حکیم مهر - میزان حق عضویت سالانه دامپزشکان عمومی در سال 91 برابر با 300.000 ریال و در سال 92 برابر با 500.000 ریال بوده است که در سال جاری به مبلغ 900.000 ریال افزایش یافته و با هزینه دریافتی برای صدور کارت، به یک میلیون ریال می رسد. به عبارت دیگر حق عضویت پرداختی اعضاء طی تنها دو سال به میزان 300 درصد افزایش یافته است.
با توجه به درآمد پایین اغلب دامپزشکان شاغل در بخش خصوصی و مشکلات معیشتی موجود، به نظر نمی رسد این افزایش حق عضویت با خدمات ارائه شده و درآمد دامپزشکان تناسبی داشته باشد. آیا سازمان نظام دامپزشکی تعرفه های خدمات دامپزشکی بخش خصوصی و یا مسئولین فنی را طی این دو سال به همین نسبت 300% افزایش داده است؟!
لازم به ذکر است حق عضویت سازمان نظام پزشکی در سال 93 برای پزشکان عمومی 1.050.000 ریال و برای پزشکان متخصص 1.700.000 ریال تعیین شده است؛ ولی آیا میانگین سطح درآمد یک پزشک با یک دامپزشک قابل مقایسه است؟ ضمن اینکه سازمان نظام پزشکی طی همین دو سال مورد نظر، حق عضویت اعضاء را تنها 75 درصد افزایش داده است نه 300 درصد! (حق عضویت پزشکان عمومی از 60 هزار تومان در سال 91 به 105 هزار تومان در سال 93 رسیده است). به علاوه به نظر می رسد سازمان نظام پزشکی در مقایسه با سازمان نظام دامپزشکی خدمات و امکانات بیشتری را برای اعضای خود فراهم آورده باشد و بیشتر حامی و پشتیبان پزشکان و سایر اعضای خود باشد تا حامی کارفرمایان به اصطلاح حاجی بازاری!
یکی دیگر از نقاط ضعف دستورالعمل ابلاغی، ماده 7 آن می باشد که طی آن در صورت انقضای مدت اعتبار عضویت، فرد مشمول جریمه دیرکرد خواهد شد. فرض بفرمایید دامپزشکی که عضو سازمان بوده است، بنا به دلایلی به مدت 3 سال بیکار بوده است و به دلیل همین بیکاری و فقدان درآمد، قادر به پرداخت حق عضویت خود نبوده است. پس از این مدت این فرد در جایی مشغول به کار شده است و برای تمدید عضویت خود اقدام نموده است. آیا سازمان نظام دامپزشکی (که متولی اشتغال اعضای خود می باشد) بایستی به جای حمایت از چنین فردی، از او جریمه دیرکرد اخذ نماید؟!
متن خبر مربوط به دستورالعمل جدید عضویت در سازمان نظام دامپزشکی که در وبسایت این سازمان منتشر شده است، به شرح ذیل می باشد:
______________________________________________________________________________________
دستورالعمل جدید عضویت و میزان حق عضویت در سازمان نظام دامپزشکی پس از بازبینی و اصلاح در شورای مرکزی این سازمان برای اجرا به نظام دامپزشکی استانهای سراسر کشور ابلاغ شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران، میزان حق عضویت سالانه در این دستورالعمل برای دکترای تخصصی ۱.۲۰۰.۰۰۰ ریال، دکترای عمومی ۹۰۰.۰۰۰ ریال و برای سایر ردههای دامپزشکی ۵۰۰.۰۰۰ ریال در نظر گرفته شده است که به صورت دو ساله دریافت میگردد.
بر اساس این گزارش تمامی فارغ التحصیلان مقاطع مختلف رشته دامپزشکی از دانشکدههای مختلف در سراسر کشور در صورتی که ظرف مدت ۳ ماه پس از فراغت از تحصیل به منظور درخواست عضویت به سازمان نظام دامپزشکی مراجعه نمایند مشمول پنجاه درصد تخفیف حق عضویت در سال اول خواهند شد.
شایان ذکر است بر اساس قانون تأسیس سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب هجدهم آبان ماه سال یکهزار و سیصدوهفتاد وشش مجلس شورای اسلامی، تمامی دامپزشکان و سایر ردههای دامپزشکی برای اشتغال به هر یک از حرفههای دامپزشکی و یا اخذ پروانه و مجوز فعالیت حرفهای مکلف به عضویت در این سازمان و دریافت شماره نظام دامپزشکی میباشند.
