حکیم مهر - یک روز بعد از مسابقه استقلال – تراکتور، نه حضور 40 هزار نفر از طرفداران تیم تبریزی در ورزشگاه آزادی اهمیت داشت و نه از دست رفتن اولین فرصتی که مدیران باشگاه استقلال برای متحول ساختن تیم به صمد مرفاوی داده بودند. یکی از خبرگزاریها تصویری از این مسابقه منتشر کرد که وسعتش از حوزه ورزش بیرون میزد. تصویر کبوتری سر بریده روی پیست دوومیدانی ورزشگاه آزادی حاشیهای بود که متن این مسابقه فوتبال را تحت تاثیر قرار داد.
جریان از این قرار بود که کبوتری به رنگ قرمز از سمت هواداران تراکتور به سمت هواداران استقلال پرواز کرده بود. از بخت بد، این کبوتر به دست یکی از هواداران بیرحم استقلال افتاده بود و این هوادار در یک حرکت عجیب و غریب سر کبوتر قرمز را از تن جدا کرده و روی پیست پرتاب کرده بود. گرچه وقوع چنین حادثهای در ورزشگاه اتفاقی جدید نیست اما گرفتن عکس از بدن بیجان کبوتر هیاهویی در حوزههای خارج از ورزش ایجاد کرد.
حاشیههای ناامنگاهی تشخیص برایمان سخت میشود. این هم از آن داستانهایی است که نمیدانیم اصل و فرع قصه کجاست و به خودمان میآییم و نگاه میکنیم حاشیهها برایمان جذابترند.
اما بهای این جذابیتها را به جنجالی بودنشان نمیبخشیم و ماجرا از همین نقطه سر درازی پیدا میکند. عصر جمعه گذشته اگر طرفدار یکی از تیمهای استقلال یا تراکتورسازی تبریز بودید حتما صحنه جدا شدن سر کبوتری قرمز را به دست طرفداران آبی دیده اید اگر هم اهل فوتبال نباشید باز سر و صدای جدا شدن سر از بدن این کبوتر این قدر در هفته گذشته زیاد بوده که خبرها به گوشتان رسیده باشد.
جنجالی شدن مرگ این پرنده به خاطر عکسهایی بود که لحظه به لحظه حادثه را ثبت کرده بود. مهدی ابراهیمی عکاس 19 سالهای بود که لنز دوربینش به موقع زوم شد روی پرندهای که نگاه را با خودش برده بود.
به گفته این عکاس این اتفاق بارها در مسابقات مختلف در ورزشگاه آزادی رخ داده است اما این بار خودش هم نمیداند چرا بریدن سر این پرنده که از نگاه دوربین پنهان نشده تا این حد دل همه را به درد آورده. «بعد از گل استقلال بود که طرفداران تراکتور سازی از شادی کبوتر قرمزی را در هوا رها کردند.
کبوتر از سنگینی رنگ روی بالهایش نتوانست پرواز کند. در هوا زیگ زاگ بال میزد و من هر طور بود دنبالش کردم و در نهایت آن عکسها را از کنده شدن سرش گرفتم.»
پرنده بیپرندهاین اما تنها آغاز ماجرا بود. دوستداران حیوانات که شاید چندان در حال و هوای ورزشگاهها نبودند، با منتشر شدن عکسهای کبوتر سر بریده تازه در جریان یک فاجعه قرار گرفتند. در هفته گذشته واکنشها به این اتفاق کم نبود.
انجمن حمایت از حیوانات ایران که عضو جامعه جهانی حمایت از حیوانات است در گذشته هم به موقع حضور خود را نشان داده بود. البته این انجمن نیازی به بهانه ندارد که با دیدن چنین صحنههایی از مرگ یک پرنده وارد عمل شود.روز بعد از این بازی بود که
بیانیهای از طرف این انجمن به دست مسئولان باشگاه استقلال،نیروی انتظامی و مسئولان ورزشگاه آزادی رسید و این حرکت را از طرف حامیان حیوانات محکوم کرد. رئیس این انجمن- دکتر سید جاوید آلداوود استاد دامپزشکی دانشگاه تهران- در این بیانیه از کبوترها به عنوان نمادی از صلح و دوستی در دنیا نام برد و سازمان برگزار کننده لیگ و کمیته انضباطی فوتبال را که خودشان را متعهد به اجرای منشور اخلاقی میدانند موظف دانست از تمام توان خود برای جلوگیری از چنین اتفاقهایی استفاده کنند.
