حکیم مهر – به گزارش دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران، دوازده روز از حادثه تلخ و ناباورانه مرگ پلنگ آسیب دیده شیراز می گذرد. ماده پلنگ جوانی که بر اثر برخورد با خودرو در محور شیراز – خرامه آسیب دیده و به منظور تکمیل مراحل تشخیص و درمان بوسیله هواپیما به دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران منتقل شده بود اما متاسفانه حین انجام مراحل درمانی از بین رفت.
دکتر ایمان معماریان دامپزشک ارشد کلینیک تخصصی حیات وحش مرکز بازپروری پردیسان نسبت به کالبدگشایی پلنگ اقدام و نتایج آنرا بشرح زیر اعلام نمود:
پلنگ شیراز یک بار زایمان کرده و آماده بارداری مجدد بوده است
“سن پلنگ ایرانی ماده ارجاعی به کلینیک تخصصی حیات وحش مرکز بازپروری پردیسان ۴ سال تخمین زده شده و با توجه به وضعیت و اندازه نوک پستان و علائم روی رحم (ایجاد اسکار بر اثر بزرگ بودن رحم در زمان بارداری و کوچک شدن رحم پس از بارداری) این پلنگ به احتمال زیاد در ۲ سال گذشته یک بار زایمان انجام داده و توله داشته است. (تصاویر ۱ و ۲)
جراحی اشتباه در شیراز و عبور پین از درون ریشه و اعصاب دندان های نیش پلنگ
لثه ها و لب کاملا بخیه خورده و مفصل بین استخوان فک پایین طی جراحی صورت گرفته در بیمارستان دامپزشکی دانشگاه تهران کاملا فیکس شده و به حالت طبیعی بازگشته است. (تصویر ۳)
وضعیت بدن (Body Condition) مناسب بوده و همچنین عضلات آتروفی نشده.
پوست و پوشش خارجی حالت طبیعی داشته و در نواحی مختلف خونمردگی کوچک (Petechiae) و خونمردگی بزرگ (Ecchymosis) مشاهده شد که وسعت بیشتری در سمت راست بدن داشته.
خارج شدن حدود ۲ لیتر ترشحات چرک و عفونی از بدن پلنگ
آبسه بزرگ و ترشحات چرکی زیر جلدی در ناحیه کتف راست مشهود بود که همراه با ضایعات نکروتیک عضلانی شدید حجم ۲ لیتر ترشحات را در برداشت (تصاویر ۴-۵-۶)
چربی زیر پوستی و چربی های چادرینه کامل و طبیعی بوده و خونریزی داخلی در محوطه بطنی مشاهده نشد.
وضعیت دستگاه گوارشی کاملا طبیعی بوده و توده های مو در معده نشانگر این بود که حیوان خودش را تمیز میکرده است (Self-Grooming)
مدفوع در رکتوم مشاهده شد که نمونه جهت تعیین گونه به آزمایشگاه ارسال گردید. (تصاویر ۷ – ۸)
تزریق بی مورد و به مقدار زیاد کورتون به پلنگ
کبد و طحال بزرگتر از اندازه طبیعی ولی با علائم ماکروسکوپیک نرمال بودند که می تواند به علت استفاده از کورتیکواستروئیدها (کورتون) و داروهای بیهوشی باشد. (تصاویر ۹ – ۱۰)
ریه دارای احتقان (Congestion) و کبدی شدن (Hepatisation) در لبهای چپ بوده که به دلیل حالت قرار گیری حیوان بعد از مرگ میباشد. (تصویر ۱۱)
پریکارد (پرده دور قلب) کاملا کدر بوده که می تواند ناشی از پریکاردیت (التهاب پرده دور قلب) و سپتیسمی (عفونت سیستمیک) باشد.
تخمدان ها در حالت فعال بوده و هر دو تخمدان فولیکول فعال داشتند.
سایر ارگان های داخلی وضعیت نرمال داشتند.
کلیه نمونه ها جهت انجام آزمایشات هیستوپاتولوژیک به دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ارسال گردید و تخمدان ها به موسسه رویان ارسال شد.
لازم به ذکر است این تنها گزارشی از کالبد گشایی حیوان بوده که پس از مرگ به این مرکز ارجاع شده است و در مورد روند بیهوشی و درمان های مختلف با استروئیدها و سایر موارد درمانی، مسئولین این مهم باید گزارشات لازم را ارائه نمایند”
————————————————————————————————————————————————————————
دکتر ایمان معماریان علت مرگ پلنگ شیراز را مجموعه ای از اشتباهات در شیراز و تهران دانست که استفاده بیش از حد از کورتیکواستروئیدها (کورتون ها) در شیراز که منجر به ضعیف شدید سیستم ایمنی و ایجاد حجم بسیار زیادی از عفونت در بین حیوان شده بود، عدم استفاده صحیح از آنتی بیوتیک ها جهت کنترل عفونت در بدن پلنگ، انجام عمل جراحی اشتباه بر روی فک حیوان در شیراز و از بین بردن اعصاب دندان های نیش پایین بر اثر عبور پین از ریشه دندانها و نهایتا اشتباه در مراحل بیهوشی در تهران ازجمله مهمترین آنها است.
خبر مرتبط:
گزارش کالبدشکافی پلنگ شیراز منتشر شد
مرگ تلخ و ناباورانه پلنگ آسیب دیده شیراز در تهران (+نظر کارشناسان)
پلنگ بمو بوسیله هواپیما به تهران منتقل شد (+تصاویر)
پلنگ آسیب دیده شیراز به تهران منتقل میشود
ماجرای فرار پلنگ در داخل موزه شیراز (+تصاویر)
نجات پلنگ آسیب دیده در دانشکده دامپزشکی شیراز (+تصاویر)