حکیم مهر - رئیس سازمان دامپزشکی از بهبود پوپشش واکسیناسیون تب مالت در دام های کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، رئیس سازمان دامپزشکی کشور در گپ و گفت صمیمی به مناسبت روز خبرنگار به بیان اقدامات انجامشده در حوزه دامپزشکی پرداخت و گفت: این سازمان نقشی اساسی در اقتصاد ملی، تجارت بینالملل و بهداشت عمومی دارد و در صورت توجه بیشتر به روستاها و دام و طیور آنها، از مهاجرت معکوس جلوگیری خواهد شد.
«دکتر مهدی خلج» افزود: تلاش میکنیم تا با استفاده از خدمات بهداشتی و درمانی رایگان به دامهای عشایری و روستایی، ضریب امنیت ملی را تقویت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: حدود 34 تا 35 میلیارد تومان حداکثر توان این سازمان برای خرید واکسن و خدمات رایگان است و اگر بهدنبال تحقق اقتصاد مقاومتی هستیم، باید این خدمات را افزایش دهیم.
خلج با اعلام اینکه پیشگیری مقدم بر درمان است، تصریح کرد: به گفته مراجع بینالمللی، 75 درصد بیماریهای انسانی از دامها منتقل میشود و در این راستا باید تلاش کنیم بهداشت در جامعه افزایش یابد.
وی به بیماری تب کریمه کنگو و اقدامات انجامشده این سازمان اشاره کرد و ادامه داد: برخی بیماریها همچون تب کریمه کنگو به اقتصاد دامداران و مردم جامعه لطمه وارد میکند و در این راستا باید تلاش شود راههای ریشهکنی آن اجرایی شود.
خلج یادآور شد: علاوه بر آن، آلایندههای دیگری همچون سموم و باقیماندههای دارویی برای انسانها در بلندمدت مشکلساز است و تجارت بینالملل و صادرات و واردات محصولات دام، طیور، آبزیان و... را به خطر میاندازد.
صدور بیش از 31 هزار مجوز برای صادرات 70 کالا توسط دامپزشکی
رئیس سازمان دامپزشکی کشور تأکید کرد: سازمان دامپزشکی کشور در سال گذشته 31 هزار و 120 مجوز برای صادرات 70 کالا صادر کرد.
وی اظهار داشت: بیماری تب کریمه کنگو در دامها علائم خاصی ندارد، اما از آنجا که در تمامی نقاط جهان این بیماری استعداد شیوع دارد، لازم است مردم نسبت به روشهای اشاعه آن آگاهتر شوند.
خلج همچنین گفت: منشاء این بیماری نوعی ویروس است که در بیشتر حیوانات و کنهها وجود دارد؛ بنابراین باید اقداماتی انجام شود که ریشهکنی با کنهها و جلوگیری از دستکاری آنها توسط مردم روستایی ترویج شود.
وی در ادامه افزود: دامهای کشورهای عراق، ترکیه، پاکستان و عمان در معرض این ویروس هستند و کنههای آلوده نیز در طبیعت چرخش میکنند.
خلج به مردمی که قصد گذراندن در طبیعت را دارند، خاطرنشان کرد: از پشهبند یا داروهای دورکننده حشرات و کنه استفاده کنند و علاوه بر آن دامداران در زمان پشمچینی از دستکش استفاده کنند و به فرزندان خود آموزش دهند که از له کردن کنهها جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: کشتار دام در مرحله بعدی اشاعه ویروس بوده که لازم است آموزشهای لازم داده شود که در ابتدا در کشتارگاهها اقدام به ذبح دامها کنند و مردم نیز دام خود را از محلهای صنعتی مجاز تهیه کنند.
تدوین کتاب ساماندهی کشتارگاهها در کشور
رئیس سازمان دامپزشکی کشور از تدوین کتاب ساماندهی کشتارگاهها خبر داد و تصریح کرد: تلاش میکنیم تا کشتارگاههای صنعتی را در سازمان دامپزشکی توسعه دهیم و در این راستا تاکنون 74 کشتارگاه صنعتی دام فعال در کشور داریم و 48 کشتارگاه دیگر نیز در حال تأسیس است.
خلج یادآور شد: از تعداد 370 کشتارگاه سنتی، بهصورت تدریجی تبدیل آنها به واحدهای صنعتی انجام شده و در حال حاضر 304 کشتارگاه سنتی در کشور باقی مانده است که امیدواریم هرچه سریعتر تغییر وضعیت آنها انجام شود.