دستورالعمل چگونگی عضویت و میزان حق عضویت در سازمان نظام دامپزشکی به شرح ذیل میباشد:
ماده ۱: هدف
به منظور ایجاد وحدت رویه در نحوه عضویت و عضوپذیری و افزایش متعارف حق عضویتها و شفاف شدن ضوابط عضویت در سازمان نظام دامپزشکی ج.ا.ا، تمامی دامپزشکان و سایرردههای دامپزشکی ، به استناد مواد ۲۷ و ۲۸ و ۲۹ قانون تأسیس سازمان نظام دامپزشکی ج.ا.ا. جهت اشتغال به هر یک از حرفههای دامپزشکی مکلف به عضویت در سازمان نظام دامپزشکی ج.ا.ا که از این به بعد "سازمان نظام" نامیده میشود، بوده و اشتغال به کار ایشان مستلزم دریافت شماره نظام دامپزشکی است.
ماده ۲: تعاریف
عضو: به شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی گفته میشود که واجد شرایط عضویت وفق قانون تأسیس نظام دامپزشکی و مقررات مندرج در این دستورالعمل بوده و مطابق مفاد این دستورالعمل به عضویت سازمان درآمده و شماره نظام دریافت مینماید. که این اشخاص عبارتند از:
۱- دکتری تخصصی دامپزشکی: به کلیه دانش آموختگان دورههای تخصصی PHD و یا دستیاری DVSC که مدارک آنها مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشند، گفته میشود.
۲- دکتری عمومی دامپزشکی: به کلیه دانش آموختگان مقطع دکتری حرفهای دامپزشکی که مدارک آنها مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری باشند، گفته میشود.
۳- سایر ردههای دامپزشکی شامل:
الف) کلیه دانش آموختگان کارشناسیارشد، کارشناسی و کاردانی رشتههای مرتبط با حرفه دامپزشکی، که مدارک تحصیلی آنان صادره از مراکز آموزش عالی دولتی یا غیر دولتی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد.
ب) کلیه دارندگان مدارک کمککارشناس، تکنسین، کمکتکنسین، که دورههای آموزشی مهارتی مربوطه را طی نموده و دارای مدارک از مراکز آموزش عالی مورد تایید وزارت فوق باشند و مدارک دورههای آموزشی مهارتی آنها مورد تأیید سازمان نظام باشد.
تبصره ۱: مدارک دانش آموختگان دانشگاه آزاد اسلامی که واحد دانشگاهی مربوطه و رشته و مقطع تحصیلی آنها، مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد، باید به تأیید سازمان مرکزی دانشگاه مزبور رسیده باشد.
تبصره ۲: احراز ارتباط رشتههای موضوع این دستورالعمل با حرفههای دامپزشکی با کمیته تدوین آییننامهها و مقررات میباشد.
تبصره ۳: مدارک تمامی دانشآموختگان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی خارج از کشور باید به تأیید اداره فارغالتحصیلان وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسیده باشد.
ماده ۳: اعضای حقیقی
سازمان نظام دارای اعضای حقیقی بشرح ماده ۲ این دستورالعمل است که وفق مقررات به عضویت سازمان نظام پذیرفته می شوند.
تبصره: افرادی که دانشآموخته چند رشته دانشگاهی در مقاطع مختلف تحصیلی باشند، در صورت مرتبط بودن رشته/ مقطع با دامپزشکی میتوانند مطابق این دستورالعمل به عضویت سازمان پذیرفته شوند.
ماده ۴: حق عضویت
میزان حق عضویت سالانه از تاریخ تصویب این دستورالعمل به شرح ذیل میباشد:
۱- دکتری تخصصی: ۱.۲۰۰.۰۰۰ ریال
۲- دکتری عمومی: ۹۰۰.۰۰۰ ریال
۳- سایر رده ها: ۵۰۰.۰۰۰ ریال
تبصره ۱: افزایش مبلغ حق عضویت بر اساس پیشنهاد رئیس سازمان و تصویب شورای مرکزی هر ۲ سال یکبار اجرا خواهد شد.
تبصره ۲: حق عضویت به صورت دو ساله دریافت میگردد.
تبصره ۳: برای صدور و تعویض و المثنی کارت عضویت مبلغ ۱۰۰.۰۰۰ ریال علاوه بر حق عضویت دریافت میگردد.
تبصره ۴: میزان حق عضویت در صورت افزایش مقطع تحصیلی پس از تسویه حساب حق عضویت مقطع قبلی بر اساس مدرک جدید از زمان فارغ التحصیلی محاسبه میشود.