حکیم مهر - فیلم مستند "غروب خجیر" پیش از ظهر یکشنبه 17 دی ماه سال جاری از شبکه چهار سیما پخش شد.
در این مستند دکتر ایمان معماریان، دامپزشک شاغل در زمینه حیات وحش در پی تشخیص و سپس تأیید تشخیص ابتلای یک رأس میش به کیست انگل سنوروس سریالیس بود.
این انگل عمدتاً در سگسانان مشاهده میشود و ابتلای این میش از موارد نادر در این زمینه است. به گفته دکتر معماریان این انگل قابل انتقال به انسان هم هست.
پایش میش مبتلا و مشاهده علائم بالینی
تهیه رادیوگراف از حیوان مبتلا
سی تی اسکن حیوان مبتلا
تأیید تشخیص در سی تی تهیه شده از حیوان
دکتر معماریان از تصمیم برای راحت کردن حیوان مبتلا (یوتانایز کردن) میگوید. به عقیده وی این بیماری درمانپذیر نیست و میش مبتلا را آزار میدهد.
کالبدگشایی حیوان پس از یوتانایز کردن
لارو نوزاد تنیا سریالیس
کیست در بافت مغز حیوان پس از کالبدگشایی مشخص است
به گفته دکتر معماریان به دلیل شکل قرارگرفتن پروتواسکولکسها کیست از نوع سنوروس سریالیس و نه سربرالیس است.
حیوان دو کیست (یکی کوچکتر از دیگری) در مغز خود داشت.
کیست با پروتواسکولکسهای سنوروس سریالیس
خواهشمندم در صورت امکان در رابطه با 2 سوال زیر توضیحاتی ایراد فرمایید.
1- میزبان اصلی یا نهایی که کرم بالغ در روده باریک آن تشکیل می شود سگ سانان است و فرم سنوروس و بیماری سنوروزیس مربوط به مرحله متاسستود انگل است که در نشخوارکنندگان، جوندگان و گاهاً در انسان دیده می شود. با توجه به شیوع انواع سنوروزیس از جمله سربرالیس و گایگری در نشخوارکنندگان کوچک ایران و مشاهده نوع سریالیس در جوندگانی همچون خرگوش بخصوص در نواحی قاره اروپا، چگونه بدون انجام آزمایشات مولکولی به این صراحت مدعی سنوروس سریالیس گردیده اید؟
2- با توجه به اینکه در تشخیص مرفولوژیکی کیستهای سنوروس تجمعی قرار گرفتن اسکولکسها و قرار گرفتن در سطوح داخلی و خارجی مشاهده می شود، مهمترین ویژگی تعداد و اندازه قلابهای اسکولکسها می باشد که اشاره ای به آن نشده؟ هر کیست حاوی تعداد زیادی اسکولکس می باشد (مولتی اسکولکس) هر اسکولکس واجد ردیف قلابی است که به راحتی پس از فعال سازی با صفرا در معرض دید قرار می گیرد و با رنگ آمیزی خاص به همراه میکرومتری در تشخیص بکار برده می شود.