حکیم مهر - دانشمندان دانشگاه کمبریج برای اولین بار توانستهاند ویروس رایجی که میتواند طول عمر را کاهش داده و منجر به کوری شود را از خون انسان حذف کنند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، سیتومگالوو ویروس که نوعی ویروس هرپس بوده، در بدن حدود ۷۰ درصد از افراد وجود داشته و با وجود اینکه باعث ایجاد بیماری نمیشود اما ۳.۷ سال از طول عمر را میکاهد. این در حالیست که در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیفتر این ویروس میتواند باعث بیماریهای جدی و حتی کوری شود. این مشکل مخصوصا زمانی بیشتر است که تنها اهداکننده مغز استخوان به این ویروس مبتلا بوده و گیرنده سالم باشد.
سیتومگالوو ویروس در زمان خفتگی تنها چند ژن انگشتشمار را ابراز میکند که یکی از آنها UL۱۳۸ است. دانشمندان برای بررسی تاثیرات این بیماری بر روی سلولها، سلولهای سالم انسان را در کنار سلولهایی قرار دادند که ژن UL۱۳۸ را در حضور اسیدهای آمینه نشاندار که تولید کننده پروتئین هستند، ابراز میکردند. آنها سپس از طیفسنجی جرمی برای شناسایی چگونگی تغییر ابراز پروتئینهای سلولها توسط این ژن استفاده کردند.
آنها دریافتند که سیتومگالوو ویروس تولید پروتئینی موسوم به MRP۱ را که مواد شیمیایی سمی مانند داروی سرطانی وینکریستین را از سلولها بیرون میراند، تعدیل می کند. اگر سلولهای عفونی دیگر نتوانند این ماده شیمیایی را تخلیه کنند، شاید این امر باعث از بین رفتن آنها و حفظ سلولهای سالم از سم شود. محققان برای آزمایش این نظریه، از ۱۵ داوطلب مبتلا به این ویروس نمونه خون گرفته، آنها را با داروی ضد سرطان وینکریستین درمان کرده و مجددا ویروس را فعال کردند. در نتیجه دیگر ویروس دیده نشده یا کاهش یافت.
این در حالیست که به گفته دانشمندان با توجه به عوارض جانبی شدید داروی وینکریستین احتمالا نمیتوان آن را برای پاکسازی سیتومگالوو ویروس در افراد سالم یا بیماران پیوندی مورد استفاده قرار داد اما میتوان از آن برای درمان خون یا سلولهای بنیادی اهدایی از مغز استخوان پیش از پیوند استفاده کرد. این پژوهش در نشست سازوکارهای پیری جزئی مهندسیشده در کمبریج ارائه شده است.