با سلام و تشکر از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید. لطفاً خود را معرفی نمایید.
با سلام و تشکر از وبسایت حکیم مهر که انصافاً جای خود را به عنوان یک شبکه اطلاع رسانی ویژه دامپزشکی به خوبی باز کرده است. من بهمن جاوید لامعی فارغ التحصیل رشته دامپزشکی از دانشگاه تهران در سال 1370 هستم و در حال حاضر به عنوان کلینیسین بخش خصوصی و کارشناس رسمی دادگستری در استان قزوین فعالیت داشته و در دوره های اول و دوم عضو شورای نظام استان بوده و مسئولیت دوره سوم شورای استان را به عهده دارم و اخیراً نیز دوره کارشناسی حقوق را به پایان رسانده ام.
وضعیت دامپزشکی در استان قزوین را در یک جمع بندی کلی چگونه ارزیابی می کنید؟
استان قزوین چند ویژگی دارد. به لحاظ حاصلخیزی دشت قزوین منطقه ای نسبتاً برخوردار محسوب شده و بافت دامپروری و پرورش طیور با سابقه و مستحکمی دارد و در زمینه تولید محصولات دامی از استان های شاخص کشور است. از سوی دیگر به دلیل کوچکی نسبی مساحت و تعداد شهرستان ها و فاصله نه چندان طولانی آنها با مرکز استان، کنترل و نظارت دستگاه دامپزشکی دولتی به خوبی اجرا می شود و به همین دلیل بسیاری از طرح های بهداشتی و نظارتی دامپزشکی به صورت پایلوت در قزوین اجرایی شده و از نتایج آن برای اصلاح و تعمیم طرح ها در سطح ملی استفاده می شود.
اداره کل دامپزشکی استان از بدو تاسیس در زمان شادروان دکتر اویسی تا امروز کارنامه خوبی در انجام وظایف محوله ارائه کرده و در کنار آن بخش خصوصی قوی و مجرب کمک کار تولید دامپروری استان است. تعامل دستگاه دولتی دامپزشکی و بخش خصوصی دامپزشکی در طول این سالها بسیار خوب بوده که حاصل آن افزایش همزمان کارایی بخش خصوصی و توانمندی سیستم دولتی دامپزشکی بوده است.
تعداد اعضای نظام دامپزشکی قزوین و خلاصه ای از فعالیت های آن را بیان کنید.
در حال حاضر قریب به 600 نفر عضو نظام هستند که از این تعداد 160 نفر دکترای دامپزشکی و سایرین از همکاران کارشناس ارشد، کارشناس، کاردان و تکنسین دامپزشکی هستند. در دوره سوم شورای نظام استان ده ها دوره بازآموزی با حضور اساتید مطرح رشته های مختلف برگزار شده و در بخش رفاهی صدها مورد تسهیلات بانکی با همکاری بانک ها و موسسات مالی در اختیار اعضا قرار گرفته است؛ امکان خرید انواع مایحتاج و وسایل به صورت اقساط از فروشگاه های معتبر، تهیه بلیط مراکز ورزشی با تخفیف، رسیدگی به پرونده های تخلفات اعضاء که خوشبختانه تعداد قابل توجهی نبوده است، اجرای ماده 5 قانون نظام جامع دامپروری و صدور پروانه های بهداشتی مراکز دامپروری، اجرای ماده 19 آیین نامه نظارت بهداشتی دامپزشکی با همکاری اداره کل دامپزشکی استان، و اکنون آماده اجرای ماده 2 قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی هستیم.
لطفاً در خصوص قانون اخیر بیشتر توضیح دهید.
در سال 1389 مجلس شورای اسلامی قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی را تصویب کرد. این قانون دارای مواد متعددی است که عمدتاً حوزه کشاورزی و دامپروری را در بر می گیرد. یکی از مواد قانون یعنی ماده 2 در واقع یک مطالبه به حق بخش خصوصی دامپزشکی را پاسخ می دهد. امروزه کدام حرفه بخش خصوصی است که پروانه فعالیت آن را دستگاه دولتی صادر می کند؟ پزشکان، مهندسین، وکلا، کارشناسان رسمی، اصناف و تقریباً تمام مشاغل پروانه های خود را از صنف مربوطه دریافت می کنند. این امر آنقدر بدیهی است که به قول علما تصور آن منجر به تصدیق می شود. اما به دلایلی که فعلاً جای بازگویی آن نیست این امر بدیهی و حق مسلم شاغلان حرفه دامپزشکی تا امروز به تعویق افتاده و متاسفانه صدور پروانه ها به صورت کاملاً مغایر قانون توسط دستگاه دولتی ادامه یافته است. روندی که در صورت تداوم ممکن است گریبان متخلفان را در آینده نزدیک بگیرد. شرایط امروز کشور قانون شکنی را برنمی تابد و نمونه های برخورد با مقامات مختلف تا بالاترین سطوح را همه در رسانه ها دیده و شاهد بوده ایم. آیا صدور پروانه یکصد و چند هزار پزشک از عمومی تا فوق تخصص با اعمال حاکمیت وزارت بهداشت منافات داشته است؟ آیا صدور پروانه وزیر محترم بهداشت توسط نظام پزشکی کسر شأن ایشان محسوب می شود؟ اکنون که مطالبه صنفی دامپزشکان بخش خصوصی مانند بسیاری از مطالبات دیگر دامپزشکی با این همه تاخیر و دیرتر و دیرتر و کندتر از همه صنوف جامه قانونی به خود پوشیده است، چوب لای چرخ گذاشتن و بازی با الفاظ و دور زدن قانون هر چه باشد قطعاً خدمت محسوب نمی شود.
چنانچه مطلب دیگری هست در پایان گفتگو بیان کنید.
لازم می دانم یک بار دیگر از تلاش های سایت حکیم مهر در پر کردن شکاف اطلاعاتی دامپزشکی تشکر کنم. بخش خصوصی دامپزشکی بازوی قدرتمند تولید دامپروری و ارتقاء سطح بهداشت و سلامت جامعه است. امروز مطالبه جامعه و حاکمیت ارتقاء سطح بهداشت و سلامت است و نقش حاکمیتی سازمان دامپزشکی کشور در این زمینه حرف اول را می زند. سازمان دامپزشکی باید با واگذاری تصدی ها و آزاد کردن نیروهای مجرب خود از بند تصدی گری، تمام قدرت تخصصی خود را مصروف مبارزه با بیماری های دامی و مشترک بین انسان و دام نموده و توانمندی خود را در این عرصه هرچه بیشتر به منصه ظهور بگذارد.