صید غیرمجاز و بیتوجهی برای غنیسازی جمعیت ماهیان دریای خزر باعث شده جمعیت ماهیان کپور، سوف و آزاد در دریای خزر در حال نابودی باشد و زنگ خطر برای خداحافظی همیشگی آنها از این دریا به صدا درآمده است.
مدیرعامل اتحادیه صید پره استان مازندران امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این خبر گفت: جمعیت ماهیان استخوانی در ماهیان کپور، سوف و آزاد در حال نابودی است و تنها ماهی موجود در آبهای دریای خزر که نصیب تور صیادان میشود، ماهی سفید است.
سیدمحمد رضوی افزود: هرچند جمعیت ماهیان استخوانی بهعلت صیدهای غیرمجاز و ماهیهای مهاجم روند نزولی داشته، اما اکنون جمعیت ماهیان کپور، سوف و آزاد به شکل نگرانکنندهای کاهش یافته است که باید برای غنیسازی دریای خزر از این ماهیها چارهجویی کرد.
وی خاطرنشان کرد: در زمان حاضر، تور صیادان از ماهی کپور، سوف، آزاد و شوک خالی است و تنها ماهی موجود در سبد صیادان، ماهی سفید است که بهعلت تکثیر طبیعی بچهماهی در رودخانههای منتهی به دریای خزر، جمعیت این نوع ماهی حفظ شده است.
تکثیر طبیعی ماهی سفید جواب داد
رضوی ادامه داد: بهمنظور تقویت و غنیسازی آبهای دریای خزر، تکثیر مصنوعی انواع ماهی از گذشته در دستور کار سازمان شیلات قرار داشت، اما بهعلت مرگ و میر بالا، عملاً این طرح نتوانسته بود از نتایج رضایتبخشی برخوردار باشد؛ لذا تکثیر طبیعی ماهی در سرچشمه رودخانهها در اولویت قرار گرفت.
وی تصریح کرد: برای غنیسازی جمعیت ماهیان استخوانی بهویژه ماهی سفید، ماهی مولد در سرچشمه رودخانهها رهاسازی شده و با تخمریزی این ماهی، عملاً تخمها از ضریب امنیت بیشتری برای سلامت برخوردار بودند و بچهماهیهای یک گرمی راهی رودخانه و سپس دریا شده و پس از 45 روز ماهی مولد از آب گرفته میشود. این نوع غنیسازی تا 70 درصد امکان برگشت ماهی را افزایش میدهد.
ماهی در قفس برای صیادان پره هم مشکل آفرید
مدیرعامل اتحادیه صید پره استان مازندران یادآور شد: پرورش ماهی در قفس یکی از مشکلات صیادان منطقه محسوب میشود، چرا که بهعلت جانمایی نادرست، تداخل حوزه فعالیت با صیادان کیلکا و پره دارد.
رضوی تأکید کرد: صید پره از نوع صیادی ساحلکش است که باید صیاد از شرق به غرب تور خود را بکشد و اگر مبنای زمانی در زمان طوفانی شدن دریا باشد، ماهیان در قفس مشکل جدی برای صیادان پره ایجاد میکنند.
درخواست بازنشستگی پیش از موعد صیادان
وی اظهار داشت: هرچند پرورش ماهی در قفس یکی از راهکارهای توسعه جمعیت ماهیان دریای خزر است، اما جانمایی آن باید بهگونهای باشد که با فعالیت سایر صیادان تداخل نداشته باشد.
مدیرعامل اتحادیه صید پره استان مازندران گفت: در حالی که در کنوانسیون ژنو، صیادی بهعنوان یکی از مشاغل سخت معرفی شده است، در ایران این شغل پرزحمت در زمره مشاغل سخت قرار نگرفته و صیادان مشمول بازنشستگی پیش از موعد نیستند.
رضوی افزود: در استان مازندران 420 هزار صیاد در قالب 54 شرکت فعالیت میکنند که ناگزیر در رطوبت 90 درجه، 30 سال مشغول فعالیت باشند و پرداخت حقالسهم بیمه آنها 27 درصد برآورد شده است که حجم قابل توجهی از درآمد تعاونیهای صیادی را شامل میشود.
وی خاطرنشان کرد: بهسختی درآمد شرکتهای صیادی به 700 میلیون تومان میرسد که بیش از 400 میلیون آن نیز هزینه بیمه صیادان خواهد بود.
رضوی اظهار امیدواری کرد که با بازنگری در قانون بیمه صیادی، این قشر بتوانند از بازنشستگی پیش از موعد برخوردار شوند.