حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: روزهای پایانی سال گذشته بود که کانون سراسری انجمنهای صنفی مسئولین فنی دامپزشکی و دستیاران، جداول حداقل حقوق و مزایای مسئولین نی بهداشتی و دستیاران دامپزشکی و همچنین مسئولین فنی دارویی و قرنطینه موضوع آیین نامه بند (ز) دامپزشکی در سال 1401 را منتشر کرد. متعاقب آن جداول دیگری توسط سازمان نظام دامپزشکی ابلاغ شد و بر این اساس حقوق ماهیانه دکتر دامپزشک از ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شد. به این بهانه به سراغ معاون بهداشت، آموزش و توسعه سازمان نظام دامپزشکی کشور رفتیم تا ارزیابی ایشان را در این خصوص جویا شویم.
«دکتر بهمن جاوید لامعی» در گفتوگو با حکیم مهر، ضمن اشاره به افزایش قابل توجه رقم دستمزد در سال جاری، درخصوص ضمانت اجرایی پرداخت حقوق میگوید: «مادامی که کارفرما و مسئول فنی با هم بنشینند و برخلاف تعرفه توافق کنند، کسی نمیتواند پشت پرده را ببیند و از این توافق جلوگیری کند. لذا یک بخشی از مساله برمیگردد به اینکه ما بهعنوان دامپزشک و کسی که میخواهد کار مسئول فنی انجام دهد، چه میکنیم. حالا اینکه ماده ۱۹ و مکانیسمهای مرتبط آن هم بهعنوان یک اهرم کمکی در این زمینه بتوانند وارد شوند، سازوکار خود را دارد و امیدواریم امسال در کنار سازمان دامپزشکی بتوانیم بهتر از هر سال دیگری در زمینه اجرای ماده ۱۹ عمل کنیم.»
وی ضمن اظهار خوشبینی نسبت به تعامل تمامعیار سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی در سال جدید، تصریح میکند: «رئیس محترم سازمان دامپزشکی از دل صنف دامپزشکی و مسائل صنفی دامپزشکی بیرون آمده و خودشان اشراف کامل به این حوزه دارند. دکتر آقامیری در سالهای گذشته تلاش بسیار کرده و من مطمئن هستم که با حضور و مدیریت ایشان وضعیت بسیار بهتری را شاهد خواهیم بود.»
حکیم مهر: آقای دکتر، ارزیابی شما از میزان ارقام تعیین شده بهعنوان حقوق مسئولین فنی چیست؟
در ابتدا سال نو را خدمت شما و همه خوانندگان پایگاه خبری حکیم مهر تبریک عرض میکنم و آرزوی بهترینها را برای خوانندگان این مصاحبه در سال جدید دارم.
درخصوص اعلام حداقل حقوق و مزایای مسئولین فنی بهداشتی و دارویی دامپزشکی در سال ۱۴۰۱ دو موضوع مطرح است؛ موضوع اول وقوع یک افزایش جهشی در پایه دستمزد است که توسط شورای عالی کار اتفاق افتاده و غیر از آن، نهاد دیگری در این فرایند دخالت نداشته است. در واقع یک افزایش جهشی در پایه دستمزدهاست که طبیعتا روی همه مشاغلی که حقوق آنها بر اساس آن پایه دستمزدی تعیین میشود، اثر میگذارد.
نکته دوم بحث ضرایب است که دو نوع نگاه در مورد آن مطرح است. ضرایب همانطور که از نام آن برمیآید، ضریب هستند و سازمان دامپزشکی هم قبلا با انجمن مسئولین فنی بر این باور هستند که ضرایب در هم ضرب شوند. در این میان برخی ذینفعان و دوستان معتقدند که فلسفه ضریب این است که مثلا شما اینقدر سابقه کار دارید و به ازای هر سال، به اندازه ضریب به حقوق شما اضافه میشود. یا شما عائله دارید و به ازای هر فرزند این قدر اضافه میشود. اما نکته اینجاست که این ارقام عموما کسری هستند و زمانی که در هم ضرب میشوند، کوچک میشوند که این ضرب کردن و کوچک شدن، خلاف منظور و هدف اعمال ضریب است. قرار بر این است ضرایب کمکحال آن حقوق شوند و حقوق را بالا ببرند؛ مثلا اگر کسی ۳ فرزند داشت، منطقی نیست که ضرایب آن در هم ضرب شده و موجب افزایش حقوق کمتری شود. اینجا یک اختلاف دیدگاه بود که سازمان دامپزشکی یک نظر داشت و سازمان نظام و به خصوص تعدادی از شوراهای استانی ما که در این موضوع پیشتاز بودند، نظر دیگری داشتند. در این میان نظر انجمن هم چیز دیگری بود، اما واقعیت امر این است که مرجع ذیصلاح وزارت کار است.
حکیم مهر: نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چیست؟
اخیرا اداره کل کار استان یزد اعلام کرده اند که این ضرایب باید با هم جمع و سپس ضربدر حقوق شوند و از نظر ما فصلالخطاب نظر اداره کار است. به هر حال وزارت کار تعیین کننده و مرجع تصویب و تعیین میزان حقوق و مزایاست. اینجا دو مساله خیلی ساده و روشن مطرح است که ما در آن نامهها هم به آن اشاره کردیم تفسیر اداره کل استان یزد صراحتا چنین است و آنها هم یک سیستم یکپارچه هستند و قاعدتا یک تفسیر منطقهای ارائه نمی دهند. در هر صورت اگر در آینده وزارت کار نظر دیگری ارائه کند، ما به آن پایبند خواهیم بود.
