حکیم مهر: ویروس H5N1 عامل بیماری آنفلوانزای فوقحاد پرندگان، کاندیدای جدی ایجاد بیماری ایکس محسوب میشود.
به گزارش حکیم مهر، «دکتر سید حسین حسنزاده» در نخستین روز از دهمین کنگره بینالمللی سلامت در حوادث و بلایا که در مرکز همایشهای رازی برگزار شد با اشاره به این نکته تاکید کرد: برابر اعلام سازمان بهداشت جهانی، پاندمی دیگری در راه است ولی زمان وقوع آن دارای عدمقطعیت است. شواهد نشان میدهد که پاندمی زودتر از تصور ما رخ خواهد داد و تلفات آن، بسیار بیشتر از کرونا پیشبینی شده است.
این پژوهشگر آیندهپژوهی افزود: سازمان بهداشت جهانی 9 عامل ویروسی را در لیست اولویتدار خود برای تحقیق و توسعه قرار داده است که در این لیست عوامل کووید، تب کریمه-کنگو، ایبولا و ماربورگ، لاسا، مرس و سارس، نیپا و هنیپا، تب دره ریفت، زیکا و یک بیماری ناشناخته با عنوان بیماری ایکس به چشم میخورد.
وی با اشاره به اینکه به احتمال زیاد تغییرات زیستمحیطی، پیشران اصلی پاندمی آینده بیماری ایکس خواهد بود، تاکید کرد: 25 خانواده ویروسی، کاندیدای کسب عنوان بیماری ایکس هستند که از بین آنها آنفلوانزای فوقحاد پرندگان، کاندیدای جدی این لیست محسوب میشود.
دکتر حسنزاده خاطر نشان کرد: شواهدی از قبیل گسترش سریع و عامل تلفات میلیونها پرنده اهلی و وحشی از سال 2020، تهاجم ویروس به پستانداران اهلی، وحشی و حتی دریایی، حملهور شدن ویروس به گاوداریهای 15 ایالت آمریکا و سرایت آن به انسان نشان میدهد که ویروس موتاسیونیافته در حال چرخش است و جامعه جهانی در وضعیت هشدار قرار دارد.
دکتر حسنزاده با اشاره به اینکه بیش ا ز 17 سند و قانون و بیش از 9 ساختار حاکمیتی در حکمرانی تهدیدات زیستی در کشور احصا شدهاند، افزود: همپوشانیها و موازیکاریهای موجود، امکان مدیریت یکپارچه تهدیدات زیستی را کاهش میدهد.
وی با اعلام نتایج تحلیل مضامین نقشه راه مقابله با بلایای طبیعی متعلق به وزارت بهداشت، برنامه ملی کاهش خطر حوادث و سوانح مدیریت بحران کشور و برنامه ملی کنترل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، خاطر نشان کرد: اسناد وزارت بهداشت در حوزه تحلیل ذینفعان خارجی و تعیین میزان تاثیرگذاری آنها، اسناد و ساختار وزارت جهاد کشاورزی در حوزه اسناد راهبردی، تعارض منافع سازمانی و ساختاری و اسناد وزارت کشور در تعیین دستگاههای مسئول، همکار و پشتیبان در مدیریت بحران دارای نواقص جدی هستند. تعارض منافع بین دستگاهی، نقطه مشترک همه این اسناد و اجرای آنها در وزارتخانههای یاد شده است که بر همکاریهای بینبخشی سایه میافکند
وی پیشنهاد کرد: برای رسیدن به یک نظام مطلوب حکمرانی در مقابله با بیماریهای واگیر، بازنگری در اسناد راهبردی برای عملیاتیکردن همکاریهای بینبخشی، رفع تعارض منافع سازمانی، تغییر رویکرد انفعالی به رویکرد پیشدستانه و توجه به الزامات نظریه سلامت واحد ضروری به نظر میرسد.
سپاس
۱. سازمان دامپزشکی واردات واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان H1N1 با همکاری وزرارت بهداشت برای دامپزشکان، دامپروران و کارکنان شاغل در صنعت دامپروری و صنایع وابسته و افراد درگیر در مراقبت و نظارت بر حیات وحش به عنوان طرح واکسیناسیون پیش پاندمی در دستور کار خود باید قرار دهد.
۲. انستیتو پاستور و موسسه رازی باید در این اقدام مشترک طراحی، اکتساب دانش فنی، پیش تولید و ذخیره سازی واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان H1N1 همراه با انفلوانزای فصلی یا مجزا را برای آینده نزدیک به میزان ۲۰۰ میلیون دز را برنامه ریزی نماید