پاسخ به 14 سؤال درباره دامپزشکی و دامپزشکان، به مناسبت روز جهانی دامپزشکی
دکتر محمد لطفیزاده
با اهداء سلام و احترام و تبریک روز جهانی دامپزشکی به کلیه دامپزشکان و سایر ردههای دامپزشکی، در این نوشته به بهانه فرارسیدن روز جهانی دامپزشکی به چند سؤال درباره نقش و فعالیت دامپزشکان به منظور تنویر افکار عمومی پاسخ داده شده که به شرح زیر تقدیم میگردد.
1 - تاریخچه روز جهانی دامپزشکی چیست؟
از سال 2000 میلادی انجمن جهانی دامپزشکی به نمایندگی از 80 انجمن دامپزشکی دنیا (از جمله جمهوری اسلامی ایران) و بیش از پانصدهزار دامپزشک عضو این انجمنها، آخرین شنبه آوریل هر سال را به عنوان روز جهانی دامپزشکی تعیین و معرفی نمود که امسال این مناسبت مصادف با شنبه 5 اردیبهشت (25 آوریل 2015) است.
2 - روز جهانی دامپزشکی در سالیان گذشته تغییراتی داشته است؟
از سال 2008 میلادی، انجمن جهانی دامپزشکی با همکاری سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE)، جایزهای سالانه برای برگزاری بهترین مراسم روز جهانی دامپزشکی در کشورها تعیین نموده است و امسال نیز این مسابقه و جایزه برقرار خواهد بود. تاکنون متأسفانه کشورمان موفق به کسب این جایزه نشده اما مراسم روز جهانی دامپزشکی در سایت انجمن جهانی دامپزشکی انعکاس یافته است. در ایران بجز سازمان نظام دامپزشکی (دارای نقشی مشابه سازمان نظام پزشکی و دارای 39 هزار عضو)، جامعه دامپزشکان ایران (قدیمیترین تشکل غیردولتی دامپزشکی و عضو انجمن جهانی دامپزشکی) در کنار انجمنهای علمی متعدد (نظیر انجمن علمی آناتومی، انجمن علمی بهداشت مواد غذایی، انجمن علمی اپیدمیولوژی و غیره) و انجمنهای صنفی (مانند انجمن حمایت از حیوانات، انجمن صنفی مسئولین بهداشت مواد غذایی و غیره) همراه با سازمان دامپزشکی (به عنوان سازمان حاکمیتی و دولتی) در گرامیداشت و برگزاری مناسبتهای اینچنینی دخیل هستند.
3 - مناسبت مهم جهانی دیگری در حوزه دامپزشکی وجود داشته یا دارد؟
با توجه به اهمیت دامپزشکی مناسبتهای دیگری نظیر روز جهانی حقوق حیوانات، روز جهانی حیوانات و نظایر آن وجود دارد و گرامی داشته میشود. غیر از این مناسبتها که مستقیم به حیوانات مرتبط است در مناسبتهای دیگری نظیر روز جهانی سل، روز جهانی غذا و مناسبتهای مرتبط با محیط زیست، بهداشت (هفته سلامت و روز جهانی بهداشت) و مانند آنها هم نقش دامپزشکی پررنگ است. گذشته از این، سال 2011 در دنیا به عنوان (سال جهانی دامپزشکی) به پاس گرامیداشت 250سالگی تأسیس نخستین دانشکده دامپزشکی جهان در فرانسه نامگذاری شده بود.
4 - در کشورمان مناسبتی برای گرامیداشت نقش دامپزشکان وجود دارد؟
در تقویم رسمی کشورمان، چهاردهم مهرماه هر سال به عنوان (روز ملی دامپزشکی) ثبت شده و در سالیان گذشته همواره گرامی داشته شده است. این روز به پیشنهاد تعدادی از دانشجویان دهه 60 و با پیگیری استاد دکتر تاج بخش چهره ماندگار دامپزشکی کشورمان با توجه به اهتمام ایرانیان باستان به سلامت حیوانات بدین نام مشهور گردیده است.
