حکیم مهر - سالن 6 مرکز بینالمللی همایشهای رازی در سومین و آخرین روز شانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران میزبان پانل الزامات ملی ، بین المللی و چالشهای حرفهای بود و علیرغم استقبال خوب شرکت کنندگان فضای مناسب و کافی برای نشستن همه حضار نداشت و برخی به صورت ایستاده مباحث را دنبال میکردند.
در این پانل که در غیبت دکتر مطلبی (رئیس پانل) و دکتر عبدالحسینزاده (عضو پانل) توسط دکتر مشکوة اداره میشد و دکتر گوهری نیا دیگر عضو پانل هم حضور داشت اولین سخنران دکتر تقی پور بود که مقاله خود را با عنوان (نظارت وزارت جهاد کشاورزی بر سازمان دامپزشکی کشور ، بزرگترین چالش ساحت دامپزشکی کشور) ارائه کرد.
وی در سخنرانی خود به ارتباط سازمان دامپزشکی کشور با نهادهای بسیار نظیر وزارت کشور در موضوع قرنطینه ، وزارت بهداشت در موضوع بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان ، با وزارت اطلاعات در موضوع بیوتروریسم و قاچاق دام و غیره اشاره کرد و گفت : دامپزشکی با توجه به حیطه کاری خود هیچ ارتباطی به گیاهان و کشاورزی ندارد و به نظر میرسد اگر سازمان دامپزشکی کشور مستقل باشد و زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی باقی نماند میتواند با قدرت و قوت به وظایف خود عمل کند.
یکی از حضار پس از این سخنرانی گفت : مهمترین چالش ما این است که در سطح رسانه بد عمل کردهایم و در این موضوع کاستیهای زیادی داریم و لازم است رسانههای قوی داشته باشیم تا بتوانیم این وظایف گسترده دامپزشکی را به جامعه بشناسانیم تا تنوع این حرفه به نمایش درآید.
وی با انتقاد از اطلاع رسانی ضعیف ستاد برگزاری کنگره گفت : در طول اتوبان شهید همت بنرهای تبلیغاتی سایر همایشها را دیدیم اما خبری از بنر مربوط به این کنگره نبود و حتی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران هم نمیدانند که این سه روز چه کنگرهای در دانشکده آنها برگزار میشود.
دکتر تقیپور رئیس نظام دامپزشکی استان سمنان با تأیید سخنان وی گفت : به نظرم باید از ظرفیت رسانه استفاده کرد و امید داشتم برنامه پنگان شبکه چهار سیمای جمهوری اسلامی ایران از این کنگره گزارشی تصویری و تلویزیونی تهیه میکرد.
در این هنگام رئیس پانل با اشاره به حضور مدیر مسئول حکیم مهر گفت : دکتر لطفیزاده مدیر مسئول حکیم مهر بعنوان رسانهای فعال در عرصه دامپزشکی حضور دارند و از ایشان خواستهام در قسمتی از این پانل دقایقی در این باره صحبت کنند.
پس از این سخنرانی دکتر گوهری نیا به سخنرانی پیرامون تقابل سیاست و توسعه صنفی خانواده دامپزشکی ایران پرداخت. وی پرداخت صحیح به موضوع فعالیت صنفی و ضرورت آموزش نحوه فعالیت صنفی را مهم دانست و گفت : وقتی اشخاص با رویکرد سیاسی در مسند کار قرار میگیرند حوزه تخصصی اسیر تحلیلهای ناصواب میشود و این به ضرر دامپزشکی است.
دکتر گوهری نیا افزود : دخالتهای آگاهانه یا ناشیانه سیاسیون در دامپزشکی به توجیه رفتار میانجامد و تحلیل سیاسی بر مسائل صنفی مقدم میگردد.
پس از این سخنرانی یکی از حاضرین از حضور مهندس علیآبادی در سازمان شیلات ایران به شدت انتقاد کرد و آنرا مصداق ورود افراد سیاسی بدون داشتن تخصص به حوزه مرتبط با دامپزشکی دانست.
در ادامه حمید حبیبی دانشجوی دکترای دامپزشکی سخنرانی خود با عنوان دانشجویان دامپزشکی نگران آینده را آغاز کرد و با اشاره به تعداد زیاد دانشکده های دامپزشکی از مسئولین پرسید : آیا شما حاضرید با حقوق اندک و با تحمل همه تحقیر و تمسخر و توهینها کار کنید؟ آیا فکری برای اشتغال اینهمه فارغ التحصیل شده است؟
جالب آنکه پس از اتمام سخنرانی ، در حالیکه برخی حضار قصد داشتند سؤالاتی از وی بپرسند بلافاصله بدون توجه به حضار ، از در سالن خارج شد که این موضوع خنده و تعجب حضار را در پی داشت!
