حکیم مهر: سرپرست اداره کل دامپزشکی استان سمنان از اجرای طرح پایلوت نسخهنویسی الکترونیکی دامپزشکی در این استان خبر داد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان سمنان، «دکتر سعید دهقانی» افزود: سامانه نسخه نویسی الکترونیکی با هدف کنترل و مدیریت مصرف نامتعارف انواع دارو و آنتی بیوتیکها و مدیریت کنترل دارو و واکسنهای تجویزی به جهت در دسترسی ساده و آسان و سیستمیتیک بهره برداران از سامانه مذکور در این استان راه اندازی گردیده است.
وی در ادامه گفت: این سامانه دو دستاورد مهم داشته است؛ نخست آنکه در راستای نسخهنویسی الکترونیکی در زنجیره تولید و درمان دام به ویژه در حیواناتی که محصولات آنها مانند گوشت و شیر برای مصرف انسانی استفاده میشود، میتواند در رصد و پایش باقیماندهها بهعنوان یک ابزار کمکی نقش داشته باشد و همچنین زمانی که نسخهنویسی الکترونیکی اجرا میشود روند مصرف دارو نظاممندتر شده و تحت کنترل قرار میگیرد.
دکتر سعید دهقانی تصریح کرد: دستاورد دوم اینکه داروهایی شامل آنتیبیوتیک، هورمونها و واکسنهای دام، طیور، آبزیان و زنبور عسل به عنوان داروهای استراتژیک در این سامانه قرار گرفتهاند و نسخهنویسی برای آنها الزامی شده است. این فرآیند باعث میشود که مصرف این داروها کاملاً به صورت مستند ثبت گردیده و قابل رهگیری باشد و در نتیجه عرضه داروهای خارج از شبکه و یا قاچاق به حداقل میرسد.
در پایان دکتر دهقانی اضافه نمود: از جمله نقاط عطف این طرح ردیابی میزان مصارف انواع دارو و واکسنهای مورد مصرف بهره برداران در جامعه هدف به منظور اعمال نظارتهای حاکمیتی بر مصرف انواع دارو و واکسن دامپزشکی خواهد بود.
مردم کم بدبختی دارن
هر روز یه تز جدید
بابا یکم فکر کنید
زورتون به ..... نمیرسه میگیرید از .......ش
در این گزارش، “پیشبینیهای تئوریک و ایدهآلگرایانهای” که بر روی کاغذ طراحی شدهاند، به عنوان نتایج و دستاوردهای عملی معرفی شدهاند. در حالی که اجرای چنین سیستمهایی در “سطح ملی نیازمند زیرساختهای گسترده، پذیرش از سوی بهرهبرداران و نظارت مستمر و دقیق” است، اما هیچگونه اطلاعات و شواهدی در خصوص نحوه عملکرد این سامانه، “مشکلات اجرایی، چالشهای احتمالی، هزینههای تحمیلشده به دامپزشکان و مراکز درمانی، و میزان پذیرش از سوی داروخانهها و کلینیکها” ارائه نشده است.
“نقدهای اساسی که به این طرح وارد است، شامل موارد زیر میشود:”
1. “عدم ارزیابی عملی پیش از اعلام موفقیت:” هنوز “زمان کافی” برای بررسی اثربخشی و کارآمدی این سیستم سپری نشده است. ادعای کنترل مصرف آنتیبیوتیکها و مدیریت بهینه داروها، در حالی مطرح میشود که هیچ داده آماری و مستندی برای تأیید این مسئله ارائه نشده است.
2. “چالشهای اجرایی در داروخانهها و مراکز دامپزشکی:” اجرای چنین سیستمی، در حالی که بسیاری از داروخانههای دامپزشکی و مراکز واکسیناسیون به “نحوه عملکرد آن و پیامدهای آن آگاهی کافی ندارند”، میتواند “مشکلات متعددی” از جمله کند شدن فرایند خدمات، افزایش هزینههای اجرایی، و کاهش دسترسی دامداران به داروها را به همراه داشته باشد.
3. “امکان تحمیل هزینههای اضافی و کاهش دسترسی به دارو:” مشخص نیست که این سامانه “چه هزینههایی را برای دامپزشکان، داروخانهها و دامداران” ایجاد میکند. در صورتی که این فرآیند منجر به “کاهش دسترسی سریع دامداران به داروها و واکسنها” شود، میتواند نتیجهای معکوس داشته باشد.
4. “ضعف نظارت بر قاچاق و عرضه داروهای خارج از شبکه:” ادعای کاهش عرضه داروهای قاچاق و غیرمجاز از طریق ثبت الکترونیکی، نیازمند یک “سیستم نظارتی قوی و اجرایی” است. بدون نظارت مستمر، این سامانه صرفاً به “یک سامانه تشریفاتی و بوروکراتیک” تبدیل خواهد شد که مانع اصلی، نه برای متخلفان، بلکه برای دامداران و دامپزشکان قانونی خواهد بود.
در مجموع، اعلام موفقیت یک طرح پایلوت در همان روزهای اولیه اجرای آن، بدون ارائه مستندات عینی و بررسی پیامدهای آن در بلندمدت، “بیشتر به یک تبلیغ اداری شباهت دارد تا یک گزارش واقعی از یک دستاورد ملی”. اجرای چنین سیستمهایی نیازمند “زمان، نظارت دقیق، اصلاحات مداوم، و پذیرش واقعی از سوی فعالان حوزه دامپزشکی” است. تا زمانی که این ارزیابیها بهطور علمی و عملی انجام نشود، نمیتوان آن را یک “دستاورد واقعی” دانست.