حکیم مهر - کتاب "گاوهای شیری : تغذیه کاربردی و پیشگیری از بیماریهای متابولیک" توسط انتشارات دانشگاه شیراز منتشر شد.
مؤلف این کتاب دکتر مهدی محبی، دامپزشک متخصص و دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز است.
وی در پیشگفتار کتاب خود نوشته است :
" در خلال سده بیستم میلادی، در پی پیشرفتهای گسترده در شاخههای گوناگون علمی بهویژه ژنتیک و بهنژادی، تولید شیر گاو افزایش فراوانی یافته است. میانگین تولید شیر گاوها در سال 1900 میلادی کمتر از 2 تن در سال بود اما اکنون بسیاری از گاوهای شیری، تولیدی بیش از 11 تن در سال دارند (به حسابی سرانگشتی 5/5 برابر). همراه با افزایش تولید، نیازهای غذایی گاو افزایشی چشمگیر یافته است تا جایی که فراهم کردن آن دشوار و حتی در برخی مراحل چرخه شیردهی نشدنی است. بیماریهای متابولیک بازتابی از فراهم نشدن نیازهای غذایی و ناهماهنگی در متابولیسم مواد مغذی هستند. این بیماریها امروزه شایعترین بیماریها در گلههای گاو شیـری هستند، زیانهای اقتصادی فراوان و دیرپایی دارند و حتی زمینهساز دیگر بیماریها نیز میشوند. گذشته از دشواری در فراهم آوردن نیازهای غذایی، دیگر کاستیهای تغذیهای (مانند روشهای اجرایی) نیز در شمار سببها و عوامل مستعد کننده بیماریهای متابولیک هستند. پیشگیری از این بیماریها در گرو تدوین یک راهبرد جامع مدیریتی، با نگاه ویژه به مدیریت تغذیه است.
این کتاب بر آن است که با نگرشی کاربردی به تغذیه گاوهای شیری، راههای اصلی پیشگیری از بیماریهای متابولیک را بیان نماید. بخشی از مطالب این کتاب پیش از این در کتاب "بیماریهای متابولیک گاوهای شیری: سببها، پیامدها، پیشگیری" به وسیله انتشارات دانشگاه شیراز منتشر شده است. کتاب کنونی، آموزش یکپارچه پایههای تغذیه و بیماریهای متابولیک را در نظر دارد و امید است که در زمینه دستیابی به اهداف خود کارآیی لازم را داشته باشد. مخاطبین اصلی این کتاب دانشجویان دامپزشکی و دامپزشکان شاغل در صنعت گاو شیری هستند اما تلاش بر این بوده است تا مطالب به گونهای تنظیم شوند تا دیگر علاقهمندان نیز بتوانند از آن سود جویند. امید است رویکردهای ویژه این کتاب، بتواند در افزایش توانمندیهای دامپزشکان و هماندیشی هر چه بیشتر آنان با مدیران گلههای گاو شیری و متخصصین علوم دامی مؤثر افتد. توجه علاقهمندان بهویژه دانشجویان گرامی به این نکته جلب میشود که پیشگیری از بیماریهای متابولیک، همچون دیگر عرصههای فعالیت حرفهای دامپزشکی، زمانی موفق خواهد بود که شرایط اقتصادی و ویژگیهای مدیریتی هر گاوداری، با نگاهی اپیدمیولوژیک به درستی ارزیابی شود و آنگاه برنامهای جامع برای اجرا در همان گاوداری فراهم گردد. برنامهای وجود ندارد که بتوان آن را در همه گاوداریها با موفقیت اجرا کرد. تعمیم نسنجیدهی یک برنامهی موفق به دیگر گاوداریها، بیشتر به شکست میانجامد.
همکاری و همفکری شورای پژوهشی دانشکدهی دامپزشکی و شورای انتشارات دانشگاه شیراز را در زمینهی داوری و انتشار این کتاب سپاس میگویم. محبتهای دوست گرانقدرم، آقای دکتر کامران شریفی، دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد در زمینه ویراستاری علمی کتاب را ارج مینهم. همکاران ارجمندم آقایان دکتر سید مرتضی آقامیری و دکتر امین تمدن به ترتیب در تصحیح پیوستها و تنظیم منابع کتاب اینجانب را یاری رساندهاند. از درگاه پروردگار یکتا کامیابی و سرافرازی این عزیزان را خواستارم."
فهرست مطالب مختلف کتاب نیز بدین شرح است :
فهـــرســت
فصـل یکـم: مفاهیــم پـایـه | ||
|
| |
1) مفاهیم پایهی تغذیه |
3 | |
|
غذا، مواد مغذی |
3 |
|
نقش های بنیادین مواد مغذی |
4 |
|
جیره، جیرهی متعادل |
5 |
|
غذاهای دامی |
7 |
|
ساختار جیرهی گاوهای شیری |
12 |
|
روشهای مصرف غذاهای خشبی |
13 |
|
هضم شیمیایـی و میکروبی |
16 |
|
چند نکته برای تهیه و ارزیابی جیرههای غذایی |
17 |
|
|
|
2) مفاهیم پایهی بیماریهای متابولیک |
25 | |
|
اهمیت بیماریهای متابولیک |
26 |
|
سبب شناسی و پاتوفیزیولوژی مشترک |
26 |
|
جمعیتهای حساس |
26 |
|
عوامل مستعد کننده |
28 |
|
لزوم برنامههای مشترک پیشگیری |
لینک کپی شد انتشار یافته: ۳ در انتظار بررسی: ۰ غیر قابل انتشار: ۰ از کجا میشه تهیه کرد....؟ سلام.امکانش هست که چند نمومه از سوالاتی که برای امتحان از این کتاب طرح شده است رو به این ایمیل بفرستید از زحمتهای شما خیلی خیلی متشکرم آقای دکتر نظر شما |