5 - مقطع تحصیلی دامپزشکان چیست؟
6 – دامپزشکی با پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی چقدر متفاوت است؟
استاد دکتر تاج بخش، نویسنده کتاب گرانسنگ تاریخ پزشکی و دامپزشکی ایران و چهره ماندگار دامپزشکی کشورمان میگوید : (دامپزشکی، پزشکی دام است و همه چیزش پزشکی است. یعنی پزشک زبان دامپزشک را میداند و برعکس و یک علومی است مشترک. مثلاً علم میکروبیولوژی علمی نیست که پزشکان عنایت کرده باشند به دامپزشکان یا بالعکس. علمی که است که به همان نسبت که پزشکان در ایجادش دخالت داشتند دامپزشکان هم دخیل بودهاند. پاستور که از بزرگترین میکروبشناسان است شاگردانی از پزشکان و دامپزشکان داشت یا مثلاً در مورد واکسن ب.ث.ژ، کالمت (پزشک) و گرن (دامپزشک) مؤثر بودهاند (حروف C و G در نام ب.ث.ژ کوتاهشده نام این پزشک و دامپزشک است). انگل شناسی همینطور. بسیاری از اساتید دانشکدههای پزشکی شاگردان بنده در ایمنیشناسی و باکتریشناسی بودهاند)
با این توضیح مشخص است که دامپزشکی و پزشکی اشتراک زیادی دارند. چه آنکه در سالیان گذشته عدهای از دانشجویان پزشکی در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران آموزش میدیدند یا امروزه در بخش جراحی این دانشکده، پزشکان و رزیدنتهای جراحی، لاپاراسکوپی را از اساتید جراحی دانشکده دامپزشکی آموزش میبینند. اختلاف تعداد واحد درسی میان پزشکی و دامپزشکی زیاد نیست و مربوط به شیفتهای شبانه پزشکان و تفاوت تنها در نوع بیمار است. دندانپزشکی و داروسازی نیز هر چند بسیار ارزشمند هستند و حرفههای مهمی در جامعه به شمار میروند اما از حیث طب و تعداد واحد درسی قابل مقایسه با دامپزشکی نیستند. البته این توضیح به منظور تبیین اهمیت دامپزشکی بیان شد و قصد مقایسه وزنی اهمیت دامپزشکی با سایر گروههای پزشکی نبود و حتماً هر یک از این حرفهها به جای خود ارزشمند و قابل احترام بوده و هستند.
7 - حوزه دامپزشکی فقط به حیوانات مرتبط است؟
برخلاف باور عموم، دامپزشکی فقط به حیوانات مربوط نیست بلکه مثلث انسان، حیوان و محیط زیست را پوشش میدهد. حتی چند سال است که در دنیا مفهومی با عنوان (جهان واحد، سلامت واحد : one world – one health) شایع شده و هم در پیام امسال رئیس انجمن جهانی دامپزشکی به مناسبت روز جهانی دامپزشکی و هم در سالیان گذشته بر اهمیت آن تأکید شده است. پیام مهم این مفهوم، لزوم همکاری بیشتر دامپزشکان و پزشکان در تأمین سلامت جامعه (public health) است و حتی شعار یکی از روزهای جهانی دامپزشکی در سالیان اخیر بر همین نکته استوار بود.
(One world, one health : more cooperation between veterinarians and physicians)
علاوه بر موضوع حیوانات، دامپزشکان در زمینه بهداشت مواد غذایی مسئولیت و حرفهای زیادی برای گفتن دارند و با حضور شبانهروزی در کشتارگاههای مختلف دام و طیور و مراکز بستهبندی و عرضه انواع مواد غذایی دامی، سلامت حجم بالایی از غذای مصرفی در حداقل سهوعده اصلی غذایی، با نظارت از (مزرعه تا میز غذا) یا (از مزرعه تا چنگال) تأمین میشود.(From farm to fork)
با توجه به همین مسائل از سوی مجامع جهانی، دامپزشکی دارای تنوع و گوناگونی گسترده معرفی شده و طیف وسیعی از مسائل بهداشتی تا درمانی در حوزههای مختلف در مثلث انسان، حیوان و محیط زیست تحت نظر دامپزشکان مدیریت میشود و همین امر، سبب حضور آنان در بخش بهداشت را روشن میسازد.
