«دکتر کامیاب قیصربیگی» از همکاران دامپزشک و از بینندگان محترم حکیم مهر مطلبی را جهت درج در سایت برای ما ارسال نموده اند که ضمن تشکر از ایشان، به استحضار مخاطبین محترم حکیم مهر می رسد:
تحلیل بند 2 و 6 سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت
الف- بر اساس این سیاستهای ابلاغی، در بند دوم پیشگیری بر درمان اولویت دارد. در واقع مسئولین محترم قبل از درمان بایستی به فکر پیشگیر ی از بیماریها و مخاطرات بهداشتی باشند، که متاسفانه در عمل بر عکس عمل می شود.
طبق اظهارات مسئولین محترم سازمان دامپزشکی کشور، اعتبارات این سازمان 10 درصد کل اعتبارات وزرات بهداشت و درمان می باشد.
باید بدانیم سازمان دامپزشکی نه فقط و فقط بخاطر بیماریهای مشترک بین انسان و دام (از بین 1709 عامل بیماریزای شناخته شده انسان ،832 عامل (49%) زئونوتیک می باشند. تعداد 156 عامل بیماری زا (9%) پاتوژن های نوپدید بوده که 114 مورد آنها (73%) از عوامل بیماریزای زئونوتیک شناخته شده اند)، بلکه بعنوان یک سد دفاعی در مقابل بسیاری از بیماریهای انسانی از جمله عجیب الخلقه زاییها، سرطانها، واکنشهای آلرژیک، مقاومت دارویی و مسمومیتهای غذایی اهمیت اساسی دارد (این بیماریها میتوانند در اثر باقیمانده های دارویی در مواد غذایی بوجود بیایند). همچنین در دنیای امروز آنقدر برای کشتار دام در کشتارگاه اهمیت قائل هستند که بازرسی لاشه آن در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد، چون معتقدند که خون منبع بسیار غنی برای رشد و تکثیر انواع عوامل بیماریزا در محیط می باشد که باعث ماندگاری و بقاء آنها می شود.
بنابراین سازمان دامپزشکی می تواند حتی در کنترل بیماریهای غیر مشترک بین انسان و دام نقش آفرینی کند.
چرا پذیرش این موضوع برای سیاست مداران ما مشکل است که سازمان دامپزشکی خاکریز اول در پیشگیری از بیماریها می باشد و وزرات بهداشت و درمان خاکریز دوم؟ اگر خاکریز اول مستحکم و نفوذ ناپذیر باشد، مطمئن باشید هم تلفات کمتر است و هم هزینه ها و هم امکان موفقیت در پیشگیری و کنترل از بیماریها بیشتر است.
متاسفانه اساس برنامه های وزرات بهداشت و درمان بر پایه درمان است و تا تغییر نگرشی در باور مسئولین محترم این وزرات خانه و تصمیم گیران برنامه های کلان سلامت کشور صورت نگیرد، طرح تحول در سلامت می شود: تغییر و جابه جایی هزینه های درمان از یک جیب مردم به جیب دیگرشان یعنی دولت.
این روزها همه از کاهش هزینه های درمان از جیب مردم صحبت می کنند و غافل از اینکه این هزینه های که توسط دولت پرداخت می شود در واقع از جیب خود مردم پرداخت می شود، فقط شکل آن عوض شده است. البته تامین سلامت مردم وظیفه دولتها می باشد و باید برای رفاه و آسایش مردم تمام تلاش خود را بکار گیرند. سلامتی مردم باید در برنامه های ارائه شده توسط دولت در اولویت باشد؛ این برنامه ها باید خطرات و تهدیدهای احتمالی سلامت را مورد هدف قرار دهد و از وقوع هرگونه عارضه و بیماری در جامعه جلوگیری کند.
فقط گفتن این جمله به یک شخص که شما سرطان دارید و سرطان شما قابل درمان هست، چه تاثیری بر روح و روان و خانواده این شخص می گذارد. حال این شخص حاضر است برای درمان بیشتر هزینه کند یا برای عدم ابتلا به این بیماری؟
سلامتی با هیچ چیز در این دنیای فانی قابل مقایسه نیست. پس پیشگیری از بیماریها بر درمان آنها اولویت دارد، بنابراین سازمان دامپزشکی در خصوص پیشگیری از بیماریها اهمیت بیشتری دارد. متاسفانه در کشور ما نقش و جایگاه آن بخاطر عدم شناخت آحاد مردم و سیاستمداران و کم کاری مسولین سازمان و خانواده دامپزشکی در معرفی این رشته نادیده گرفته می شود، که این یک تهدیده جدی در سلامت کشور می باشد و هر روز که می گذرد باید تاوان بیشتری پرداخت.
ب- در بند ششم این سیاستها آمده است:
تأمین امنیت غذایی و بهرهمندی عادلانه آحاد مردم از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی، آب و هوای پاک، امکانات ورزشی همگانی و فرآوردههای بهداشتی ایمن همراه با رعایت استانداردهای ملی و معیارهای منطقهای و جهانی.
در این بند به بخش عظیم و عمده وظایف سازمان دامپزشکی بدرستی اشاره شده است. سلامت مواد غذایی خام دامی از جمله گوشت قرمز، مرغ، ماهی، شیر، عسل و تخم مرغ و ... جزء وظایف این سازمان می باشد.
1- مواد غذایی سالم، یعنی عاری از هرگونه بیماری باشند. برای این مهم بایستی کلیه بیماریهای دامی مشترک و نوپدید بررسی و مراقبت شوند و با ارائه راهکارهای علمی و عملی از ورود آنها به مواد غذایی جلوگیری بعمل آورد. این خود نیازمند افراد متخصص و نیروی انسانی کارآمد همراه با تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی مدرن و تکنولوژی روز دنیا می باشد که بتواند یک چتر مراقبت فعال در سطح کشور با اولویت مناطق مرزی را جهت شناسایی، کنترل و مبارزه با عوامل بیماریزا را بوجود آورد.
2- مواد غذایی مطلوب یعنی علاوه بر غیر بیماریزا بودن باید کیفیت لازم را نیز داشته باشد، به عنوان مثال شیر خام به واسطه پاستوریزه شدن عاری از عوامل بیماریزا می شود ولی بایستی بار میکروبی و همچنین وجود باقیمانده های دارویی و شیمیایی در آن کنترل شود. در این خصوص بایستی کلیه مواد غذایی دارای هویت باشند و برای مواد غذایی از نظر کیفی امکان راستی آزمایی وجود داشته باشد و هر گونه ماده غذایی بدون هویت اجازه عرضه نداشته باشد. در خصوص عسل، گوشت قرمز و مواد لبنی متاسفانه تقلبات زیادی صورت می گیرد و مصرف کننده متضرر می گردد. تضمین کیفیت مواد غذایی نیازمند قوانین جدید نظارتی و نیروی متخصص و آزمایشگاههای مدرن می باشد.
در پایان وظیفه اخلاقی خود می دانم که نسبت به سکوت و عدم توجه کافی مسئولین به بهداشت مواد غذایی و پیرو آن سلامت جامعه اعتراض خود را اعلام نمایم و امید در این خصوص شاهد تحولی اساسی باشیم.
دکتر کامیاب قیصربیگی 10/8/93