این در حالی بود که یکی از حضار درباره موضوع اشتغال با انتقاد از سازمان نظام دامپزشکی به دلیل وضع امتیازات بازآموزی و مجبور کردن دامپزشکان به شرکت در چنین کنگرههایی به دلیل نیاز به امتیاز بازآموزی خواستار اصلاح این روند شد.
در این هنگام دکتر مشکوة رئیس پانل با اشاره به نقش مهم رسانهها در معرفی خدمات دامپزشکان از مدیر مسئول حکیم مهر خواست با حضور در پانل دقایقی در این خصوص صحبت کند و با ذکر مثالی درباره چالشهای معرفی دامپزشکی به جامعه گفت: وقتی در هفته سلامت از وزارت بهداشت خواستیم یک روز را به دامپزشکی و سلامت اختصاص دهند زیر بار نمیرفتند و میگفتند شما هم در ردیف آموزش و پرورش و غیره ذیل عنوان (روز سلامت و سایر نهادها) باشید!
دکتر محمد لطفیزاده در آغاز ضمن عذرخواهی از حاضرین بخصوص اساتید خود که در مقابل آنان و بدون برنامهریزی قبلی سخن میگفت درباره تعداد دانشکدههای دامپزشکی که در سخنرانی قبل مطرح شده بود گفت : همه چهرههای ماندگار و غالب مدیران دامپزشکی معتقدند افزایش دانشکدههای دامپزشکی درست نیست و حتی دکتر کیایی مدیر گروه دامپزشکی وزارت علوم به صراحت تأسیس دانشکده جدید را خیانت به ملت میداند و میگوید به نظر من توجه نمیشود.
وی افزود : گروه دامپزشکی فرهنگستان علوم در خبرنامه خود و در نقشه علمی دامپزشکی کشور که به شورایعالی انقلاب فرهنگی ارائه کرد با برآورد تعداد دامپزشکان مورد نیاز کشور نسبت به واحد دامی ، بر عدم نیاز به تأسیس دانشکدههای جدید تأکید کرده است که متأسفانه همچنان به این موضوع بی توجهی میشود.
مدیرمسئول حکیم مهر درباره نقش و وظیفه رسانه هم گفت : متأسفانه مسئولین و مدیران دامپزشکی کشور درک درستی از فضای رسانه و بویژه فضای مجازی ندارند و بعضی هم به محض انتقاد به دنبال برچسب زدن به منتقدین هستند تا آنها را مجبور کنند که از ادامه کار خود منصرف شوند.
دکتر لطفیزاده افزود : اغلب نشریات مکتوب در بخش دامپزشکی توسط غیردامپزشکان اداره میشود و این یک ضعف بزرگ است.
وی در ادامه گفت : به روز نبودن پایگاههای اطلاع رسانی هم یک چالش مهم است و متأسفانه در بررسی که انجام دادیم تعدادی از ادارات کل دامپزشکی استان ها اصلاً سایت ندارند و بجز سه استان خراسان رضوی ، جنوبی و شمالی بقیه وضع مناسبی نداشتهاند.
مدیرمسئول حکیم مهر با انتقاد از انتصاب افراد غیرمتخصص یا غیردامپزشک به عنوان مدیر روابط عمومی گفت : از زمان حضور جناب آقای دکتر آقامیری در سازمان نظام دامپزشکی تاکنون بجز یک دوره بسیار کوتاه چند روزه مدیران روابط عمومی این سازمان غیردامپزشک بودهاند و همین هم باعث تعویض مکرر آنان شده است.
وی افزود : در سازمان دامپزشکی کشور هم یک جوان غیردامپزشک و سیاسی را به عنوان مدیر روابط عمومی منصوب کردند که مدتی هم ناپدید شد و به همین دلیل سیاسی بودن که در مقاله دکتر گوهری نیا اشاره شد سر از جایی دیگر درآورد و بعد هم علیرغم تجربه مثبت قبلی از حضور دامپزشک در مسند روابط عمومی افراد غیردامپزشک عهدهدار این سمت شدهاند.
دکتر لطفیزاده در ادامه گفت : اگر مدیران نقدپذیر باشند ، به فضای مجازی و رسانه اهمیت دهند و نقش آن را درک کنند و از مدیران متخصص در روابط عمومی استفاده کنند معضل اطلاع رسانی حل خواهد شد.
در این هنگام یکی از حضار که از تعریف مدیر مسئول حکیم مهر از سایت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی گله داشت با انتقاد از وی گفت : شما هم نان را به نرخ روز میخورید؟! آیا در نشریه خودتان مطلبی درباره انتصاب آقای علیآبادی نوشتهاید و واکنشی نشان دادهاید؟ اصلاً خودتان چند وقت به چند وقت سایت خودتان را به روز میکنید؟ شما به دنبال چهره شدن نیستید؟!
