کد خبر: ۱۲۳۴۱
حکیم مهر - ماهی قرمز یا حوض یکی از زیباترین و اولین ماهیانی است که به دست بشر اهلی شده و جزو خانواده کپور‌ ماهیان است که قدمت آن به بیش از 1600 سال قبل و دوران امپراطوری چین باستان می‌رسد و در ایران نیز امسال جشن 81 سالگی می‌گیرد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، ماهی قرمز در زمان امپراطوری تانگ اصلاح نژاد و در زمان امپراطوری سانگ در استخر پرورش داده شد. در سال 1502 این ماهی زیبا به ژاپن و سپس به اروپا، آمریکای شمالی و تمامی نقاط دنیا معرفی شد و در حال حاضر بیش از 100 نوع زیبا از این ماهی وجود دارد.

گرچه چینی‌ها این ماهی را برای افزایش برکت زندگی و تولید به مزارع برنج وارد کرده و اروپاییان آن را تا سال‌ها به عنوان کادویی گران قیمت به سران دیگر کشور‌ها هدیه می‌دادند اما ایرانیان این ماهی را به عنوان نماد شادی، سرزندگی و برکت وارد سفره‌های هفت‌سین خود کردند.

اما چگونگی نگهداری این ماهی و رها کردن آن پس از پایان ایام نوروز موضوعی است که هر ساله مسئولان دامپزشکی راهکارهایی را برای آن مطرح می‌کند؛ امسال نیز کاظم عبدی – مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشکی - در این باره به ایسنا گفت: توصیه می‌شود مردم ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل شهرداری و دامپزشکی تهیه کرده و از فروشندگانی که در محل و شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی این موجود زنده را راعرضه می‌کنند، خودداری کنند.

وی با بیان اینکه هنگام خرید، ماهی قرمزی را که دارای ظاهر، تحرک مناسب و شنای متعادل باشد را انتخاب کنید، افزود: مردم باید از خرید ماهیانی که دارای نشانه‌هایی مانند باله‌های تاخورده و جمع شده، لکه‌های پنبه مانند در اطراف دهان یا سطح بدن، بدن رنگ پریده و لکه ‌لکه شده، زخم یا لکه‌های سفید متمایل به خاکستری یا قرمز روی سطح بدن، خوردگی و ساییدگی در لبه باله‌ها، پولک‌های ریخته شده، بیرون‌زدگی چشم‌ها به صورت یک یا دوطرفه و بی‌قراری به گونه‌ای که ماهی پیوسته بدن خود را به اطراف می‌مالد، خودداری کنند.

مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشکی درباره چگونگی نگهداری ماهی قرمز نیز عنوان کرد: برای نگهداری طولانی‌مدت ماهیان قرمز مثلا در خانه و کنار سفره‌های هفت سین مقدار آب مورد نیاز هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر است و آب تنگ باید یک تا دوبار در هفته تعویض شود. همچنین از شن و ماسه‌های رنگی و تیز جهت تزیین آکواریوم‌ها و تنگ‌های ماهیان پرهیز شود.

عبدی ادامه داد: شست‌وشوی دوره‌ای آکواریوم‌ها، ضدعفونی و گندزدایی آن‌ها باید با محلول‌های نمک طعام، ترکیبات آمونیوم به مدت یک تا 15 دقیقه صورت گیرد.

وی با تاکید بر ضرورت استفاده از دستکش به ویژه برای افراد حساس یا دارای سوابق آلرژی، گفت: شست‌وشوی کامل دست‌ها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب یا ماهیان زینتی ضروری است. همچنین کودکان باید از دست‌زدن به ماهیان خودراری کنند.

مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشکی افزود: ماهی قرمز بایستی با غذاهای کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات تغذیه شود و بهتر است که غذا در سطح آب شناور بماند. استفاده از غذای آماده بهتر است و این غذاها باید یک یا حداکثر دوبار در روز و به اندازه‌ای باشد که در مدت یک تا دو دقیقه مصرف شود.

عبدی گفت: مردم در صورت عزیمت به مسافرت یا ترک منزل باید ماهیان را در اماکن مجاز مشخص شده در پارک‌های سطح شهر رها کرده یا آنها را به اقوام خود هدیه کرده یا به آکواریوم‌داران تحویل دهند.

وی افزود: ماهیان قرمز به دلیل ضعیف‌بودن سیستم ایمنی‌شان نباید در منابع آبی رها شوند چرا که ممکن است به بیماری‌های مختلف یا اختلالات نژادی مبتلا شده باشند و محیط خود را آلوده کنند.

به گفته عبدی باید از قرار‌دادن آکواریوم‌ها یا تنگ‌های ماهی جلوی نور مستقیم آفتاب‌، کنار شومینه‌ها و داخل آشپزخانه خودداری کرد.

وی درباره چگونگی دفن ماهیان قرمز نیز گفت: ماهیان زینتی و قرمز باید دفن بهداشتی شوند؛ به گونه‌ای که پیش از ریختن خاک روی آنها باید ابتدا مقداری آهک، وایتکس یا دیگر مواد ضد عفونی کننده روی آنها ریخت.

 

خبر مرتبط :

نظر شما
ادامه