حکیم مهر: به نظر میرسد میزان افزایش حقوقها نسبتا بالاست. اگرچه این اتفاقی مبارکی برای مسئولین فنی تلقی میشود، اما آیا تحقق آن از نظر عملیاتی امکانپذیر است؟
اینکه رقم افزایش حقوقها خیلی بالاست، درست است اما باید این را هم در نظر گرفت که افزایش حقوقها در همه حوزهها اتفاق افتاده است. شما اگر مالک هر موسسه و کارخانه ای هم باشید، با توجه به جهشی که در پایه دستمزد داشتیم، با پرداخت اولین حقوق در فروردین ماه با افزایش هزینه قابل توجهی روبرو خواهید شد. آنچه مسلم است این است که هزینه جاری همه موسسات به شدت بالا میرود و تا جایی که بنده در خاطرم هست، این بیشترین درصد افزایشی است که تا امروز اتفاق افتاده است.
حکیم مهر: مساله بعدی بحث ضمانت اجرایی پرداخت این میزان دستمزد است. کمااینکه در سالهای گذشته بازخوردهایی که از سوی مسئولین فنی بهداشتی به حکیم مهر میرسید، حاکی از این بود که پرداخت این ارقام به صورت کامل انجام نمیشود.
اینکه این حقوق را میدهند یا نمیدهند، موضوع دیگری است؛ کمااینکه در یک کارخانه نیز الان پایه حقوق مثلا ۶ میلیون تومان شده است. اما اینکه آیا واقعا کارگران ۶ میلیون تومان میگیرند یا نه و اینکه کسی میتواند در آنجا نظارت کند که آیا ۶ میلیون تومان پرداخت میشود یا با ۳ تومان راضی شدهاند، مساله دیگری است که سازوکار خود را دارد. تا زمانی که بنده نوعی حاضر باشم چنین توافقی را صورت دهم و دریافتی کمتری داشته باشم، ۱۰ دستگاه نظارتی هم وارد عمل شوند، نمیتوانند موضوع را جمع کنند.
یعنی شما که کارفرما هستید و من مسئول فنی، تا زمانی که با هم بنشینیم و برخلاف این تعرفه توافق کنیم، کسی نمیتواند پشت پرده ببیند که ما چه کردیم و جلوی این کار را بگیرد. لذا یک بخشی از مساله برمیگردد به اینکه ما بهعنوان دامپزشک و کسی که میخواهد کار مسئول فنی انجام دهد، چه میکنیم. حالا اینکه ماده ۱۹ و مکانیسمهای مرتبط آن هم بهعنوان یک اهرم کمکی در این زمینه بتوانند وارد شوند، سازوکار خود را دارد و امیدواریم امسال با سازمان دامپزشکی بتوانیم بهتر از هر سال دیگری در زمینه اجرای ماده ۱۹ عمل کنیم.
لذا یکی از ضمانتهای اجرایی این است که خود ما نباید به این موضوع تن دهیم. وقتی یک کارفرما به بنده پیشنهاد میدهد و من قبول نمیکنم، به شما پیشنهاد میدهد و قبول نمیکنید اما نفر سوم قبول میکند، عدم پذیرش ما نیز دیگر آن اثر خود را از دست داده است. لذا یک بخش اتحاد و همراهی همه مسئولین فنی بهداشتی و کسانی است که در این موضوع فعالیت کنند و بخش دیگر هم البته به سیستم نظارت برمیگردد. نظارت واقعا تا یک جایی کارساز است و هیچوقت هیچ توافق پشت پردهای را نمیتوان با هیچ نظارتی کنترل کرد، بنابراین یک مقدار اتحاد و همدلی صنفی لازم است که همه در این زمینه ثابتقدم باشند و به هم کمک کنند.
از طرف دیگر هم امیدوارم آن سیستمی که بخواهد ماده ۱۹ را اجرایی کند، یک سیستم کارآمد، یکپارچه و هماهنگ در کشور باشد؛ یعنی به این شکل نباشد که ما بخواهیم در جایی آن را اجرا کنیم و بگویند چرا در فلان جا اجرا نمیشود. انشاالله بتوانیم یک هماهنگی ایجاد کنیم و امسال در این زمینه سال بهتری داشته باشیم.
حکیم مهر: با توجه به مدیریت جدید سازمان دامپزشکی و سابقه فعالیتهای صنفی دکتر آقامیری در نظام دامپزشکی، چقدر خوشبین هستید که این تعامل در سال جدید، شکل بگیرد؟
من بسیار خوشبین هستم. چون رئیس محترم سازمان دامپزشکی از دل صنف دامپزشکی و مسائل صنفی دامپزشکی بر آمده و خودشان اشراف کامل به این حوزه دارند. دکتر آقامیری در سالهای گذشته تلاش بسیار کرده و من مطمئن هستم که با حضور و مدیریت ایشان وضعیت بسیار بهتری را شاهد خواهیم بود.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.