حکیم مهر - به گزارش روزنامه شرق، دکتر افشین آخوندزاده بستی، متخصص بهداشت مواد غذایی و استاد تمام گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه تهران درباره سلامت گوشت هندی برای استفاده بهعنوان گوشت مصرفی خانوار گفت: صادرات گوشت هندی به کشورهای دیگر در مقام دوم جهان قرار گرفته و گوشت بوفالوی هندی نیز در ٦٠ کشور جهان بهویژه کشورهای آسیایی استفاده میشود و استفاده از آن با شروطی بهعنوان گوشت مصرفی خانوار هیچ مشکلی ندارد.
آخوندزاده بستی درباره شرایط پذیرش این نوع گوشت از لحاظ بهداشتی نیز افزود: وقتی بناست برای کشتارگاهی مجوز سلامت صادر شود، گروهی از دامپزشکان برای ارزیابی خطر (Risk Assessment) به آن محل مراجعه میکنند، این ارزیابی دو بُعد مطالعات کتابخانهای و میدانی را دربر میگیرد.
وی افزود: متأسفانه برخی گمان میکنند، این نوع ارزیابی همان سیستم HACCP یا همان مدیریت بهداشتی در مواد غذایی بوده، در صورتی که این روش بسیار فراتر از HACCP است. در این روش که بهصورت میدانی و در کشتارگاهی که قصد خریداری گوشت از آن وجود دارد انجام میگیرد، خطراتی که از تولیدات این کشتارگاه ممکن است به داخل کشور انتقال پیدا کند، بررسی میشود. سپس گوشت از زمان دامداری (Farm) تا کشتارگاه و بستهبندی و رسیدن به دست مشتری، بررسی میشود تا مشخص شود این خطرات در کدام مسیر خط تولید ممکن است وجود داشته باشد. یک قسمت در کشور تولیدکننده انجام میشود و مراحل بعدی در کشور ایران انجام میگیرد که بهصورت Safe Lifely (ماندگاری گوشت) است. حال اگر در کشتارگاهی این بررسیها با موفقیت انجام شود، هیچ مشکلی برای مصرفکننده نداشته و گوشت این کشتارگاه اجازه مصرف دارد.
وی تأکید کرد: وقتی مجوز بهداشتی برای محصولی گوشتی صادر میشود، نادرست است تأکید کنیم این مجوز فقط برای مصرف صنعتی است، چرا که در صورت صدور مجوز، آن گوشت برای هر نوع مصرفی سالم بوده و تفاوتی میان مصرف صنعتی و مصرف خانوار وجود نخواهد داشت. البته کیفیت حسی این نوع گوشت بهخاطر سفتی آن - که ناشی از کمبودن چربی آن است - با گوشتهای دیگر تفاوت دارد و به این علت قیمت آن کمی پایینتر است.
این متخصص بهداشت مواد غذایی درباره مجوز صادرشده از سوی سازمان دامپزشکی اظهار کرد: در گذشته که سازمان دامپزشکی کشور اقدام به واردات گوشت بوفالو بهعنوان گوشت برای مصرف صنعتی کرده بود، هنوز به ارزیابی خطر آن نپرداخته بود و برای احتیاط تنها برای مصرف صنعتی آن را تأیید کرده بود. تعداد محدودی از کشتارگاهها در گذشته اقدام به واردات گوشت بوفالو کرده بودند، اما وقتی مجوزی برای کشتارگاهی صادر میشود، اینگونه نیست که بگوییم این مجوز در تمامی زمانها معتبر خواهد بود، بلکه زمانی که مدیریت فنی، بهداشتی و... تغییر کرده یا یک اتفاق غیرمنتظره مانند آتشسوزی رخ داده باشد، دوباره باید تمامی مراحل از ابتدا تکرار شود.
استادتمام گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه تهران همچنین درباره اینکه گفته میشود بوفالوی هندی چرای آزاد داشته و این محل نگرانی است، افزود: این گفته درست نیست؛ چرا که گوسالههای برزیلی نیز چرای آزاد دارند.
وی در پاسخ به نگرانی درباره آلودگی انگلی این نوع گوشت، اظهار کرد: آلودگی انگلی یا همان آلودگی سارکوسیستی برای ٧٠ تا ٨٥ درصد تمامی کشتارهای دامی جهان وجود دارد و تنها تفاوت آن در اندازه آن برای رؤیت است. حال آنچه در انسان آلودگی سارکوسیستی ایجاد میکند، استفاده از یک تا ١٠ لاشه کامل گاو یا گوشت دیگر است تا آلرژی در فرد ایجاد شده و در نهایت منجر به سقط جنین شود. در واقع میتوان گفت انتقال این نوع انگل به انسان بسیار نادر است.