وی تأکید کرد: در کشور 120 کشتارگاه وجود دارد که پس از ذبح دام گوشت را در اتاق سرد قرار میدهند و در استانهای تهران، البرز، گیلان، سیستان و بلوچستان، زنجان و قم نیز کشتارگاهها مجهز به اتاق پیشسرد هستند.
خلج اظهار داشت: حدود 95 درصد کشتارگاههای سنتی در کشور تعطیل شده و آن تعدادی نیز که باقیمانده از حداقل امکانات بهداشتی برخوردار هستند.
وی همچنین گفت: بیش از 70 درصد دامهایی که کشتار میشوند، در کشتارگاههای صنعتی بوده و حدود 25 تا 30 درصد در کشتارگاههای غیرصنعتی ذبح میشوند.
تب کریمه کنگو در ایران تنها هفت قربانی گرفت
رئیس سازمان دامپزشکی کشور درباره تب کریمه کنگو نیز افزود: این بیماری در سال 2014 میلادی در ترکیه 967 مورد ابتلای انسانی داشت که 44 نفر آن تلف شدند.
خلج خاطرنشان کرد: در کشور عمان 16 نفر از مبتلایان جان باختند، اما در ایران در همین مدت 43 نفر ابتلای انسانی گزارش شد که تنها هفت مورد آنها جان باختند.
وی ادامه داد: تلاشهای بالای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان دامپزشکی در ساماندهی کشتارگاهها و مبارزه با انگلهای خارجی باعث شده است که آمار مبتلایان نسبت به سایر کشورهای منطقه کمتر باشد.
مالاشیتگرین دیگر در ماهی قزلآلا نیست، مردم با آسودگی مصرف کنند
رئیس سازمان دامپزشکی کشور از پایش فرآوردههای خام دامی در کشور خبر داد و تصریح کرد: از آنجا که سم مالاشیتگرین برای مقابله با انگلهای خارجی در ماهی قزلآلا کاربرد داشت، سازمان دامپزشکی کشور با معرفی جایگزین این ماده بسیار سمی، تلاش کرد که این آبزی را سالمتر عرضه کند.
خلج یادآور شد: از 15 فروردینماه سال جاری اعلام شد که ماهیانی که آلوده به سم مالاشیتگرین باشند و استفادهکنندگان از این سم حق ورود محصولاتشان به بازار سلب خواهد شد.
وی تأکید کرد: در 12 استان کشور نمونهبرداری شد و 362 مورد بهصورت تصادفی تحت بررسی قرار گرفت و تنها دو مورد از این تعداد دارای نتایج مثبتی بود که معدومسازی آنها انجام شد.
خلج اظهار داشت: با مشارکت پرورشدهندگان و سرمایهگذاران در بخش ماهی قزلآلا، مردم میتوانند بدون نگرانی قزلآلا مصرف کنند.
وی اظهار امیدواری کرد که طی شش ماه تا یک سال آینده شرایطی بهوجود آید که 100 درصد مزارع کشور در 22 استان پرورشدهنده این ماهی عاری از هرگونه سم مالاشیتگرین باشند.
واکسیناسیون علیه تب مالت دچار نقصان شد، اما بیماری طغیان نکرد
رئیس سازمان دامپزشکی کشور به آمار بررسیهای انجامشده در ماه رمضان اشاره کرد و گفت: از اماکن عرضه فرآوردههای خام دامی 214 هزار و 235 بازدید انجام شد که منتج به آن شد که 430 تن فرآورده خام دامی از مصرف انسانی خارج شود، زیرا دارای مشکلات بهداشتی بودند.
خلج همچنین افزود: سل گاوی از بیماریهایی است که طی 9 سال گذشته آمار ابتلای انسانی آن از 90 هزار به 16 هزار نفر هکتار رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته اعتبارات وسیعی در این بخش وجود داشت و گارد جاویدان مقابله با آن را در سراسر کشور انجام میداد، اما در حال حاضر دامپزشکی با حداقل امکانات توانسته این بیماری را مهار کند.
خلج ادامه داد: در پایان سال 1387 واکسیناسیون علیه تب مالت دچار نقصان شد و در سالهای 88 تا 90 به حداقل خود یعنی پوشش 25 درصدی دامها رسید.
