حکیم مهر - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از بازگشت دوباره شیر ایرانی به بیشه های ایران خبر داد.
شیر ایرانی به نام علمی panthera leo persica یکی از جانوران بومی سرزمین ایران به شمار می رود که نسل آن سال ها است به دلایلی در کشور منقرض شده و هم اکنون تعدادی از این گونه شیر در جنگلی موسوم به "گیر" در هندوستان به بقا ادامه میدهند.
در اوایل سال 1943 یک قلاده شیر ایرانی را فردی به نام "هیتنی" دیده و بعد از آن در سال 1945 نیز توسط "جونز" در دره های کرخه نزدیک دزفول رویت شده که بعد از بازگشت به انگلیس مقاله ای در این زمینه ارائه می دهد، این در حالی است که پس از این تاریخ دیگر هیچ شیری در ایران دیده نشده و نسل این گونه جانوری به دلیل نابودی زیستگاه و شکار بی رویه شکارچیان دوره قاجار از بین رفته است.
در همین زمینه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از احیای گونه شیر ایرانی در کشور خبر داد و گفت: در آینده ای نزدیک شیر ایرانی دوباره به بیشه های ایران باز می گردد.
مهندس محمد جواد محمدی زاده با بیان اینکه در آینده ای نزدیک شیر ایرانی هم به مانند ببر مازندران به ایران باز می گردد ، افزود: مذاکراتی از گذشته بین ایران و هند برای گرفتن شیر ایرانی صورت گرفته ، اما هند در مقابل تحویل شیر ایرانی از کشور ما خواستار یوزپلنگ می باشد که این امر غیرممکن است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه یوز ایرانی خود گونه ای آسیب دیده است که در کشور در حال تکثیر و احیاء است ، اظهار داشت: با توجه به اینکه هم اکنون تنها هفتاد الی صد قلاده یوز در ایران وجود دارد ، برنامه ای برای خروج یوزپلنگ از ایران نداریم.
محمدی زاده تصریح کرد: هم اکنون 300 تا 400 قلاده از شیر هندی که نژاد آن بسیار شبیه نژاد شیر ایرانی است ، در جنگل گیر هندوستان زندگی می کند ، اما شرایط زیستن آنها تناسب چندانی با وضعیت محیطی و اقلیمی این کشور ندارد.
محمدی زاده با اشاره به مذاکرات صورت گرفته با هند افزود: تصمیم داریم هند را متقاعد کنیم که یا بدون مبادله گونه جانوری به ایران شیر تحویل دهد و یا از گونه های دیگر که در معرض آسیب نیست خواستار شود که امیدواریم هر چه سریعتر به تعامل برسیم.
وی با اشاره به اینکه با دیگر کشورها که شیر دارند هم مذاکره صورت گرفته است ، خاطرنشان کرد: بعد از گذشت 103 سال شیر ایرانی به ایران باز می گردد.
شایان ذکر است؛ شیر ایرانی جانوری بسیار درنده است که از جثه کوچکتری نسبت به شیر آفریقایی برخوردار و یال جنس نر آن قدری تیره تر از شیر آفریقایی است.
گفتنی است، شیر ایرانی بومی سرزمین ایران بوده و منطقه دژ، کرخه، دشت ارژن فارس زیستگاه اصلی این گونه بوده است.
در ابتدا نوشته شد که تعدادی از این گونه در جنگلهای هندوستان به بقا ادامه میدهند و چند خط پایینتر نوشته شد شیر هندی که بسیار نزدیک به شیر ایرانی است...
بالاخره پس از 103 سال شیر ایرانی به ایران برمیگردد یا شیری که بسیار شبیه به شیر ایرانی است؟!
با تشکر