8 - دامپزشکان در تحقیقات پزشکی و بهداشت چه نقشی دارند؟
از قدیمالایام، دامپزشکان نقش برجسته و مهمی در تحقیقات پزشکی داشتهاند. امروز همه ایرانیان واکسنهای ساخت مرحوم پروفسور میرشمسی (پدر علم واکسن ایران، متوفی در آذر 1387) بخصوص واکسن فلج اطفال، سرخک، سرخجه و غیره را تجربه نموده و سلامت خود را مدیون تلاشهای وی و دیگر چهره ماندگار واکسینولوژی کشورمان (جناب دکتر شفیعی) که هر دو از دامپزشکان توانمند و محققان ارزشمند کشورمان بوده و هستند میباشند. مدیریت دامپزشکان در مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی و بخشهای مختلف انستیتوپاستور و حضور مؤثر و بیبدیل در پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی، مرکز قلب تهران و مؤسساتی مانند این نشان از نقش مهم دامپزشکان در پیشبرد تحقیقات پزشکی دارد. مدیریت دامپزشکان در عرصه دارو نظیر نقش برجسته یک دامپزشک در پروژه آنژی پارس (دارویی برای زخم پای مبتلایان به دیابت) و نظایر آن از جمله دیگر نمونهها است. در عرصه جهانی نیز بجز نقش دکتر گرن (دامپزشک) در تولید واکسن ب.ث.ژ، دامپزشکان بزرگی نظیر دکتر سالمون (کاشف باکتری سالمونلا)، دکتر نوکارد (کاشف نوکاردیا) و غیره پایهگذار تحقیقات مهمی در عرصه پزشکی بودهاند. بجز مدیریت دامپزشکان در عرصه بهداشت ارتش که منجر به عدم بروز و شیوع بسیاری بیماریهای خطرناک و واگیر از جمله تب مالت و نظایر آن در سالیان گذشته تاکنون گردیده در دانشکدههای بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی نیز تعداد زیادی از اساتید دامپزشک با تخصصهای مختلف مشغول تدریس و تحقیق هستند که از جمله مشهورترین آنان و بعنوان نمونه به دکتر مجدزاده (استاد برجسته اپیدمیولوژی و دارای نقش محوری در تدوین نقشه جامع سلامت کشور)، دکتر محبعلی (استاد برجسته انگلشناسی)، دکتر هلاکویی (استاد برجسته اپیدمیولوژی)، دکتر جوادیان (استاد برجسته انگلشناسی با زمینه مالاریا) میتوان اشاره نمود.
9 - دامپزشکان در عرصههای غیرپزشکی هم شهرهاند؟
بجز مدیریت دامپزشکان در عرصههای پزشکی نظیر مدیریت ده ساله دکتر هوشمند بر مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت یا مدیریت چندین ساله دکتر پرند در معاونت عملیات هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، جالب است که دامپزشکان در عرصههای مختلف سیاسی، هنری و فرهنگی نیز مسئولیتهای مهمی داشته و دارند. عموم مردم سالها است دکتر مخبردزفولی (دامپزشک و متخصص بیماریهای داخلی حیوانات مزرعه) را به عنوان دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی میشناسند. بجز حضور دامپزشکان در نمایندگی مجلس شورای اسلامی و عضویت چندساله در هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی (دکتر منادی سفیدان)، از دیگر نمونهها میتوان به دکتر بازرگانی (دامپزشک) بعنوان معاون وزیر بازرگانی و نفت (در دولت نهم و دهم)، دکتر مجیدی (دامپزشک) بعنوان قائم مقام دفتر وزارتی وزارت نفت و مشاور فرهنگی وزیر نفت در دولت یازدهم، دکتر آقامیری (دامپزشک) بعنوان مشاور ویژه اقتصادی بازرسی ریاست جمهوری در دولت نهم، دکتر صفاریان (استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران) بعنوان رئیس دفتر رئیس مجلس پنجم و بسیاری دیگر اشاره نمود. در عرصه هنری نیز دامپزشکان مشهوری در عرصه موسیقی (دکتر صالحی و غیره)، دوبلاژ (دکتر ممدوح)، مجسمهسازی (دکتر