و ضرورت بکارگیری مسئول فنی بهداشتی را به عنوان مانع تولید و افزایش هزینه تولید مطرح می کردند، اما با پایداری شورای نظام دامپزشکی استان به تدریج این هجمه ها کاهش یافته است.
ناگفته نماند که سازمان های نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان ها نیز به هنگام صدور و تمدید پروانه های بهره برداری اماکن دامی دامداران را ملزم به بکارگیری کارشناسان علوم دامی به عنوان مسئول فنی می نمایند که از پشتوانه قانونی نظیر بکارگیری مسئولین فنی بهداشتی برخوردار نیست.
رمز موفقیت هر یک از مسئولین فنی بهداشتی در مرکز یا مراکز تحت پوشش به داشتن انگیزه (مالی، مسئولیت پذیری، حمایت اداره کل دامپزشکی و نظام دامپزشکی استان)، جدیت و توانایی های وی شامل دانش، مهارت، آشنایی با قوانین، مقررات، ضوابط، استانداردها و دستورالعمل های مربوط و تعهد و پایبندی در رعایت شئونات شغلی بستگی دارد.
مسؤلین فنی بهداشتی هم با کارفرما قرارداد میبندند،
میشوند پرسنل بیمه شده کارفرما و از کارفرما حقوق دریافت میکنند،
بعد انتظار میرود نظارت کنند...
سازمان دامپزشکی و سازمان نظام هم فقط نظاره گر هستند.
همه(کارفرما، مسئولین فنی، سازمان دامپزشکی، نظام دامپزشکی)
به خوبی و خوشی کنار هم زندگی میکنند....
این داستان ادامه دارد....