حکیم مهر - متخصصین ژنتیک دام دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) توانستند به دنبال انجام مطالعات گسترده چند ساله در زمینه فراهم کردن امکان انتقال ژن به حیوانات اهلی بدون استفاده از دستگاه ریز تزریق (میکرواینجکشن)، برای اولین بار در دنیا، گوسفند ترانسژنیک دارای ژن EGFP که تولیدکننده پروتئین فلورسنت سبز است، تولید نمایند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از باشگاه خبرنگاران، شاهین اقبال سعید، مدیر علمی تیم تحقیقاتی ترانسژنزیز این دانشگاه گفت : پس از انجام آزمایش های متعدد و رد تئوری انتقال ژن از طریق اسپرم و چاپ مقالات مستخرج از این تحقیقات در مجلات معتبر بین المللی علم ترانسژنزیز و بیوتکنولوژی تولیدمثل، به این نتیجه رسیدیم که انتقال ژن به سلول های اسپرم ساز در داخل بیضه می تواند راه حل مناسبی برای ترانسژنزیز در حیوانات اهلی باشد.
معاون پژوهش و فناوری دانشکده کشاورزی واحد اصفهان خاطر نشان کرد : با توجه به اینکه استفاده از تکنیک انتقال ژن از طریق بیضه، تاکنون محدود به ایجاد پستانداران کوچک نظیر موش بوده است، نتایج این تحقیقات در دام های بزرگ، می تواند با استقبال زیادی د رمجامع بین المللی روبرو شود.
اقبال سعید با این بیان که مجری این پروژه عباس ابن علی، دانشجوی کارشناسی ارشد است، اظهار داشت: انتقال ژن به اسپرماتوزوآی گوسفند از دو طریق تزریق ژن و ماده ترانسفکشن در داخل لوله های سمینو فروس در یک گروه و تزریق در داخل اپیدیدیم در هر دو بیضه در گروه دیگر انجام شد.
وی گفت: نتایج این اقدام نشان داد بیش از 50 درصد از گوسفندان مورد تزریق در هر دو گروه نه تنها ژن را در بافت های مختلف بیضه به صورت موزائیک نشان دادند، بلکه اسپرم های بالغ تولید شده از آنها نیز ژن EGFP را دریافت کرده بودند. این نتایج با تکنیک PCR با چندین تکرار مورد تایید قطعی تیم تحقیقاتی قرار گرفت.
اقبال سعید با این توضیح که؛ مهمترین کاربرد این تکنیک ایجاد قوچ ها و یا مولدهای نری است که یک یا چند ژن خارجی دارند و می توان از آنها برای آمیزش با میش ها یا جنس ماده استفاده کرد و ژن را به نتاج آنها منتقل کرد، ابراز امیدواری کرد: در آینده نزدیک بتوانیم قوچ های دارای ژن های کاربردی نظیر ژن ماهیچه مضاعف و یا ژن دو قلو زایی داشته باشیم.
وی در تشریح مزایای این طرح گفت: سادگی، ارزان بودن و بازدهی بالا در مقایسه با تکنیک میکرواینجکشن که بازدهی کمتر از 1 درصد دارد، از مزایای عمده این تکینک است.
معاون پژوهشی دانشکده کشاورزی، ابراز داشت: در اینجا بر خود لازم می دانم از زحمات و حمایت های همیشگی دکتر احمدعلی فروغی ابری رئیس دانشگاه، دکتر پیام نجفی معاون پژوهش و فناوری و دکتر فروغ مرتضایی نژاد رئیس دانشکده کشاورزی که در فراهم ساختن امکانات و محیط پژوهشی لازم برای اجرای اینگونه طرح های تحقیقاتی حمایت بی دریغ می نمایند، قدردانی و سپاسگزاری نمایم.