دکتر لطفیزاده در پاسخ گفت : من به نقد اعتقاد دارم و از این نقد شما استقبال میکنم. البته مایل نبودم که نام نشریه ما مطرح شود چون جنبه تبلیغ پیدا میکند - که در این هنگام یکی از حضار نام حکیم مهر را بلند گفت - ولی چون شما اشاره داشتید میگویم : وبلاگ من شخصی است و قصد چهره شدن نیست اما اگر بتوانم از این طریق صدای دامپزشکان را به گوش مسئولین برسانم و از راه نقد عملکرد با تأثیرگذاری یک رویه را اصلاح کنم این کار را مثبت می دانم. ولی نشریه یک شورای مشاورین دارد و مثلاً رئیس پانل آقای دکتر مطلبی که غایب هستند مشاور راهبردی نشریه بوده و نظر لطف دارند. لذا به مشورت معتقدم و از مشاوره افراد مختلف استفاده می کنم. ضمناً در مورد آقای علی آبادی که بطور نمونه اشاره داشتید هم خوب است بدانید تنها سایتی که نامه جامعه دامپزشکان ایران به وزیر جهاد کشاورزی در انتقاد به انتصاب آقای علیآبادی را منتشر کرد همین حکیم مهر بود. بیان این مطلب با تشویق حضار و فرد منتقد همراه شد!
وی درباره به روز شدن وبلاگ خود و نشریه حکیم مهر هم گفت : همگان می دانند که وبلاگ من بطور روزانه و مداوم به روز می شود و حکیم مهر هم در طول 24 ساعت شبانه روز چند بار به روز می گردد و در 24 تا 48 ساعت گذشته تنها رسانهای که در سطح کشورمان این کنگره را از نظر اخبار و گزارش تصویری بصورت تؤام و کامل پوشش داد همین حکیم مهر بود.
نسیم پاک نیت دیگر دانشجوی دکترای دامپزشکی هم در ادامه پانل ، سخنرانی خود را با موضوع عدم تطابق دروس ارائه شده دامپزشکی با نیاز جامعه ارائه کرد.
وی با اشاره به نیاز دامپزشک در کار بالینی به تفکیک دروس علوم پایه ، پاتوبیولوژی و بالینی را بررسی و از عدم تطابق واحدهای درسی با نیازهای پس از فراغت از تحصیل دامپزشک گلایه کرد.
پاک نیت در پایان پیشنهاد کرد دانشجویان در دانشکده در سال آخر بر گرایشی خاص متمرکز شوند و ضمن بازنگری در واحدهای درسی این رویکرد مد نظر قرار گیرد تا پس از فراغت از تحصیل دچار عدم مهارت و سردرگمی نشوند.
دکتر علیدادی عضو هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ضمن تشکر از سخنران گفت : به نظر من باید بدانیم که دامپزشک نیازمند اطلاعات بالینی و بهداشت مواد غذایی است و تعداد کمی به عضویت هیأت علمی دانشگاهها درمیآیند و بنابراین باید در دروس دانشگاهی به این دو حوزه توجه شود.
دکتر رسولی دیگر عضو هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران هم گفت : در بازنگری دروس که در دانشکده شروع شده پیشنهاداتی از بخشهای مختلف دریافت شده است و روند بازنگری در حال پیشروی است.
در پاسخ به برخی از حضار که از عدم معرفی دامپزشکی به جامعه انتقاد داشتند هم دکتر ابراهیم زاده کارشناس سازمان دامپزشکی گفت : نباید چشم به دیگران داشته باشید و منتظر این نباشید که از وزیر جهاد خواهش کنید به کنگره ما بیاید.
این سخن وی با تأیید برخی دیگر از حضار هم همراه شد و در پایان این مباحثه هم یکی از حاضرین پیشنهاد کرد موضوع بازنگری دروس دامپزشکی تا حصول نتیجه پیگیری شود و در محل همایش دفن نگردد تا به سرنوشت سالهای گذشته دچار شود و دوباره در سالهای بعد همین مباحث تکرار گردد!
یکی دیگر از حاضرین هم در سخنی کوتاه از کیفیت علمی کنگره و برگزاری آن انتقاد کرد و سطح این کنگره را نسبت به کنگره قبلی پایینتر دانست.
وی با اشاره به عدم تبلیغات لازم برای برگزاری این کنگره در عین حال که یکی دیگر از حضار هم خواستار پخش آگهی تلویزیونی این کنگره شده بود گفت : از بیرون صنف دامپزشکی کسی دلسوز ما نیست و برای ما کار نمیکند و نباید به دیگران چشم داشته باشیم.