وی تصریح کرد: در سالهای 92 تا 93 وضعیت واکسیناسیون بهبود پیدا کرد و در سال 93 نیز 104 درصد واکسیناسیون بیشتر از سال پیش از آن انجام شد.
خلج یادآور شد: در چهارماهه ابتدای امسال، 17 میلیون و 140 هزار مورد واکسیناسیون علیه تب مالت به انجام رسیده، در حالی که در مدت مشابه گذشته، 12 میلیون و 900 هزار دُز واکسیناسیون انجام شده بود.
وی آموزش افراد در معرض خطر و جلوگیری از اشاعه واحدهای سنتی را از دیگر اقدامات دامپزشکی در این بخش برشمرد.
امیدواری برای صادرات گوشت طیور به عراق
رئیس سازمان دامپزشکی کشور درباره بیماری آنفلوآنزا در کشور تأکید کرد: کمیته علمی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و ستاد ملی مبارزه با این بیماری تشکیل شده و حضور جهاد کشاورزی در این بخش بسیار پررنگ است.
خلج اظهار داشت: با حمایتهای وزیر جهاد کشاورزی توانستیم تعداد مبتلایان به آنفلوآنزای فوقحاد پرندگان را در حوزه انسانی و طیور به حداقل ممکن برسانیم.
وی همچنین گفت: در حالی که 22 ایالت آمریکا مبتلا به بیماری آنفلوآنزا بوده و 48 قطعه مرغ معدوم شده است، در کشور ما بهدلیل پایشهایی که در گذشته انجام شده، در حال حاضر میتوان گفت که بهجز چند مورد ناچیز، کشور از آلودگی پاک است.
خلج در ادامه افزود: در سال 2015 میلادی که آلودگی کشورهای همسایه را فرا گرفته بود، بیش از 33 هزار نمونه از یکهزار و 400 واحد پرورش صنعتی و طیور روستایی انجام شد و بیش از 92 هزار مورد آزمایش به انجام رسید و مشخص شد که ویروس در گردش آنفلوآنزای فوقحاد نداریم.
وی خاطرنشان کرد: آمادهباش سازمان دامپزشکی کشور در حالی که در جهان آنفلوآنزا بیداد میکرد، باعث شد که نخستین نمونه موجود در تالابهای مازندران به سرعت شناسایی و معدوم شوند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: در بازدید وزیر کشاورزی عراق به ایران، امیدواری برای صادرات دوباره گوشت طیور فراهم شد.
خلج تصریح کرد: در فصل سرد نیز سازمان دامپزشکی کشور آماده است تا اقدامات کنترلی خود را افزایش دهد.
وی یادآور شد: برای جلوگیری از اشاعه ویروس آنفلوآنزا، سازمان دامپزشکی کشور 208 هزار خودروی موجود در سراسر کشور که محصولات زنده دامی و فرآوردههای آن را حمل میکردند، شستشو و ضدعفونی کرد و علاوه بر آن، خدمات بخش غیردولتی را نیز خریداری کردیم تا بتوانیم این بیماری را در کشور مهار کنیم.
پایش کارخانههای تولیدکننده خوراک طیور
رئیس سازمان دامپزشکی کشور تأکید کرد: برای تولید محصولات خام دامی سالمتر، پایش شیرخام، عسل و تخممرغ در حال انجام است و در بخش غذای دام نیز آلودگی به فلزات سنگین در این بخش تحت بررسی است و شرکتهای تولیدکننده آن پس از اخطار، برای رفع نقص با اقدام جدی دامپزشکی در جلوگیری از تولید روبهرو خواهند شد.
خلج درباره بیماری شاربن نیز اظهار داشت: در سال گذشته تعداد کانونهای این بیماری به هفت عدد رسید، در حالی که در برخی مناطق کشور واکسیناسیون قطع شده بود.
وی درباره مبادلهنامههایی که با کشورهای همسایه داریم، گفت: برای واردات و صادرات فرآوردههای خام دامی با کشورهای پاکستان، آذربایجان و ارمنستان به مرحله نهایی برای توافق موافقتنامه رسیدهایم و با کشور روسیه نیز تمامی اقدامات لازم انجام شده و در مرحله آن هستیم که بخش خصوصی و تجار دو کشور برای مبادله باید آماده شوند.