حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: آیا میتوان برای مسئول فنی دامپزشکی پروانه پارهوقت صادر کرد تا بتواند به شکل همزمان در چند مرکز مشغول به کار شود و حقوق خود را طبق تعرفه و به صورت اشتراکی از مراکز تحت پوشش خود بگیرد؟ این سؤالی بود که خبرنگار حکیم مهر از معاون بهداشت، آموزش و توسعه سازمان نظام دامپزشکی کشور پرسید.
«دکتر بهمن جاوید لامعی» معتقد است که در بعضی موارد علیالخصوص در مراکز با تولید کم که امکان جذب یک مسئول فنی تماموقت با تعرفه قانونی را ندارند، شاید بشود تدابیری اندیشید که نظارت به صورت تیمی یا از طریق شرکتهای بهداشتی یا مسئول فنی که با نظارت سازمان، رسیدگی به چند مرکز کوچک را عهدهدار باشد، انجام شود. اما همین اقدام هم در اختیار سازمان دامپزشکی است.
حکیم مهر: آقای دکتر، آیا مسئولین فنی بهداشتی میتوانند به صورت پارهوقت در مراکز تولید فراوردههای دامی یا کشتارگاهها یا اصطلاحا در مراکز موضوع ماده ۵ حاضر شوند؟ آیا در قانون چیزی تحت عنوان مسئول فنی پارهوقت وجود دارد؟
تمام ضوابط و شرایط به کارگیری مسئولین فنی در مراکز مختلف برعهده سازمان دامپزشکی است و در واقع این سازمان دامپزشکی است که میتواند در این خصوص اظهار نظر کند. اما طبیعتا در بعضی موارد علیالخصوص در مراکز با تولید کم که امکان جذب یک مسئول فنی تماموقت با تعرفه قانونی را ندارند، شاید بشود تدابیری اندیشید که نظارت به صورت تیمی یا از طریق شرکتهای بهداشتی یا مسئول فنی که با نظارت سازمان، رسیدگی به چند مرکز کوچک را عهدهدار باشد، انجام شود. اما همین اقدام هم در اختیار سازمان دامپزشکی است.
حکیم مهر: آیا چیزی تحت عنوان پروانه پارهوقت مسئول فنی میتواند وجود داشته باشد؟
مسئولین فنی بهداشتی به نوعی نمایندگان حاکمیت محسوب میشوند و لذا پروانه خود را نیز از سازمان دامپزشکی کشور میگیرند.
حکیم مهر: در قانون چه چیزی آمده است؟ به هر حال برخی مراکز وجود دارند که در حوزه فرآوردههای خام دامی کار میکنند اما ظرفیت آنها آنقدر بزرگ نیست که بشود یک مسئول فنی به طور کامل عهدهدار آنجا شود و حقوق خود را نیز بر اساس تعرفه بگیرد. آیا امکان دارد که یک مسئول فنی برای چند مرکز به کار گرفته شود و همه آنها را پوشش دهد که هر کدام از آنها بخشی از حقوق را پرداخت کنند؟ آیا قانونی هست؟
این موضوع قبلا هم بارها در سازمان دامپزشکی کشور مطرح شده است. در واقع در این زمینه به اصطلاح پیچیدگیهای خاصی وجود دارد. مثلا ما خیلی راحت میگوییم که ۴ مرکز با هم و هر کدام ۲۵ درصد حقوق مسئول فنی را پرداخت کنند. اما از نظر تامین اجتماعی ۴ کارگاه نمیتوانند یک نفر را استخدام کنند و هر کدام یکچهارم حق بیمه را بپردازند، لذا خیلی راحت نمیتوان در مورد آن تصمیمگیری کرد و من این مساله را درک میکنم که اگر تاکنون اتفاق نیفتاده، به دلیل همین مشکلات و پیچیدگیها باشد.
حکیم مهر: آیا خودتان موافق این رویه هستید؟
بحث موافقت نیست. بحث این است که واقعا راه حل عملیاتی چیست؟ من فکر میکنم که در عمل باید واحدهای کوچک، واحدهای با تولید کم و واحدهای با ساعت کاری کم که واقعا برایشان امکانپذیر نیست که بخواهند از نظر عملیاتی مسئول فنی تماموقت داشته باشند، اولا استفاده از همکاران پیرادامپزشک را اگر سازمان صلاح بداند، در دستور کار قرار دهند. به هر حال در حوزه نظارتی که در کشتارگاهها یا مراکز بستهبندی هست، میتوان از پتانسیل اشخاص حقوقی مثل شرکتها استفاده کرد. یعنی شرکتها عهدهدار نظارت تعدادی از واحدهای کوچک شوند و واحدها را به صورت تیم پوشش دهند. دستگاههای دولتی هم بر کار این شرکتها و مجموعه دستاندرکاران آن نظارت کنند.
اینها راه حلهایی است که میتوان روی آن فکر کرد. اما باز به هر حال باید منتظر ماند و دید که سازمان دامپزشکی در این موارد چطور عمل میکند و به چه نتیجهای خواهد رسید؟ واحدهای بزرگ و واحدهای با تولید بالا که تکلیفشان مشخص است. اما بیشتر واحدها کوچک هستند و با تولید و ساعت کاری کم که تعداد آنها هم خیلی زیاد است. اینها شاید به نوعی موجب مشکل باشند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.