«وضعیت نگهداری حیوانات باغ وحش وکیل آباد مناسب نیست. متاسفانه برخی حیوانات در این باغ وحش در وضعیت مناسبی نگهداری نمی شوند و مراقبت ها به خوبی صورت نمی گیرد». این یکی از پیامک های ارسالی به روزنامه خراسان درباره وضعیت نگهداری حیوانات باغ وحش وکیل آباد است. هم چنین شهروندان در تماس تلفنی با خراسان مدعی شده اند، باغ وحش وکیل آباد در وضعیت نامناسب قرار دارد و حتی شرایط بهداشتی حداقلی نیز برای نگهداری حیوانات این باغ وحش رعایت نمیشود. گزارش خراسان از باغ وحش وکیل آباد را می خوانید.
بلیت چهار هزار تومانی باغ وحش را تهیه می کنم و وارد باغ وحش می شوم. در ابتدای ورود، سمت راست سالنی به چشم می خورد که محل نگهداری تمساح ها، مارها و لاک پشت هاست در نگاه اول به نظر می رسد که حتما محل جذاب و هیجان انگیزی است که علاوه بر ورودی 4 هزار تومانی باید هزار تومان دیگر نیز پرداخت کنم!
وجود آکواریوم هایی کثیف با شیشه های کدر توجهم را جلب میکند، در داخل آن حیوانات بی حال و بی رمقی را می بینم که حتی تصور زنده بودن آن ها به ذهنم خطور نمی کند؛ مارها که در یک گوشه چنبره زده اند و هر از گاهی با ضربه زدن بازدیدکنندگان به شیشه های آکواریوم، تکانی به خود می دهند. اما موش های صحرایی همیشه در حال جنب و جوش هستند و از تنگی جا به سرو کول هم می پرند. تمساح هم بی حال و بی رمق است و نای تکان خوردن ندارد و به یک حیوان بی آزار در کنار حوضچه ای کم آب و کثیف تبدیل شده است .در سمت چپ محوطه نیز قفس پرندگان قرار دارد، بازدید کنندگان در حال تماشای طوطی های زیبا و کبک ها هستند. البته طاووس ها بی بال و پر شده اند و دیگر از آن طاووس های زیبا چندان خبری نیست.
در ادامه این مسیر، بازدید کنندگان به محوطه بیرونی رحم نکرده اند و آشغال ها را روی زمین ریخته اند. در این مسیر قفس چندین آهو، بزکوهی، گوزن و دو شتر به چشم می خورد. بیشترکودکان از بیرون قفس با حیوانات بازی می کنند و گاهی میوه و چیپس و پفک به حیوانات می دهند. آن طرف تر شتری را می بینم که در حال بلعیدن کیسه پلاستیک است. در سمت دیگر محوطه، قفس شیرها، اردک ها و لک لک ها قرار دارد. اینجا وضعیت بهداشت آب استخر مناسب نیست.
ازسال ها قبل وقتی که به باغ وحش می آمدم، سری به قفس فیل می زدم، اما حالا با قفس خالی فیل روبه رو می شوم. در سمت راست محوطه باغ وحش، حیوانات دیگری از جمله شیر، کفتار، گرگ، سگ، ببر و میمون و چندین حیوان دیگر به چشم می خورد؛ هیجان بازدید کنندگان و شیطنت های کودکان هیچ تاثیری در این حیوانات ندارد. این همه بی حالی و بی تفاوتی حیوانات به ما آدم ها، ذهن مرا به این مسئله معطوف می کند که واقعا این حیوانات را چه شده است که هیچ عکس العملی از آن ها نمی بینیم. در این باره با تعدادی از بازدیدکنندگان همکلام میشویم.
«صدیقه تقوی» که از شیراز به مشهد آمده است با بیان اینکه تصور دیگری از این باغ وحش داشتم، می گوید: بوی نامطبوع برخی از قفس ها مثل آهو و شتر سبب دور شدن بازدید کنندگان می شود.
تقوی می افزاید: البته مهم ترین مسئله ای که نظر هر بیننده ای را جلب می کند بی رمقی حیوانات به ویژه شیرهاست. به جای گوشت، چیپس و پفک می خورند.
«سیامک کردسنی» هم یکی ازبازدیدکنندگان مشهدی است که می گوید: کاش بازدید کنندگان کمی به فکر حیوانات زبان بسته باشند و هر خوراکی را به این حیوانات ندهند.
کردستانی می افزاید: متاسفانه فرهنگ سازی در این زمینه انجام نشده است. به نظرم هر روز نباید بازدید از باغ وحش صورت پذیرد چرا که حیوانات به همزیستی با همنوع خود نیاز دارند.
وی ادامه می دهد: یکی دیگراز نقاط ضعف باغ وحش مشهد، نبود راهنما و تابلوهای مناسب برای هدایت بازدید کنندگان و افزایش معلومات درباره حیوانات است.
«محمد عرفانی» معاون اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی درباره شرایط باغ وحش وکیل آباد می گوید: قفس های باغ وحش از نظر فضا به هیچ عنوان استاندارد نیست و مساحتشان برای تعداد حیواناتی که در آن نگهداری می شود، بسیار کم است.
محمد عرفانی می افزاید :بنابر گزارش کارشناسان و بازدیدی که شخصاً از باغ وحش وکیل آباد داشتم، مکان هایی که گربه سانان مانند شیر و پلنگ در آن نگهداری می شود، اصلاً مناسب نیست.
وی تصریح می کند: باغ وحش وکیل آباد استاندارد های کافی را ندارد؛ به عنوان مثال یک شیر باید حداقل در فضایی به مساحت 50 متر نگهداری شود، در حالی که چندین شیر را در این فضای 50 متری نگهداری می کنند.
وی با بیان اینکه هر سال دستورالعمل و آیین نامه های اجرایی درباره باغ وحش ابلاغ می شود و تکالیفی را برای مسئولان باغ وحش لحاظ کرده ایم، یادآور می شود: طول استراحت حیوانات گوشتخوار زیاد است و به طور طبیعی بین 18 تا 20 ساعت استراحت می کنند، از این رو بی تحرکی حیوانات امری طبیعی است و این موضوع در تمام باغ وحش های دنیا نیز مشهود است، این حیوانات در وقت صبح استراحت می کنند.
معاون حفاظت محیط زیست تاکید می کند: هر ماه از باغ وحش بازدید می شود و تلاش می کنیم از ورود گونه های غیر قانونی که از لحاظ ژنتیکی مشکلاتی ایجاد می کند، جلوگیری کنیم.