در بخشی از این نامه آمده: «آیا به راستی نیروهای محترم انتظامی که توانایی کنترل دهها هزار تماشاگر و ورود ترقه را دارد نمیتواند از ورود این کبوتران به ورزشگاه جلوگیری کند؟» با طرح این سوال در ذهنها بود که صحبتها به سردار علی بابایی - فرمانده تیپ پاسداران ناجا و مسئول امنیت و برگزاری بازیها - رسید.
آسمان امن و امان است«در ورزشگاه آزادی طرفداران تیمها در بازیهای مهم و حساس در دو مرحله بازرسی بدنی میشوند؛ یک بار زمان خرید بلیتها و بار دیگر جلوی در ورودی تونل ها. هر وسیلهای هم قابلیت پرتاب شدن یا آتش زدن را داشته باشد مثل بطری آب و میوه و روزنامه از تماشاچیان گرفته میشود.» اینها گفتههای سردار بابایی درباره مسائل امنیتی ورزشگاه آزادی است، اما وقتی صحبت از کبوترهای آزادی شد که عمرشان از 90 دقیقه زمان فوتبال هم کمتر است بابایی از این اتفاق برای اولین بار در ورزشگاه آزادی یاد کرد و گفت هیچ وقت قبل از این حادثههایی از این دست را نداشتهاند و در آینده هم این اتفاق تکرار نمیشود.
البته دلیل قاطعیت سردار بابایی در اعلام این خبر هم مشخص است: «از این به بعد با آوردن پرندهها به ورزشگاه برخورد جدی میشود.» به این ترتیب ورود پرندهها به ورزشگاه هم ممنوع میشود. این البته خواستهای بود که انجمن حمایت از حیوانات از نیروی انتظامی داشت.
آزادی کبوتر برای بردبا توجه به بیانیه سازمان حمایت از حیوانات در این بین باشگاه استقلال هم ساکت نماند و با گذاشتن مطلبی در سایت رسمی این باشگاه واکنش خود را نسبت به این جریان نشان داد و این حرکت را غیراخلاقی و از سر بریدن این پرنده به جرم رنگی بودن بالهایش ابراز تاسف کرده و حتی در این مورد خطاب به مردم گفت: «شرمساریم!» با این همه جریان پرواز کبوتران در آزادی شکل دیگری به خود گرفته است. بازیکنان استقلال به جبران حرکت زننده یکی از هوادارانشان، در مسابقه با استیل آذین در دستهای خود کبوتر داشتند و در آغاز بازی به جای گل آنها را به سمت هوادارانشان فرستادند. استقلال آن بازی را برد و از بحران خارج شد. ظاهرا این آزاد کردن کبوتر برای آبیها خوش یمن بود و آنها قصد دارند این حرکت را در بازی روز چهارشنبه 14 بهمن مقابل پرسپولیس هم تکرار کنند و پیروز از زمین خارج شوند.
بههرحال با توجه به واکنشهای طرفداران محیطزیست و حرفهای سردار بابایی، باید دید بار دیگر پرواز کبوتران در آزادی را میبینیم یا ورود کبوتر به آزادی تا همیشه ممنوع شده است.
حالا که هنوز در حال و هوای کبوتران آزادی هستید، میشود
به حرفهای عبدالرضا باقری، مدیر روابط عمومی انجمن حمایت از حیوانات رسید که جلوگیری از کشتارسگهای ولگرد و طرح عقیم سازی گربهها برای کنترل تعدادشان به خرج این NGO را یادمان میآورد.
باقری فعالیت NGOها را در ایران با این روند بسیار سخت توصیف میکند: «
در مقابل این اتفاقها انجمن قدرت اجرایی ندارد و تمام تلاش خود را برای فرهنگسازی در این زمینهها میکند اما بدون حمایت مسئولان روز به روز فعالیتها با مشکلات بیشتری جلو میرود.»
باقری نگاهی هم به جایگاه پرندگان و حفاظت از آنها در دنیا داشت: «در تمام دنیا گونههای مختلف پرنده و حیوانات را مثل سرمایههای ملیشان حفاظت و حمایت میکنند و هیچ وقت اجازه نمیدهند که اتفاقهایی از این دست برای حیوانات بیفتد اما متاسفانه در ایران حتما باید صحنه به صحنه سر بریدن پرندهای را جلوی چشم هزاران نفر ببینیم تا کمی به خودمان بیاییم و وارد عمل شویم.»
باقری روش درست برخورد با این دست حادثهها را جلوگیری از آوردن کبوتر به ورزشگاهها نمیداند: «باید مردم برای پرندگان و حیوانات ارزش بیشتری قائل شوند و همه آنها از حقوق حیوانات دفاع کنند. شاید این تنها راه ممکن برای بقا باشد.»